Γυναικολογία

Καρκίνος κόλπου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι γνωρίζουμε για τον καρκίνο του κόλπου;

Ο Καρκίνος του κόλπου είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου που εμφανίζεται στον κόλπο της μήτρας. Ανατομικά, ο κόλπος αποτελεί τον μυϊκό σωλήνα που συνδέει την μήτρα με τα εξωτερικά γεννητικά όργανα.

Ο καρκίνος του κόλπου φαίνεται να επηρεάζει σε ποσοστό 1 ανά 1.100 γυναίκες.

Συχνά, συγχέεται ο καρκίνος του κόλπου με τον καρκίνο του τραχήλου, εξαιτίας της γειτνίασης των δύο περιοχών. Άλλωστε, αυτή η σύγχυση δεν είναι λανθασμένη, καθώς τα καρκινικά κύτταρα εύκολα εξαπλώνονται από την μια περιοχή στην άλλη, όπως άλλωστε τονίζει και η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ο Καρκίνος του κόλπου πέρα από σπάνιος, είναι και εύκολα ανιχνεύσιμος, καθώς μπορεί να βρεθεί με τις καθιερωμένες εξετάσεις ρουτίνας, όπως το Τεστ Παπανικολάου και την κολποσκόπηση.

Σε ποιες μορφές εμφανίζεται ο καρκίνος του κόλπου;

Καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων του κόλπου à Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, ο καρκίνος του κόλπου εμφανίζεται στην συγκεκριμένη μορφή.

Αδενοκαρκίνωμα à Ο καρκίνος εμφανίζεται στα κύτταρα των αδένων. Οι αδένες βρίσκονται στο άνοιγμα του κόλπου και εκκρίνουν βλέννα, προκειμένου να λιπανθεί ο κόλπος. Αυτή η μορφή καρκίνου εμφανίζεται σε μικρότερο ποσοστό, της τάξης του 15 %.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του κόλπου;

Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, στα πρώιμα στάδια δεν εμφανίζει συμπτώματα. Η συμπτωματολογία εμφανίζεται σε μεταγενέστερα στάδια, όταν και η νόσος έχει προχωρήσει. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που προμηνύουν την ύπαρξη καρκινικών κυττάρων στην περιοχή είναι:

 • Παθολογικές εκκρίσεις
 • Αιμορραγία μετά την σεξουαλική επαφή
 • Πόνος κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής
 • Ύπαρξη μιας μάζας στην περιοχή του κόλπου
 • Δυσκολία ή πόνος κατά την ούρηση
 • Δυσκοιλιότητα
 • Προβλήματα ούρησης
 • Πυελικό άλγος
 • Πόνος στο πίσω μέρος των ποδιών

Ποιοι παράγοντες συνδέονται με την εμφάνιση του καρκίνου του κόλπου;

Οι παρακάτω παράγοντες φαίνεται να σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την εμφάνιση του καρκίνου του κόλπου:

 • Λοίμωξη από HPV
 • Λοίμωξη από HIV
 • Κάπνισμα
 • Ηλικία: Συνήθως εμφανίζουν καρκίνο του κόλπου γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών.
 • Υστερεκτομή: Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή (χειρουργική αφαίρεση μήτρας), διαθέτουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του κόλπου.Μάλιστα, η αναλογία αυτή είναι 6 στις 10 γυναίκες.
 • Κολπική ενδοθηλιακή νεοπλασία
 • Έκθεση στο φάρμακο diethylstilbestrol: Πρόκειται για μια ανδρική ορμόνη που λάμβαναν όσες γυναίκες είχαν ιστορικό αποβολών, κατά την δεκαετία του ’50. Μάλιστα, αυξημένα επίπεδα εμφάνισης καρκίνου του κόλπου δεν εμφάνισαν μόνο οι γυναίκες που έκανα λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου, αλλά και τα παιδιά αυτών.

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του κόλπου;

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με τις εξετάσεις ρουτίνας, όπως με το Τεστ Παπανικολάου. Αν τα αποτελέσματα της παραπάνω εξέτασης δείξουν αλλοιώσεις στην περιοχή, ο θεράπων ιατρός, θα ζητήσει από την ασθενή να προχωρήσουν σε βιοψία. Μέσω της βιοψίας, θα γίνει λήψη κυτταρικού ιστού, προκειμένου να ληφθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκταση του προβλήματος.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των παραπάνω εξετάσεων, ενδεχομένως χρειασθεί να γίνει αξονική ή μαγνητική θεραπεία.

Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του κόλπου;

Όπως όλοι οι γυναικολογικοί καρκίνοι, έτσι και ο καρκίνος του κόλπου, όσο πιο γρήγορα διαγνωσθεί, τόσο μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας σημειώνει. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, στο πρώτο στάδιο, το ποσοστό επιβίωσης ανέρχεται στο 84%, ενώ στο τελικό στάδιο, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 57%. Για τον λόγο αυτόν, είναι πάρα πολύ σημαντικό να κάνουν όλες οι γυναίκες τους προληπτικούς τους ελέγχους.

Για την αντιμετώπιση του καρκίνου του κόλπου, χρειάζεται ένας συνδυασμός θεραπειών, όπως είναι η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία ή και η χημειοθεραπεία.

Γενικά, αξίζει να επισημάνουμε ότι η κάθε θεραπευτική προσέγγιση είναι εξειδικευμένη στις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε ασθενούς.