Γαστρεντερολογία, Υγεία

Διάρροια: Τι είναι και ποιες οι αιτίες;

Η Διάρροια είναι μια ενοχλητική και δυσάρεστη κατάσταση που όλος ο πληθυσμός έχει βιώσει. Καθημερινά πράγματα, όπως είναι τα τρόφιμα, τα φάρμακα, το στρες μπορούν να προκαλέσουν διάρροια. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να υποδηλώσει κάποια άλλη υποκείμενη ιατρική πάθηση. Αν η διάρροια σας κάνει να τρέχετε στην τουαλέτα, τότε συνεχίστε να διαβάζετε το άρθρο. Μάθετε τι την πυροδοτεί και πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.

Βακτηριακές αιτίες διάρροιας

Τα βακτηρία είναι μέρος της καθημερινότητας μας και συνήθως ζουν ειρηνικά με τους ανθρώπους. Ωστόσο, μερικά βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν όλεθρο στην πεπτική ευημερία. Συγκεκριμένα, μερικά από αυτά βρίσκουν εύφορο έδαφος αναπαραγωγής σε ωμά κρέατα, αυγά, οστρακοειδή και μη παστεριωμένο γάλα. Έτσι, λοιπόν, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μόλυνσης των τροφίμων και η κατανάλωση τους οδηγεί σε διάρροια.

Για να μπορέσετε να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο θα πρέπει να μαγειρεύετε πολύ καλά το κρέας, τα πουλερικά αλλά και τα αυγά. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να καθαρίζετε προσεκτικά τα σκεύη και τις επιφάνειες που χρησιμοποιείτε για το μαγείρεμα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να πλένετε σχολαστικά και τα χέρια σας.

Τέλος, θα πρέπει να προσέχετε να επιλέγετε μέρη εστίασης, τα οποία τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και ασφαλείας.

Ιογενείς αιτίες διάρροιας

Μερικές ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια και έμετο. Γενικά, οι ιοί αυτοί είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις ανθρώπων που δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα αλλά φέρουν και μεταδίδουν τον ιό.

Μεταδίδονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όπως και τα βακτήρια. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει διάρροια, μην χρησιμοποιήσετε τα ίδια σκεύη.

Και στις δύο περιπτώσεις, η διάρροια περνάει μέσα σε δύο με τρείς ημέρες.

Η «διάρροια του ταξιδιώτη»

Αναλόγως την χώρα, το 30% με 70% των ταξιδιωτών υποφέρουν από διάρροια και έμετο, λόγω  μολυσμένων τοπικών τροφίμων ή νερό.

Αποφύγετε  τα ωμά, μη αποφλοιωμένα προϊόντα καθώς και το νερό από τη βρύση. Τρώτε μόνο πολύ καλά μαγειρεμένα τρόφιμα, και προτιμάτε το εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για να βουρτσίζετε τα δόντια σας. Συνήθως, η «διάρροια του ταξιδιώτη» περνάει εντός 12 ωρών.

Χρόνια διάρροια

Η χρόνια διάρροια έχει πολλές πιθανές αιτίες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φαρμάκων ή δυσανεξίας σε ορισμένα τρόφιμα. Οι επίμονες και επαναλαμβανόμενες κρίσεις διάρροιας μπορούν επίσης να αποτελούν ένδειξη σοβαρής υποκείμενης κατάστασης. Οι αιτίες μπορεί να είναι:

  • Δυσκολία στην πέψη φαγητών, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη, τα τεχνητά γλυκαντικά, η φρουκτόζη
  • Χρόνιες παθήσεις, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η κοιλιοκάκη, ο υπερθυροειδισμός κ.ο.κ
  • Φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά

Για να αντιμετωπίσετε την διάρροια φροντίστε να ενυδατώνεστε συχνά, να τρώτε πολύ καλά μαγειρεμένο φαγητό, να παρατηρήσετε ποιες τροφές σας ενοχλούν και σας προκαλούν διάρροια και κυρίως να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας.