Γενική Χειρουργική

Λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης

Γράφει ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος, MD, PhD, FACS, Master Surgeon στη Χειρουργική Αντιμετώπιση Κηλών του Κοιλιακού Τοιχώματος, Διευθυντής Γ’ Χειρουργικής Κλινικής και Κέντρου Αριστείας στη Χειρουργική Κηλών (SRC accredited) του Νοσοκομείου Metropolitan General (esurgery.gr και endohernia.gr).

Η λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο αποκατάστασης, με σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή. Η συχνή αυτή μορφή κήλης παλαιότερα διορθωνόταν μόνο μέσω της ανοιχτής χειρουργικής προσέγγισης (μιας τεχνικής πιο επώδυνης), ωστόσο πλέον μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση νέων τεχνολογιών οι οποίες συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη χειρουργική εμπειρία των ασθενών.

Λίγα λόγια για τη βουβωνοκήλη…

Η βουβωνοκήλη είναι η κήλη που εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα. Αιτία εμφάνισής της είναι η πρόπτωση ενός ενδοκοιλιακού οργάνου εκτός του κοιλιακού τοιχώματος, μέσω ενός αδύναμου σημείου του και συγκεκριμένα του βουβωνικού πόρου. Η πρόπτωση αυτή του οργάνου οδηγεί στην εμφάνιση συμπτωμάτων με κυριότερο τη δημιουργία ενός εξογκώματος στην περιοχή.

Οι βασικότεροι παράγοντες εμφάνισης της βουβωνοκήλης περιλαμβάνουν:

 • Τη βαριά χειρωνακτική εργασία
 • Την άρση βάρους
 • Την εγκυμοσύνη
 • Την παχυσαρκία
 • Τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Εάν μια βουβωνοκήλη μείνει χωρίς θεραπεία και εξελιχθεί, είναι πολύ πιθανόν ο ασθενής να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές. Η συχνότερη και σοβαρότερη επιπλοκή είναι η περίσφιξη της βουβωνοκήλης, κατάσταση η οποία απαιτεί άμεση χειρουργική θεραπεία.

Λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης

Η λαπαροσκοπική τεχνική αποτελεί μια σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική τεχνική διόρθωσης της βουβωνοκήλης. Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω τριών πολύ μικρών τομών από τις οποίες εισάγονται τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Συγκεκριμένα, από τη μεγαλύτερη τομή εισάγεται ένας λεπτός ειδικός σωλήνας, το λαπαροσκόπιο, το οποίο έχει ενσωματωμένη μια κάμερα και φως. Από τις δύο μικρότερες τομές εισάγονται τα βοηθητικά λαπαροσκοπικά εργαλεία. Ο χειρουργός πραγματοποιεί όλες τις απαραίτητες χειρουργικές διαδικασίες μέσα από αυτές τις μικρές τομές. Στη συνέχεια, ενισχύει το κοιλιακό τοίχωμα χρησιμοποιώντας ένα βιοσυμβατό, ειδικό πλέγμα.

Λαπαροσκοπική χειρουργική θεραπεία της βουβωνοκήλης: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;Η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, με κυριότερα τα ακόλουθα:

 • Εκμηδενίζει σχεδόν την απώλεια αίματος.
 • Μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο.
 • Επιτρέπει την ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.
 • Ελαττώνει τις πιθανότητες εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών.
 • Έχει χαμηλότερα ποσοστά επανεμφάνισης της βουβωνοκήλης.
 • Προσφέρει ένα καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα εξαιτίας της απουσίας μεγάλων χειρουργικών τομών

Λαπαροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης: μορφές

Δύο είναι οι σημαντικότερες επιλογές στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διόρθωση της  βουβωνοκήλης: η διακοιλιακή διαπεριτοναϊκή αποκατάσταση (TAPP – Totally Extraperitoneal Repair) και η εξωπεριτοναϊκή ενδοσκοπική τεχνική (TEP – Totally Extraperitoneal Repair). Στην τεχνική TAPP, η αποκατάσταση γίνεται από το εσωτερικό της κοιλίας, διανοίγεται το περιτόναιο και στη συνέχεια επαναφέρεται το ενδοκοιλιακό όργανο στη φυσιολογική του θέση. Στη συνέχεια τοποθετείται στο κοιλιακό τοίχωμα ένα ειδικό μη απορροφήσιμο πλέγμα και ακολουθεί η επανασυρραφή του περιτοναίου. Η τεχνική TEP έχει μια σημαντική διαφορά από την τεχνική TAPP. Πραγματοποιείται εξωκοιλιακά, εντός των μυικών τοιχωμάτων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαφή των χειρουργικών εργαλείων με την περιτοναϊκή κοιλότητα και τα ενδοκοιλιακά σπλάχνα. Και αυτή η τεχνική ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση ενός ευρέος μεγέθους ειδικού πλέγματος.

Καθοριστικό ρόλο για την επιτυχή έκβαση οποιουδήποτε χειρουργείου έχει ο χειρουργός. Ο έμπειρος, εκπαιδευμένος και πιστοποιημένος χειρουργός, σε συνδυασμό με τα πιο σύγχρονα χειρουργικά συστήματα αποτελούν προϋποθέσεις χειρουργικής ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.