
Γαστρεντερολόγος: Τι είναι και πότε πρέπει να τον επισκεφτώ
Ο Γαστρεντερολόγος είναι ο ιατρός που εκπαιδεύεται κατάλληλα πάνω στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα και στα όργανά του. Πιο συγκεκριμένα, ο γαστρεντερολόγος εξετάζει τον οισοφάγο, το στομάχι, το πάγκρεας, το ήπαρ, την χοληδόχο κύστη, το λεπτό και το παχύ έντερο. Με την χρήση ειδικών μεθόδων και εργαλείων ελέγχονται τα παραπάνω σημεία και σε περίπτωση παθογένειας του πεπτικού συστήματος αξιολογείται η κατάσταση για την βέλτιστη δυνατή θεραπεία.
Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο;
Αρχικά να αναφέρουμε ότι για άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών χρειάζεται η καθιέρωση μίας τυπικής επίσκεψης στον γαστρεντερολόγο για προληπτικούς λόγους, καθώς έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης, δείγματα που μπορεί να φανερώνουν κάποια δυσλειτουργία και να μας οδηγήσουν στον ιατρό είναι η ανεξήγητη παρουσία αίματος στα κόπρανα, το έντονο κοιλιακό άλγος και η δυσκολία στην κατάποση.
Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις που αντιμετωπίζουν οι γαστρεντερολόγοι;
Πολυάριθμες είναι οι γαστρεντερολογικές παθήσεις και περιλαμβάνουν:
- Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου που εκδηλώνεται με κοιλιακό άλγος, δυσφορία, φούσκωμα, και εναλλαγές μεταξύ δυσκοιλιότητας και διάρροιας.
- Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (GERD), είναι όταν μετά από κάποιο γεύμα σε τακτά χρονικά διαστήματα ο ασθενής βιώνει το αίσθημα καύσου στον οισοφάγο και συνοδεύεται από μία όξινη γεύση στο λαιμό και στην στοματική κοιλότητα.
- Οισοφάγος Barret, εμφανίζεται σε άτομα με χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και μπορεί να υποχωρήσει με την κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία για την καταστολή των οξέων στο στομάχι.
- Πολύποδες και Καρκίνος Παχέος εντέρου είναι δύο διαφορετικές κλινικές καταστάσεις που συνδέονται όμως σε μεγάλο βαθμό. Οι πολύποδες παχέος εντέρου είναι μικρές συσσωρεύσεις κυττάρων στα τοιχώματα του παχέος εντέρου όπου έχουν σημαντικές πιθανότητες να εξελιχθούν σε καρκίνο παχέος εντέρου. Ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, ηλικίες άνω των 50 ετών και πάσχοντες από νόσο Crohn.
- Ελκώδης Κολίτιδα είναι μία μορφή φλεγμονώδους εντερικής νόσου (IBD) όπου ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί τα ακριβή αίτια εμφάνισής της.
- Κοιλιοκάκη, δηλαδή μία μόνιμη δυσανεξία στη γλουτένη που εμπεριέχεται σε τροφές όπως το σιτάρι, η βρώμη, η σίκαλη, το κριθάρι και το αγροσίταρο.
- Αιμορροΐδες που συνδέονται με την εμφάνιση δυσκοιλιότητας του ασθενή και μπορούν να περιοριστούν με φυσικό τρόπο, όπως είναι η άσκηση, το περπάτημα, η λήψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και η λήψη νερού σε ποσότητες άνω των δύο λίτρων.
Ποιοι είναι οι τρόποι διάγνωσης των γαστρεντερολογικών παθήσεων;
Η κολονοσκόπηση αποτελεί βασικό εργαλείο των γαστρεντερολόγων καθώς μέσω αυτής μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση ασθενειών όπως είναι τα έλκη, φλεγμονές ή και αιμορραγίες σε συγκεκριμένες περιοχές, οι πολύποδες και ο καρκίνος του εντέρου. Επίσης, με τον ενδοσκοπικό υπέρηχο εξετάζεται ο γαστρεντερικός σωλήνας του ασθενούς και η χρωμοενδοσκόπηση αποτελεί μία σύγχρονη μέθοδο μελέτης του πεπτικού συστήματος. Τέλος με την γαστροσκόπηση μπορούμε να διαγνώσουμε παθήσεις και νοσήματα του οισοφάγου, του στομάχου και του δωδεκαδάκτυλου.