Οδοντιατρική, Υγεία

Γιατί πρέπει να προστατεύουμε με επικαλύψεις τα μόνιμα δόντια;

Λίλα Παπαδοπούλου - Παιδοδοντίατρος

Λίλα Παπαδοπούλου - Παιδοδοντίατρος

Η παιδοδοντίατρος κ. Λίλα Παπαδοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Αποφοίτησε το 2005 από την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών με βαθμό Λίαν Καλώς. Από το 2005 έως το 2007 εργάστηκε ως Postdoctoral Fellow στο Forsyth Dental Institute του Harvard Dental School....

Η παιδοδοντίατρος κ. Λίλα Παπαδοπούλου μας ενημερώνει για τις επικαλύψεις στα μόνιμα δόντια.

Τα πρώτα δόντια που ανατέλλουν στη στοματική κοιλότητα είναι οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι τραπεζίτες) . Οι πρώτοι γομφίοι ανατέλλουν στην ηλικία των 6 ετών πίσω από τους νεογιλούς γομφίους και χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει κανένα δόντι.

Είναι τα πιο σημαντικά δόντια του μόνιμου οδοντικού φραγμού γιατί καθορίζουν τη σύγκλειση επάνω και κάτω γνάθου και τη σωστή λειτουργία της μάσησης στον ενήλικα. Είναι όμως και τα δόντια που τεριδονίζονται στο μεγαλύτερο ποσοστό. Η μορφολογία τους στη μασητική επιφάνεια είναι γεμάτη με βαθιές αύλακες και οπές. Σε δόντια που μόλις έχουν ανατείλει οι αύλακες αυτές είναι πολύ αδρές, συνεχίζουν δε και κάτω από την επιφάνεια του δοντιού. Έτσι είναι εξαιρετικά εύκολο στις τροφές και στη μικροβιακά πλάκα να παγιδευθούν στην επιφάνειά τους και να δημιουργήσουν τερηδόνα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, μία νέα μέθοδος στο χώρο της πρόληψης, έχει φέρει σημαντική πτώση του δείκτη τερηδόνας στα μόνιμους γομφίους των παιδιών. Το sealant (από το ρήμα seal που σημαίνει σφραγίζω) ή αλλιώς στα ελληνικά επικάλυψη των οπών και σχισμών είναι μία τελείως ανώδυνη και ατραυματική για το δόντι μέθοδος. Ο ρόλος του είναι να σφραγίσει όλες τις αύλακες, ώστε να αποφεύγεται εντελώς η κατακράτηση τροφών και πλάκας. Το sealant είναι σύνθετη ρητίνη σε υγρή μορφή-υλικό από το οποίο στην πιο συμπυκνωμένη μορφή του αποτελούνται και τα λευκά σφραγίσματα. Το sealant δε χρειάζεται τροχισμένη επιφάνεια. Απλώς πολυμερίζεται(σκληραίνει με το κατάλληλο φως) στην οδοντική επιφάνεια κάνοντάς τη λεία, ώστε να μην μπορούν να παγιδευτούν οι τροφές μέσα στις οδοντικές αύλακες.

Η διαδικασία τοποθέτησης του sealant είναι πολύ απλή και ανεκτή ακόμη και από τον πιο δύστροπο ασθενή. Καθαρίζεται καλά η οδοντική επιφάνεια, αδροποιείται με οξυφωσφορικό οξύ (μπλε υγρό) ώστε να μπορεί η αδαμαντίνη να δεχτεί το sealant, το sealant τοποθετείται με μία σύριγγα ή ένα πινελάκι και πολυμερίζεται (στερεοποιείται). Η διάρκεια ζωής που δίνουν οι εταιρίες που τα κατασκευάζουν είναι 3-4 χρόνια. Συνίσταται η τοποθετησή τους σε όλους τους μόνιμους γομφίους, ενώ σε ασθενείς που εμφανίζουν τερηδόνα συνίσταται και στους προγομφίους και ίσως και στους νεογιλούς γομφίους, ανάλογα με την κρίση του οδοντιάτρου.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα τερηδόνας, ειδικά στους 1ους γομφίους μειώνεται μεχρι και 80% μετά την τοποθέτηση του sealant. Δεν υπάρχει καμία απολύτως παρενέργεια, αφού είναι μία μη επεμβατική μέθοδος. Υπάρχει όμως η πιθανότητα το sealant να σπάσει λόγω της μάσησης στα όρια του και κάτω από αυτό να εγκλωβιστούν τροφές. Γι’αυτό κάθε φορά που γίνεται ο τακτικός οδοντιατρικός έλεγχος, ο οδοντίατρος πρέπει με τον ανιχνευτήρα του να το ελέγχει και να προσθέτει αν χρειάζεται στα όρια. Επίσης οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι ότι το sealant δεν προστατεύει απο την τερηδόνα που σχηματίζεται στο σημείο επαφής δύο δοντιών (ανάμεσα σε δύο διαδοχικά δόντια δηλαδή). Γι’αυτό είναι πολύ σημαντική η σωστή στοματική υγειινή με 2 φορές την ημέρα βούρτσισμα, νήμα και στοματικό διάλυμα και η σωστή διατροφή χωρίς μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης!