Γυναικολογία, Υγεία
Γυναικολογικές Λοιμώξεις: Eπιτρέπεται το Σεξ;
21/09/2018 , 1:41 PMΈνα από τα συχνότερα γυναικολογικά προβλήματα που απασχολούν αρκετά μεγάλο ποσοστό των γυναικών είναι οι κολπίτιδες, δηλαδή οι κολπικές φλεγμονές οι οποίες συνοδεύονται από ενοχλητικά συμπτώματα. Τρεις στις τέσσερις γυναίκες θα βρεθούν αντιμέτωπες με γυναικολογική λοίμωξη έστω μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η πάθηση δεν θεωρείται επικίνδυνη και αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη αγωγή που χορηγεί ο ιατρός.
Οι συχνότεροι τύποι κολπίτιδας είναι οι εξής:
- Καντιντίαση ή Μυκητισιακή Κολπίτιδα: Η οποία προκαλείται από τον μύκητα Candida Albicans που υπάρχει φυσικά μέσα στον κόλπο αλλά λόγω κάποιου εξωτερικού ερεθίσματος μπορεί να απορρυθμιστεί η ισορροπία του και να προκαλέσει λοίμωξη.
- Bακτηριακή Κολπίτιδα: Η οποία προκαλείται από υπερβολική ανάπτυξη μικροοργανισμών που υπάρχουν με φυσικό τρόπο στον κόλπο και δημιουργεί λοίμωξη.
- Τριχομονάδες: Oι οποίες προκαλούνται από παράσιτα και μεταδίδονται κυρίως με την σεξουαλική επαφή.
- Ατροφική Κολπίτιδα: H οποία προκαλείται από την μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων μετά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.
Συμπτώματα της Κολπίτιδας
Τα συμπτώματα της κολπίτιδας περιλαμβάνουν:
- Πόνο ή τσούξιμο κατά την ούρηση
- Κολπική φαγούρα
- Πόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
- Ερυθρότητα του αιδοίου
- Διαφορετική και έντονη οσμή στις κολπικές εκκρίσεις, καθώς και αλλαγή στο χρώμα τους.
Eπιτρέπεται το Σεξ;
Η πλειοψηφία των ιατρών υποστηρίζει πως εφόσον η γυναίκα νιώθει άνετα, μπορεί να κάνει κανονικά σεξ. Παρ’όλα αυτά, υπάρχουν τρία βασικά πράγματα τα οποία πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα πριν προχωρήσει στην σεξουαλική πράξη. Συγκεκριμένα:
- Η σεξουαλική επαφή μπορεί να επιδεινώσει την λοίμωξη
Η έκθεση στο σπέρμα, στο λάτεξ του προφυλακτικού ή σε κάποιο λιπαντικό, μπορεί να απορρυθμίσει την ισορροπία των μυκήτων Candida Albicans, επιδεινώνοντας έτσι τα συμπτώματα της κολπίτιδας. Εάν μια γυναικά υποψιάζεται πως κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες προκάλεσε την κολπίτιδα, θα ήταν προτιμότερο να αποφύγει την σεξουαλική επαφή μέχρι να σταματήσουν τα συμπτώματα και έχει ολοκληρωθεί η φαρμακευτική αγωγή.
- Η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί στον σύντροφο
Παρ’όλο που οι μύκητες στα γεννητικά όργανα δεν θεωρούνται μεταδιδόμενο νόσημα, υπάρχει μικρή πιθανότητα να μεταδοθούν στον σύντροφο με την σεξουαλική επαφή. Οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται εφόσον δε γίνεται χρήση προφυλακτικού κατά την επαφή.
- Χορηγείται φαρμακευτική θεραπεία και στον σύντροφο
Εάν η γυναίκα έχει διαγνωσμένη λοίμωξη, πρέπει να λάβει και ο σύντροφος θεραπεία. Η χορήγηση θεραπείας στον σύντροφο είναι υποχρεωτική εάν δεν χρησιμοποιείται προφυλακτικό κατά την επαφή.
Η συμβουλή του γιατρού τόσο για την χορήγηση των φαρμάκων για την καταπολέμηση της μυκητίασης όσο και η συμβουλή του για πρόληψη επόμενων μυκητιάσεων, θεωρείται απαραίτητη.