Δερματολογία, Υγεία

Προστατευτείτε από τον ήλιο & τα ηλιακά εγκαύματα

Πρώτη μέρα του Καλοκαιριού και το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο. Ήδη απολαμβάνουμε τον ήλιο με δραστηριότητες εκτός σπιτιού, βόλτες στα πάρκα ή και ακόμη με δροσερές βουτιές στη θάλασσα. Για να συνεχίσουμε, όμως, να έχουμε την πιο καλοκαιρινή & ξέγνοιαστη διάθεσή μας θα πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την ήλιο, ώστε να αποφύγουμε τα ηλιακά εγκαύματα.

Ηλιακά εγκαύματα

 

Το δέρμα μας, όταν εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες UV του ηλίου, χωρίς αντιηλιακή προστασία, καίγεται. Αν και νιώθουμε τις υπεριώδεις ακτίνες, δεν μπορούμε να τις δούμε και δεν έχουμε αίσθηση ότι το δέρμα μας είναι εκτεθειμένο σε αυτές. Αυτό συμβαίνει ακόμη και σε σκιερά μέρη ή κάτω από τον συννεφιασμένο ουρανό.

Τα ηλιακά εγκαύματα είναι επίπονα, το δέρμα παίρνει ένα έντονο ροζ – κόκκινο χρώμα και συνήθως καταλαβαίνουμε ότι έχουμε καεί μετά από 2 με 6 ώρες. Στην ουσία, όμως, το δέρμα καίγεται με μόλις 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο. Αρκετές φορές, το δέρμα αντιδράει στα ηλιακά εγκαύματα δημιουργώντας φουσκάλες, ενώ πολλές φορές παρατηρείται φαγούρα.

Τα ηλιακά εγκαύματα είναι αρκετά επικίνδυνα, καθώς καταστρέφονται τα αιμοφόρα αγγεία και κύτταρα του δέρματος, δημιουργούνται δυσχρωμίες & παρατηρείται αφυδάτωση. Επιπλέον υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για εμφάνιση σοβαρών ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος του δέρματος.

Πως να αποφύγω τα ηλιακά εγκαύματα;

 

Αρχικά, θα πρέπει πάντα να φοράτε αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας. Προτιμάτε αντηλιακά με 30SPF – 50SPF δείκτη και προσπαθήστε να ανανεώνετε τα εκτεθειμένα στον ήλιο, μέρη του σώματος σας, ανά μία με δύο ώρες. Μη ξεχνάτε, πως οι γιατροί συμβουλεύουν να προστατεύουμε το δέρμα μας και να φοράμε αντηλιακό κάθε εποχή και μέρα του χρόνου, και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Φροντίστε το πρόσωπο σας και φοράτε αντιηλιακές κρέμες προσώπου με υψηλό δείκτη προστασίας, κατά προτίμηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, φορέστε καπέλα ή κρατήστε ομπρέλα χειρός και προστατευθείτε από τα ηλιακά εγκαύματα και την πιθανότητα να πάθετε ηλίαση.

Κατά τις πρώτες σας επισκέψεις στην θάλασσα, προσπαθήστε να μην είστε αρκετά τολμηροί. Η πρώτη έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποβεί και η πιο μοιραία. Μην χρησιμοποιείτε λάδια μαυρίσματος ή λάδια και αντιηλιακά άνευ δείκτη προστασίας. Καθήστε σε σκιερά μέρη, κάτω από ομπρέλα και φροντίστε να βρέχετε συχνά το τριχωτό της κεφαλής σας.

Προστατέψτε και διατηρήστε νεανικό το δέρμα σας & απολαύστε τις καλοκαιρινές, ηλιόλουστες μέρες χωρίς περιττούς πόνους και έγνοιες!