Γυναικολογία

Καρκίνος του αιδοίου

Τι γνωρίζουμε για τον καρκίνο του αιδοίου;

Ο καρκίνος του αιδοίου εμφανίζεται στην εξωτερική επιφάνεια των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Θεωρείται ένας από τους πιο σπάνιους γυναικολογικούς καρκίνους.

Ο καρκίνος του αιδοίου συνήθως σχηματίζεται ως εξόγκωμα ή πληγή στον αιδοίο που προκαλεί συχνά φαγούρα. Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ο καρκίνος του αιδοίου διαγιγνώσκεται συχνότερα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι η εμφάνιση ενδοεπιθηλιακής νεοπλασίας  του αιδοίου, εκτοξεύτηκε μεταξύ του 1973 και 2000 κατά 411%, στις ηλικίες κάτω των 35 ετών!  Ο λόγος αυτής της ραγδαίας αύξησης των νεοπλασιών, σχετίζεται με την αλλαγή των σεξουαλικών συνηθειών των γυναικών. Πιο συγκεκριμένα, σε ποσοστό 90 %, συσχετίζεται η ύπαρξη νεοπλασιών με την λοίμωξη από τον ιό HPV.

Γυναίκες που εμφάνισαν καρκίνο του αιδοίου, είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άλλων καρκίνων του γεννητικού συστήματος, με έμφαση τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Τι συμπτώματα παρουσιάζει ο καρκίνος του αιδοίου;

Τα πιο βασικά συμπτώματα που παρουσιάζει ο καρκίνος του αιδοίου είναι:

 • Έντονος εξωτερικός κνησμός
 • Πόνος
 • Ερυθρότητα
 • Αιμορραγία
 • Κολπικές εκκρίσεις με αίμα / Παθολογικές εκκρίσεις
 • Αλλαγές στο χρώμα του δέρματος τοπικά (κηλίδες)
 • Εξογκώματα σαν κονδυλώματα
 • Έλκος
 • Ελιές που μεταβάλλονται
 • Δυσουρία
 • Βουβωνική διόγκωση

Από τι προκαλείται ο καρκίνος του αιδοίου;

Όπως και στους περισσότερους γυναικολογικούς καρκίνους, έτσι και αναφορικά με τον καρκίνο του αιδοίου, δεν είναι γνωστές οι αιτίες που τον προκαλούν. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι εξωτερικοί  παράγοντες που μοιάζει να σχετίζονται μαζί του, όπως:

Ηλικία : Γενικά ο καρκίνος του αιδοίου μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά κατά κανόνα εμφανίζεται συνηθέστερα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, με μέσο όρο τα 65 έτη.  Κατά τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί αύξηση της εμφάνισης του συγκεκριμένου καρκίνου και σε γυναίκες κάτω των 40 ετών.

HPV : Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων φαίνεται να σχετίζεται και με τον καρκίνο του αιδοίου, εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο λόγος της συσχέτισης μεταξύ του HPV και των καρκίνων στην περιοχή, έγκειται στις κυτταρικές αλλοιώσεις που δημιουργεί στην περιοχή ο συγκεκριμένος ιός.

Κάπνισμα: Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με την εμφάνιση πολλών ειδών καρκίνου, αλλά και με τον καρκίνο του αιδοίου.

Ανοσοκαταστολή: Τα άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτόν τον τύπο καρκίνου σε σύγκριση με τα υγιή άτομα.

Οικογενειακό Ιστορικό: Αν άτομα του στενού συγγενικού περιβάλλοντος, έχουν εμφανίσει τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου ή άλλους γυναικολογικούς καρκίνους, αυξάνονται σαφώς οι πιθανότητες να εξελιχθεί καρκίνος του αιδοίου.

Ατομικό Ιστορικό: Οι πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του αιδοίου, αυξάνονται αν το ίδιο το άτομο έχει εμφανίσει στο παρελθόν κάποια μορφή δερματολογικού ή γυναικολογικού καρκίνου, είτε προκαρκινικών αλλοιώσεων.

Δερματικές παθήσεις της περιοχής: Υπάρχουν ορισμένες δερματικές παθήσεις του αιδοίου, που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου του αιδοίου, όπως ο σκληρυντικός λειχήνας, ο ομαλός λειχήνας, η νόσος Paget καθώς και ο έρπης των γεννητικών οργάνων.

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του αιδοίου;

Δυστυχώς η διάγνωση του καρκίνου του αιδοίου συνήθως καθυστερεί, αφού χάνεται πολύτιμος χρόνος στις λάθος γνωματεύσεις.

Η διάγνωση του καρκίνου του αιδοίου γίνεται αρχικά με κλινική εξέταση. Μετέπειτα, ο γιατρός θα σας υποβάλλει σε με βιοψία, δηλαδή λήψη ιστού από την περιοχή και αποστολή αυτού στο εργαστήριο για περαιτέρω έρευνα. Άλλες εξετάσεις στις οποίες μπορεί να υποβληθεί σε μια γυναίκα με το συγκεκριμένο είδος καρκίνου, είναι συνήθως Κολποσκόπηση, αιματολογικές εξετάσεις, αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Ποια είναι τα στάδια του καρκίνου του αιδοίου;

Στάδιο I :  Ο καρκίνοςβρίσκεται στο αιδοίο και/ή στο περίνεο και η διάμετρος της είναι μικρή.

Στάδιο Iα : Διήθηση στρώματος όχι μεγαλύτερη από 1 χιλιοστό.

ΣΤΑΔΙΟ Ιβ : Διήθηση στρώματος μεγαλύτερη από 1 χιλιοστό.

ΣΤΑΔΙΟ ΙΙ : Ο καρκίνος βρίσκεται ακόμα στο αιδοίο και/ή στο περίνεο αλλά πλέον έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 2 εκατοστά.

ΣΤΑΔΙΟ ΙΙΙ : Ο καρκίνος έχει επεκταθεί και σε άλλα σημεία της περιοχής, όπως ενδεχομένως στην ουρήθρα, στον κόλπο και/ ή το ορθό. Επιπλέον, έχει γίνει μονόπλευρη μετάσταση στους γειτονικούς λεμφαδένες. 

ΣΤΑΔΙΟ ΙVα  : Ο καρκίνος έχει επεκταθεί σε ακόμα περισσότερες επιλογές, όπως ουρήθρα, βλεννογόνος ουροδόχου κύστης και οστά πυέλου, ενώ πλέον έχει δημιουργήσει αμφοτερόπλευρες λεμφαδενικές μεταστάσεις.

ΣΤΑΔΙΟ ΙVβ  : Ο καρκίνος έχει επεκταθεί μέχρι και στους πυελικούς λεμφαδένες.

Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του αιδοίου;

Η θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου του αιδοίου, είναι πάντα εξατομικευμένη, ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η νόσος. Συνήθως, γίνεται ένας συνδυασμός από θεραπείες, όπως χειρουργική θεραπεία, ακτινοθεραπεία και/ή χημειοθεραπεία.

Στο πρώτο στάδιο, συνήθως γίνεται ριζική τοπική εκτομή. Πέρα από την αφαίρεση του όγκου, συνήθως απομακρύνεται και ένα κομμάτι του υγιούς ιστού από την περιοχή, προκειμένου να αποκλεισθεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο επανεμφάνισης.

Σε μετέπειτα στάδιο, συνήθως η χειρουργική θεραπεία γίνεται με ευρεία εκτομή ή αιδοιεκτομή και βουβωνική λεμφαδενεκτομή.