Γενική Χειρουργική, Υγεία

Εγχειρήσεις Παχυσαρκίας: Γιατί δεν πρέπει να τις φοβόμαστε;

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD - Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD - Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Ο Χειρουργός Χαράλαμπος Κων. Σπυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας όπου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με “Άριστα”. Εισήχθη, λαμβάνοντας μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, πρώτος, από το νομό Ηλείας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου...

Η παχυσαρκία αποτελεί μία σύγχρονη επιδημία. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τις παθήσεις που τη συνοδεύουν, αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως.

Προβλήματα υγείας από την παχυσαρκία

Η  παχυσαρκία συνδέεται με πολυάριθμα άλλα νοσήματα, υψηλής επικινδυνότητας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, οι παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων, τα εγκεφαλικά επεισόδια ενώ έχει σαφώς αποδειχθεί η σύνδεσή της με αρκετές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του οισοφάγου, του μαστού, του παχέος εντέρου, του προστάτη και του παγκρέατος. Επιπρόσθετα, η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ατόμου, καθιστώντας δύσκολες ακόμη και απλές λειτουργίες της καθημερινότητας. Έτσι, το άτομο οδηγείται συχνά σε σοβαρές μορφές κατάθλιψης.

Η δίαιτα, η αλλαγή του τρόπου ζωής και η υιοθέτηση αυξημένης σωματικής δραστηριότητας, αν και θεμιτές,  δεν είναι δυστυχώς εύκολα εφαρμόσιμες, ιδίως σε περιπτώσεις κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας. Τα όποια θετικά αποτελέσματα είναι συνήθως βραχυχρόνια με ακόλουθη συνήθως επανάκτηση του βάρους. Ως αποτέλεσμα, το άτομο υφίσταται νέα ψυχολογική επιβάρυνση.

Ως εκ τούτου, η χειρουργική αντιμετώπιση είναι μία ολοένα και πιο συχνή επιλογή στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Ασφάλεια επεμβάσεων παχυσαρκίας

Τα τελευταία χρόνια, η εφαρμογή της βαριατρικής χειρουργικής έχει αυξηθεί ραγδαία, ωστόσο υψηλό διατηρείται ακόμη το ποσοστό ανησυχίας και η επιφυλακτικότητα από τους ασθενείς, σχετικά με το κατά πόσο οι εγχειρήσεις παχυσαρκίας είναι αποτελεσματικές ασφαλείς. Η απάντηση είναι πως υπάρχει σαφής και απόλυτη επιστημονική τεκμηρίωση πως οι εγχειρήσεις παχυσαρκίας είναι και ασφαλείς και αποτελεσματικές, όταν διενεργούνται επί σωστών ενδείξεων, στην αντιμετώπιση της κλινικά σοβαρής παχυσαρκίας. Ας σημειωθεί πως ο κίνδυνος επιπλοκών από αυτές τις επεμβάσεις παγκοσμίως είναι μικρότερος από συνήθεις επεμβάσεις , όπως π.χ. οι ορθοπαιδικές επεμβάσεις αρθροπλαστικής ισχίου. Μάλιστα, ο κίνδυνος για την υγεία του ασθενούς επί μακροχρόνιας παρουσίας της παχυσαρκίας είναι πολύ μεγαλύτερος από τον κίνδυνο της επέμβασης της ίδιας για την απώλεια βάρους.

Πώς επιλέγω τη σωστή επέμβαση παχυσαρκίας;

Η επιλογή μίας επέμβασης παχυσαρκίας δεν είναι εύκολη διαδικασία και δεν πρέπει να ακολουθεί τη «μόδα» της εποχής. Ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο ασθενής, τις διατροφικές του συνήθειες και το μέγεθος της παχυσαρκίας του, προτείνεται από τον χειρουργό η επέμβαση που ενδείκνυται, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα με τον μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών. Όταν οι εγχειρήσεις παχυσαρκίας πραγματοποιούται από εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα και έχει προηγηθεί κατάλληλη προετοιμασία του ασθενούς, τα ποσοστά εμφάνισης επιπλοκών είναι εξαιρετικά χαμηλά, ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας αγγίζουν το μηδέν. Η λαπαροσκοπική διενέργεια των επεμβάσεων εξάλλου αποτελεί πλέον τον κανόνα και ελαχιστοποιεί το μετεγχειρητικό πόνο, ενώ επιταχύνει το χρόνο ανάρρωσης.

Μία επέμβαση αντιμετώπισης παχυσαρκίας για να είναι αποτελεσματική προϋποθέτει τη σωστή ενημέρωση του ασθενούς από τον γιατρό του, σχετικά με τα οφέλη σε σχέση με τις υπάρχουσες προσδοκίες και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου. Η χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι μία σημαντική απόφαση για τον ασθενή, απαιτεί κάποιο χρόνο ώστε να διερευνήσει τις επιλογές του και φυσικά με τη βοήθεια του ειδικού χειρουργού να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την οριστική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε συνδυασμό με τη βελτίωση ή και πλήρη ίαση των νοσημάτων που τη συνοδεύουν.