Ασθένειες & Διατροφή, Γυναικολογία, Διατροφή, Παθολογία, Υγεία

Διατροφή στον διαβήτη κύησης

Παρασκευή Μεντζελοπούλου MD - Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Παρασκευή Μεντζελοπούλου MD - Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

H κ. Μεντζελοπούλου είναι διπλωματούχος των American Board of Internal Medicine και American Board of Endocrinology, Diabetes and Metabolism. Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας του Washington Manual Consultation Series, Endocrinology Subspecialty και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό....

Βασικές αρχές για τη διατροφή στον διαβήτη κύησης

Οι υδατάνθρακες (ψωμί, αλεύρι, δημητριακά, φρούτα, ζάχαρη, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες κλπ) είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη του εμβρύου και δεν μπορούμε απλά να τους διακόψουμε για να πετύχουμε τον έλεγχο του σακχάρου. Στόχος της διατροφής είναι να διατηρεί το σάκχαρο στα φυσιολογικά επίπεδα χωρίς η έγκυος ή το έμβρυο να στερούνται. 

Α) ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΥΜΑ.

Μην ξεχνάτε να περιλαμβάνετε υδατάνθρακες σε όλα τα γεύματα που τρώτε. Αυτό βοηθάει στη διατήρηση του σακχάρου σε σταθερά επίπεδα μεταξύ των γευμάτων και έτσι αποφεύγονται οι μεγάλες διακυμάνσεις.

Β) ΤΡΩΤΕ ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙΝΟ, ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΝΟ 

Μπορείτε να φάτε μέχρι 30 γραμμάρια υδατάνθρακα για πρωινό (2 μερίδες) , έως 45 γραμμάρια (3 μερίδες)  για μεσημεριανό και βραδινό και 15 γραμμάρια για τα σνακ σας.  Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε τις ίδιες τροφές. Μόλις βρείτε την ποσότητα υδατανθράκων που μπορείτε να φάτε σε κάθε γεύμα, χωρίς να αυξηθεί το σάκχαρο πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, προσπαθήστε να τρώτε αυτή την ποσότητα κάθε φορά.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΝ ΜΕ 1 ΜΕΡΙΔΑ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΑ
1/3
κούπας
βρασμένο
ρύζι ή
μακαρόνια
1 λεπτή
φέτα ψωμί
1/4
μεγάλης
πατάτας ή
μια μικρή
πατάτα
βρασμένη
1 ποτήρι
γάλα
1 κούπα
άπαχο
γιαούρτι
1/2 κουπα
μαγειρεμένα
φασόλια ή
όσπρια
1 μικρό
φρούτο ή
1/2 κούπα
χυμός
1/2
μπανάνα
3 κουταλάκια
λευκή ζάχαρη

Γ) ΤΡΩΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Λαχανικά όπως  τα πράσινα φασόλια, μπρόκολο, κουνουπίδι, ντομάτες, καρότα έχουν πολλές φυτικές ίνες και χαμηλούς υδατάνθρακες και δεν μετράνε στους συνολικούς υδατάνθρακες έκτος και αν φάτε πάνω από 3 μερίδες. Αντίθετα, λαχανικά όπως καλαμπόκι και αρακάς έχουν αρκετούς υδατάνθρακες και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα που καταναλώνουμε.
Τρώτε «ολικής αλέσεως» ψωμί, δημητριακά ή κράκερς.

Δ)ΜΗΝ ΠΙΝΕΤΕ ΧΥΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΦΑΤΕ ΦΡΕΣΚΑ ΦΡΟΥΤΑ

Ε) ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΤΡΩΤΕ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΜΕ ΧΑΜΗΛΑ ΛΙΠΑΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΥΜΑ

Οι πρωτεΐνες βοηθούν με το αίσθημα της πείνας, παρέχουν απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων, μειώνοντας έτσι το σάκχαρο μετά το γεύμα.

Ε) ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΣΑΣ

  1. Τρώτε 3 βασικά γεύματα και 2-3 σνακ κάθε μέρα. Προσπαθήστε να τρώτε ποικιλίες τροφών.
  2. Τρώτε κάθε 2-3 ώρες για να μην έχετε μεγάλες διακυμάνσεις  στη γλυκόζη αίματος
  3. Διαβάστε προσεκτικά τις ταμπέλες με τις διατροφικές οδηγίες κάθε τροφής και προσπαθήστε να μετράτε την ακριβή ποσότητα που καταναλώνετε (π.χ. 1 κούπα ρύζι μετρημένο και όχι «με το μάτι»)
  4. Προσπαθήστε να τρώτε καθημερινά τουλάχιστον 2 μερίδες φρούτων και 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων.

ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Φαγητά και ποτά που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες όπως ασπαρτάμη ή σουκραλόζη (Splenda) μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε με μέτρο. Η σακχαρίνη (Sweet n’low) δεν πρέπει να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της κύησης. Αποφεύγετε να χρησιμοποιείται προϊόντα για διαβητικούς, όπως έτοιμα γλυκά, καθώς μπορεί να περιέχουν συντηρητικά που δεν είναι μελετημένα στην εγκυμοσύνη.