Αισθητική Χειρουργική, Πλαστική Χειρουργική, Πρόσωπο, Υγεία
Διάφραγμα μύτης. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, πώς αντιμετωπίζεται;
04/10/2016 , 7:30 AMΔιάφραγμα Μύτης
Σκολίωση ρινικού διαφράγματος ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία το ρινικό διάφραγμα, το οποίο αποτελείται από οστέινα και χόνδρινα τμήματα και η λειτουργία που εξυπηρετεί είναι να διαχωρίζει συμμετρικά τις δύο ρινικές κοιλότητες, με τρόπο ώστε να διέρχεται ανεμπόδιστα ο αέρας κατά την αναπνοή, αποκλίνει σε σημαντικό βαθμό από τη μέση γραμμή.
Ως αποτέλεσμα, δημιουργεί προβλήματα στη ρινική αναπνοή, στον ύπνο αλλά και κάνει τον ασθενή επιρρεπή σε λοιμώξεις του ανώτερου ή/ και του κατώτερου αναπνευστικού του συστήματος.
Έχει υπολογισθεί ότι περίπου το 90% του πληθυσμού μπορεί να παρουσιάζει μια μικρού βαθμού σκολίωση του ρινικού διαφράγματος. Εκείνοι όμως που πιθανώς να χρειαστεί να προχωρήσουν στον ευθειασμό του διαφράγματος είναι όσοι παρουσιάζουν σημαντικού βαθμού σκολίωση, τέτοια που να προκαλεί κλινικά προβλήματα τα οποία να επηρεάζουν τον ύπνο, τις δραστηριότητες και την ποιότητα της καθημερινής τους ζωής.
Κλινική εικόνα και συμπτώματα
Όταν το διάφραγμα της μύτης δε βρίσκεται στη σωστή του θέση (σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα), οι ρινικές κοιλότητες παρουσιάζουν ασυμμετρία. Αποτέλεσμα; Η δίοδος του αέρα παρεμποδίζεται σε άλλοτε άλλο βαθμό .
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ασθενείς με σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη συμπτωματολογία. Αν, όμως, ο βαθμός της σκολίωσης είναι μεγάλος ή /και συνοδέυεται από την παρουσία διογκωμένων ρινικών κογχών, τότε ο ασθενής περιγράφει συνήθως τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Δυσκολία στη ρινική του αναπνοή
- Διαταραχές της ποιότητας του ύπνου- Σύνδρομο υπνικής άπνοιας (σύντομες διακοπές στην αναπνοή , διάρκειας ολίγων δευτερολέπτων)
- Ροχαλητό
- Ανάγκη αναπνοής και από το στόμα- Ξηροστομία
- Κεφαλαλγίες
- Συχνές λοιμώξεις φάρυγγα, στοματοφάρυγγα, λάρυγγα καθώς και συχνές παραρινoκολπίτιδες (ιγμορίτιδες), ωτίτιδες, ’αίσθημα βάρους’ στο αυτί
Πώς προκαλείται η σκολίωση ρινικού διαφράγματος;
Το στραβό ρινικό διάφραγμα μπορεί να αποτελεί συγγενή πάθηση, μπορεί όμως και να προκληθεί έπειτα από έναν τραυματισμό της μύτης (έστω και εάν αυτός δεν είναι πάντα ‘αξιομνημόνευτος΄), ιδιαίτερα κατά την παιδική ηλικία, οπότε και επηρεάζει στη συνέχεια την ανάπτυξη όλων των στοιχείων που αποτελούν την πυραμίδα της μύτης.
Θεραπεία- Αντιμετώπιση
Εάν αντιμετωπίζει κανείς κάποιο ή κάποια από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον Ωτορινολαρυγγολόγο προκειμένου να γίνει η απαραίτητη κλινική εξέταση ώστε να διαπιστωθεί η πιθανή παρουσία καθώς και ο βαθμός του προβλήματος και να του συσταθεί η κατάλληλη- εξατομικευμένη αντιμετώπιση.
Μόνιμη λύση στο σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα μπορεί να δώσει μόνο ο χειρουργικός ευθειασμός του.
Οποιοδήποτε άλλο μέσο, όπως είναι τα ρινικά αποσυμφορητικά σπρέι, ή επεμβατικού τύπου ημίμετρα δεν μπορεί να έχουν οριστικό αποτέλεσμα, παρά μόνο μία πιθανή προσωρινή ανακούφιση από τα προαναφερθέντα συμπτώματα.
Χειρουργικός Ευθειασμός Σκολίωσης Ρινικού Διαφράγματος
Ο χειρουργικός ευθειασμός της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος (διαφραγματοπλαστική) δίνει τη μόνιμη λύση στο πρόβλημα, ευθειάζοντας το διάφραγμα (χόνδρινο και οστέινο τμήμα του) και ταυτόχρονα διορθώνοντας τυχόν συνυπάρχοντα προβλήματα, όπως είναι η υπερτροφία των ρινικών κογχών , οι ρινικοί πολύποδες, η χρόνια φλεγμονή των παραρρίνιων κόλπων.
Κατά την επέμβαση της διαφραγματοπλαστικής, ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος θα επέμβει τόσο στο οστέινο όσο και στο χόνδρινο τμήμα του διαφράγματος ώστε να το ευθειάσει πραγματικά και να επιτρέψει στον αέρα να διέρχεται ελεύθερα, χωρίς ανατομικό κόλλημα στη ροή του.
Επιπλέον, αν συνυπάρχουν άλλα αίτια που μπορεί επίσης να ευθύνονται για τα προβλήματα στη ρινική αναπνοή, στο ίδιο χειρουργείο θα γίνει ταυτόχρονα και η απαραίτητη διόρθωση αυτών.
Μετά την επέμβαση, ο ασθενής δε θα αντιμετωπίσει πόνο παρά μόνο ένα μικρό αίσθημα ‘βάρους’ στο κεφάλι για τα πρώτα ένα με δύο 24ωρα που η μύτη του θα φέρει ειδικά ταμπόν. Τα ‘ειδικά –σύγχρονα’ αυτά ταμπόν τοποθετούνται με σκοπό να εμποδίσουν την εμφάνιση πιθανής μετεγχειρητικής αιμορραγίας και αφαιρούνται εύκολα στο ιατρείο.
Αφού περάσουν οι πρώτες (4-5) μετεγχειρητικές ημέρες, ο ασθενής θα εντυπωσιαστεί από την άμεση διαφορά στην αναπνοή του και θα απαλλαγεί από τα πιθανά συνυπάρχοντα προβλήματα που του στερούσαν από την ποιότητα ζωής του (λοιμώξεις, κεφαλαγίες, άπνοιες, κλπ)