Καρκίνος ωοθηκών
Categories
Γυναικολογία Υγεία

Καρκίνος ωοθηκών: Παράγοντες κινδύνου & Συμπτώματα

Τι γνωρίζουμε για τον καρκίνο των ωοθηκών;

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι δυστυχώς όχι μόνο ένας από τους πιο συνηθισμένους γυναικολογικούς καρκίνους αλλά και από τους πιο θανατηφόρους. Ο λόγος για τον οποίον σημειώνει τόσο υψηλά ποσοστά θνησιμότητας (7η αιτία θανάτου στην Ευρώπη), έγκειται στο γεγονός ότι δεν εμφανίζει συμπτώματα κατά τα πρωταρχικά στάδια της νόσου. Προς επίρρωση των παραπάνω, στο συντριπτικό ποσοστό των περιστατικών, μεγαλύτερο ποσοστό του 70% – 80%, διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, στο οποίο η νόσος έχει επεκταθεί πολύ.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο μόνος από τους γυναικολογικούς καρκίνους, ο οποίος μπορεί να επεκταθεί γρήγορα σε πολλές περιοχές εξαιτίας του ασκιτικού υγρού που βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς. Το ασκιτικό υγρό είναι γεμάτο με καρκινικά κύτταρα και είναι ικανό να μολύνει όλες τις γύρω περιοχές, γι’ αυτό και η λύση πρέπει να είναι ριζική.

Όσον αφορά στα είδη του καρκίνου των ωοθηκών, συναντούμε δύο τύπους:

  1. Επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών : Αποτελεί το 90 % των περιπτώσεων  και  οφείλεται στη μη φυσιολογική ανάπτυξη και αναπαραγωγή των επιθηλιακών κυττάρων στην επιφάνεια της ωοθήκης.
  1. Μη επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών :  Μπορεί να αναπτυχθεί από τα γεννητικά αναπαραγωγικά κύτταρα ή από τα στρωματικά κύτταρα του συνδετικού ιστού, γύρω από την ωοθήκη.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Καρκίνου των ωοθηκών;

  • Φούσκωμα στην κοιλιά & αύξηση του μεγέθους της περιοχής
  • Αίσθημα βάρους και πληρότητας στην κοιλιά
  • Αίσθημα δυσφορίας
  • Πόνος στην κοιλιά ή στην περιοχή της πυέλου
  • Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης
  • Απώλεια όρεξης
  • Καούρα, Ναυτία & Εμετούς
  • Παθολογικές κολπικές εκκρίσεις
  • Γρήγορο αίσθημα κορεσμού
  • Πόνος στην πλάτη και την μέση
  • Διαρκές αίσθημα κόπωσης
  • Γαστρεντερικά προβλήματα (δυσκοιλιότητα ή διάρροια)
  • Κολπική αιμορραγία
  • Διαταραχές στην ούρηση

Ποιοι παράγοντες σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου των ωοθηκών;

Όπως και στους υπόλοιπους γυναικολογικούς καρκίνους, έτσι και στο συγκεκριμένο είδος καρκίνου, δεν είναι σαφή τα αίτια που προκαλούν την νόσο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες που συνδέονται άρρηκτα με τον καρκίνο των ωοθηκών.

Ηλικία:  Συνήθως ο καρκίνος των ωοθηκών εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, με μέσο όρο τα 63 έτη.

Έναρξη της περιόδου σε μικρή ηλικία ή/και καθυστερημένη εμμηνόπαυση

Ατοκία & Υπογονιμότητα: Οι γυναίκες που δεν έχουν γεννήσει ποτέ τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών.

Ενδομητρίωση:  Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου ωοθηκών αυξάνεται κατά 2.5% σε γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση, ενώ το ποσοστό αυτό σχεδόν διπλασιάζεται στο 4.2 σε γυναίκες που υποφέρουν από μακρό ιστορικό ενδομητρίωσης.

Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία φαίνεται να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμφάνιση των καρκίνων και κυρίως με τους γυναικολογικούς καρκίνους, όπως των ωοθηκών, της μήτρας και του μαστού.

