Γυναικολογία, Διατροφή, Υγεία

Εγκυμοσύνη και Διατροφή: Τα θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την κύηση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα οφείλει να είναι πολύ προσεκτική με την διατροφή της και τη δίαιτα που ακολουθεί καθώς η επιλογή μιας υγιεινής διατροφής θα προάγει τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Δεν υπάρχει κάποια μαγική φόρμουλα ή κάποιο «σωστό» πρόγραμμα που κάθε γυναίκα πρέπει να ακολουθήσει. Υπάρχουν, όμως, μερικές ενιαίες κατευθυντήριες γραμμές όπως,  η βρώση άφθονων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, άπαχης πρωτεΐνης και καλών λιπαρών. Ωστόσο, μερικές τροφές και ορισμένα θρεπτικά συστατικά χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.

Ποια είναι αυτά τα θρεπτικά συστατικά που θα βοηθήσουν την σωστή ανάπτυξη του μωρού μου;

 

Η βιταμίνη Β9 (ή αλλιώς φολικό οξύ ή φυλλικό οξύ) αποτρέπει τις γενετικές ανωμαλίες. Πρόκειται για μια βιταμίνη κλειδί για την σωστή παραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων ενώ παράλληλα, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τα εσπεριδοειδή φρούτα, τα αποξηραμένα φασόλια και μπιζέλια, τα φιστίκια, ο χυμός πορτοκάλι και το συκώτι είναι καλές πηγές Β9. Τέλος μπορείτε να την βρείτε και σε εμπλουτισμένα τρόφιμα με φολικό οξύ, όπως δημητριακά, αλεύρι και ζυμαρικά.

Το ασβέστιο ενισχύει τα οστά. Τόσο εσείς όσο και το μωράκι σας έχετε ανάγκη από ασβέστιο για γερά οστά και δόντια. Επίσης, βοηθάει το μυϊκό, νευρικό και κυκλοφοριακό σύστημα να λειτουργούν σωστά.

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το kale, το μπρόκολο, και ορισμένοι χυμοί και δημητριακά εμπλουτισμένα με ασβέστιο.

Η βιταμίνη D δυναμώνει τα κόκκαλα. Επίσης, βοηθάει, όπως και το ασβέστιο, στη δημιουργία γερών δοντιών.

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι μια μεγάλη πηγή βιταμίνης D. Άλλες επιλογές αποτελούν το εμπλουτισμένο γάλα και ο χυμός πορτοκάλι.

Η πρωτεΐνη βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Η πρωτεΐνη αποτελεί το πιο κρίσιμο θρεπτικό συστατικό που πρέπει να προσλαμβάνει μια εγκυμονούσα γυναίκα κατά τη διάρκεια της κύησης.

Καλές πηγές πρωτεΐνης θεωρούνται τα εξής: το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα αυγά. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τα φασόλια και τα μπιζέλια, τους ξηρούς καρπούς και τα προϊόντα σόγιας.

Η πρόσληψη σιδήρου βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης σιδηροπενικής αναιμίας. Ο οργανισμός για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς, χρειάζεται σίδηρο. Κατά τη διάρκεια της κύησης, η εγκυμονούσα χρειάζεται διπλάσιο ποσό σιδήρου για την παροχή οξυγόνου στο έμβρυο.

Το άπαχο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια αποτελούν καλές πηγές πρόσληψης σιδήρου. Εναλλακτικά, καταναλώστε δημητριακά για πρωινό, φασόλια και λαχανικά εμπλουτισμένα με σίδηρο

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε πρώτα τον γυναικολόγο σας και προσαρμόστε μαζί τη διατροφή που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.