Γυναικολογία, Υγεία

HPV (Human Papilloma Virus)

Πατραμάνης Παναγιώτης - Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Πατραμάνης Παναγιώτης - Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

O Ιατρός Γυναικολόγος - Μαιευτήρας Πατραμάνης - Γεωργαλής Παναγιώτης Dr - Medifem, κάτοχος Διδακτορικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί σύγχρονο ιδιωτικό ιατρείο στη Γλυφάδα. Η επιστημονική ομάδα του ιατρείου, με την πολύχρονη εμπειρία, εγγυάται ασφάλεια, αποτελεσματικότητα, ποιότητα και ηθική. Λειτουργεί με υπερσύγχρονες...

Website: www.medifem.gr E-mail: info@medifem.gr Τηλέφωνο: 210 96 80 883

Ο HPV (Human Papilloma Virus) είναι ιός που μεταδίδεται – κατά κανόνα – μέσω σεξουαλικής επαφής. Πρόκειται για το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα που προσβάλλει τα ανδρικά και γυναικεία γεννητικά όργανα, τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα και τον πρωκτό. Στα ελληνικά η ονομασία HPV σημαίνει «ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων».

Ο HPV επιμολύνει το δερματικό επιθήλιο και κάποιους βλεννογόνους οδηγώντας σε ταχεία αύξηση του πολλαπλασιασμού στα κύτταρα.

HPV – Τύποι

Υπάρχουν περισσότεροι από 150 αναγνωρισμένοι τύποι HPV, από τους οποίους οι 40 περίπου μεταδίδονται στο άτομο μέσω σεξουαλικής επαφής. Οι τύποι αυτοί διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

  1. Χαμηλού κινδύνου

Οι τύποι αυτοί είναι οι 6, 11, 40, 42, 43, 44, 55, 61, 70, 72, 81, 83, 84. Στους 6 και 11 οφείλονται τα κονδυλώματα και οι χαμηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις (Low-Grade Squamous Intraepithelial Lesions), ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος εξέλιξης σε κακοήθεια.

  1. Υψηλού κινδύνου

Σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται οι 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 70, 73, 82 και 85. Οι δύο πρώτοι (16 και 18) αποτελούν τους κύριους υπεύθυνους για τις υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις (High-Grade Squamous Intraepithelial Lesions), οι οποίες αφορούν σε προκαρκινικό στάδιο.
Σε αυτήν την περίπτωση και εάν δεν υπάρξει κάποια θεραπεία υπάρχει πιθανότητα εξαλλαγής σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ποιες είναι οι πιθανότητες να αναπτύξω καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αν έχω μολυνθεί με τον HPV;

Οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε περίπτωση μόλυνσης με τον HPV είναι πολύ μικρές. Πρόκειται για έναν ιό ο οποίος μπορεί να καταπολεμηθεί εύκολα από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμα και στην περίπτωση που ο ιός οδηγήσει σε αλλοιώσεις, το χρονικό διάστημα για την ανάπτυξη καρκίνου είναι μεγάλο (χρόνια). Για το λόγο αυτό τα ποσοστά ασθενών με καρκίνο τραχήλου της μήτρας είναι πολύ μικρά.

Ποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για να προσβληθούν από τον HPV;

Οι γυναίκες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για να προσβληθούν από τον HPV ανήκουν στην κατηγορία όπου η σεξουαλική δραστηριότητα περιλαμβάνει εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων. Αυτή η κατηγορία συνήθως αφορά γυναίκες νεότερης ηλικίας. Μελέτες δείχνουν πως όσο αυξάνονται οι σεξουαλικοί σύντροφοι τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για τη μόλυνση με τον HPV.
Παρόλα αυτά, καθώς πρόκειται για το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, οι πιθανότητες ένας άνθρωπος με ενεργή σεξουαλική ζωή να μολυνθεί είναι αυξημένες (70 – 80%).

Εξέταση για τη διάγνωση του HPV

Η εξέταση για την πρόληψη και διάγνωση του HPV είναι ιδιαίτερα σημαντική στη ζωή μίας γυναίκας η οποία είναι σεξουαλικά δραστήρια.
Σε πρώτη φάση, ο γυναικολόγος θα πραγματοποιήσει λήψη του ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση αναζητώντας πιθανές βλάβες. Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε ειδικό κυτταρολογικό έλεγχο (Τεστ Παπ ή Thin Prep) για τον εντοπισμό ενδεχόμενου ιού.
Εάν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να διενεργηθεί κολποσκόπηση κατά την οποία προσφέρονται πολύ σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του τραχήλου, του κόλπου και των γεννητικών οργάνων εξωτερικά ενώ, σε συνδυασμό με το Τεστ Παπ, αποτελεί τη σημαντικότερη εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Η διαγνωστική διαδικασία για τον εντοπισμό των στελεχών του HPV μπορεί να περιλαμβάνει επίσης μοριακές τεχνικές και, σε κάποιες περιπτώσεις, απόξεση ενδοτραχήλου, κ.α.

Εμβόλιο για την πρόληψη του HPV

Το εμβόλιο για την πρόληψη του HPV αφορά στην προστασία από τα στελέχη 6, 11, 16 και 18. Τα στελέχη αυτά είναι υπεύθυνα για το 70% των γυναικών που έχουν αναπτύξει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και το 90% των περιπτώσεων που εμφανίζουν κονδυλώματα. Η προστατευτική δράση του εμβολίου αφορά σε γυναίκες που δεν έχουν μολυνθεί με τον ιό. Έτσι, το εμβόλιο δεν έχει καμία αξία σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον HPV.
Καθώς οι πιθανότητες μόλυνσης με τα υπόλοιπα στελέχη του ιού είναι ίδιες ακόμη και κατόπιν εμβολιασμού, η σημασία του προληπτικού ελέγχου εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερης σημασίας.