Κληρονομικότητα:  Οι γυναίκες των οποίων οι συγγενείς πρώτου βαθμού έχουν εμφανίσει από καρκίνο των ωοθηκών ή από κάποιον άλλο γυναικολογικό καρκίνο, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Γονιδιακές μεταλλάξεις – Σύνδρομο Lynch: Οι γυναίκες που είναι φορείς της μετάλλαξης στο γονίδιο BRCA1 έχουν 40 % περισσότερες πιθανότητες  να εμφανίσουν  καρκίνο των ωοθηκών. Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου, αξίζει να αναφέρουμε ότι μια γυναίκα έχει πιθανότητες να εμφανίσει στην ζωή της καρκίνο των ωοθηκών σε ποσοστό 0,7 – 1 %. Αντίστοιχα, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες που φέρουν μετάλλαξη στο γονίδιο BRCA2, ανέρχεται  στο 15%!

Μετεμμηνοπαυσιακές θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης: Πολλές γυναίκες επιλέγουν να κάνουν λήψη ορμονών, προκειμένου να μειώσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ των συγκεκριμένων θεραπειών και της εμφάνισης του καρκίνου των ωοθηκών.

Μόλις θα υπάρξει η υποψία καρκίνου των ωοθηκών, η ασθενής πρέπει άμεσα να επισκεφθεί εξειδικευμένο Ογκολόγο Γυναικολόγο!

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου ωοθηκών;

Τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να γίνει η διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών, καθώς τα συμπτώματα της νόσου μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων παθήσεων και καταστάσεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα εδώ αποτελούν το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ή ακόμα και η εμμηνόπαυση. Για να γίνει η διάγνωση του καρκίνου ωοθηκών, απαιτείται:

  • Γυναικολογική εξέταση
  • Αιματολογικές εξετάσεις για μέτρηση των καρκινικών δεικτών
  • Υπερηχογράφημα
  • Μαγνητική τομογραφία
  • Αξονική τομογραφία

Προκειμένου να ανευρεθεί το στάδιο που βρίσκεται ο καρκίνος, μπορεί να χρειασθεί να γίνει λήψη κυτταρολογικού ιστού (βιοψία) μέσω λαπαροσκόπησης.

Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος των ωοθηκών;

Η αντιμετώπιση του καρκίνου σχετίζεται άμεσα με το στάδιο εξέλιξης της νόσου. Συνήθως λαμβάνει χώρα μια συνδυαστική θεραπεία, με χειρουργείο αλλά και χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

Στα πρώιμα στάδια, χρειάζεται συνήθως να αφαιρεθεί ή μια ή οι δύο ωοθήκες που φέρουν τον όγκο, δίνοντας μεγάλη προσοχή στο να μην ανοίξει η κάψα του όγκου και μολυνθεί και η τριγύρω περιοχή. Το πιο συνηθισμένο ιατρικό λάθος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι δεν καθαρίζεται πλήρως η περιοχή και επομένως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εκδηλωθεί εκ νέου καρκίνος ή να γίνει μετάσταση αυτού.

Όπως προαναφέρθηκε, ο καρκίνος των ωοθηκών συνήθως συνεπάγεται την ύπαρξη του ασκιτικού υγρού στην κοιλιά. Το ασκιτικό υγρό, καθώς έχει δημιουργηθεί από τον ίδιο τον καρκίνο, είναι πολύ πιθανό να έχει μολύνει τους ιστούς και τα όργανα της ευρύτερης περιοχής. Αν ο καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, ενδεχομένως να χρειάζεται να διεξαχθεί ένα μεγάλο χειρουργείο κατά το οποίο αφαιρούνται οι ωοθήκες, η μήτρα, οι σάλπιγγες, οι κοντινοί λεμφαδένες καθώς και κομμάτια του λιπώδους κοιλιακού ιστού.  

Ο Κώστας Λαθουράς, έχοντας αφιερώσει 10 έτη στην εξειδίκευση της αντιμετώπισης των γυναικολογικών καρκίνων στην Αγγλία,  εφαρμόζει την ριζική χειρουργική. Χάρη στην συγκεκριμένη επέμβαση, γίνεται λεπτομερής καθαρισμός της περιοχής, αποκλείοντας έτσι την επανεμφάνιση του καρκίνου στο σημείο ή την μετάσταση αυτού στις διπλανές περιοχές.

Description of Image

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σολωμού 4 Αγία Παρασκευή 153 41
Τηλ: 210 60 82 271
Fax: 210 60 82 271
Email: info@i-ygeia.gr

Follow us on

Facebook Instagram