Γαστρεντερολογία, Υγεία

Γαστρεντερίτιδα και Αίτια

Η γαστρεντερίτιδα είναι μια συνήθης φλεγμονή της γαστρεντερικής οδού, που είναι υπεύθυνη για την πέψη. Η γαστρεντερίτιδα αναφέρεται, πολύ συχνά, και ως «γρίπη του στομάχου», ωστόσο δεν έχει ουδεμία σχέση, ούτε σχετίζεται με την γρίπη.  Την φλεγμονή συνοδεύουν συμπτώματα, όπως απώλεια όρεξης, ναυτία, συχνοί εμετοί, ήπιος πυρετός, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Αν και η γαστρεντερίτιδα αποτελεί μια άβολη κατάσταση, είναι αυτοιάσιμη και διαρκεί περίπου μια εβδομάδα.

Τι προκαλεί την γαστρεντερίτιδα;

 

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκληθεί από ιούς, βακτήρια ή παράσιτα. Είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσετε μια ιογενή γαστρεντερίτιδα όταν πίνετε μολυσμένο νερό ή καταναλώνετε μολυσμένη τροφή. Παρομοίως, αποτελεί παράγοντα κινδύνου η κοινή χρήση σκευών, πετσετών ή φαγητού, με κάποιον που είναι μολυσμένος.

Οι πιο γνωστοί ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα είναι οι εξής δύο:

  • Νοροϊός. Επηρεάζει τα παιδιά όσο και τους ενήλικες και αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία διατροφικής νόσου παγκοσμίως. Ο νοροϊός μπορεί να προσβάλει ολόκληρη κοινότητα και είναι πιθανότερο να εξαπλωθεί σε ανθρώπους που βρίσκονται εντός περιορισμένων χώρων. Στις περισσότερες περιπτώσεις η μόλυνση προέρχεται από από μολυσμένα τρόφιμα ή νερό αλλά είναι δυνατή η μετάδοση και από άνθρωπο σε άνθρωπο.
  • Ροταϊός. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή είναι η πιο συνηθισμένη αιτία γαστρεντερίτιδας από ιό στα παιδιά. Μολύνονται καθώς τοποθετούν τα δάχτυλα τους ή άλλα, μολυσμένα με τον ιό, αντικείμενα στο στόμα τους. Η μόλυνση είναι πιο σοβαρή στα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Οι ενήλικες που έχουν προσβληθεί από τον ροταϊό μπορεί να μην έχουν συμπτώματα, αλλά μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια, χωρίς να είναι μάλιστα εις γνώσιν τους.

Ποιες ομάδες ανθρώπων είναι πιο ευάλωτες στην γαστρεντερίτιδα;

 

Η γαστρεντερίτιδα εμφανίζεται σε όλον τον κόσμο, προβάλλοντας ανθρώπους κάθε ηλικίας, φύλου και οικογενειακού ιστορικού. Υπάρχουν, όμως κάποιες ομάδες που είναι περισσότερο ευάλωτες, όπως:

  • Τα μικρά παιδιά. Τα παιδιά σε κέντρα παιδικής φροντίδας ή σε δημοτικά σχολεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει και η γαστρεντερίτιδα είναι μεταδοτική ασθένεια.
  • Γηραιότεροι ενήλικες. Το ανοσοποιητικό σύστημα των ενηλίκων τείνει να γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό με το πέρας των χρόνων. Οι ηλικιωμένοι σε γηροκομεία, ειδικότερα, είναι ευάλωτοι καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα εξασθενεί και έρχονται σε στενή επαφή με άλλους που μπορούν να φέρουν το μικρόβιο.
  • Άνθρωποι με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αν κάποιος πάσχει από κάποια άλλη ιατρική κατάσταση και έχει μειωμένες αντοχές στις λοιμώξεις, τότε μπορεί να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος σε κίνδυνο.