Γυναικολογία, Υγεία

Ινομυώματα μήτρας: Τα συμπτώματα που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει

Τα Ινομυώματα μήτρας, γνωστά και ως λειομυώματα, είναι καλοήθεις όγκοι  που εμφανίζουν οι γυναίκες στη μήτρα, κυρίως μεταξύ 35 με 45 χρονών. Τα ινομυώματα μήτρας δημιουργούνται όταν τα κύτταρα του μυϊκού τοιχώματος της μήτρας πολλαπλασιάζονται και αναπτύσσονται ανώμαλα. Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν ένα μόνο ινομύωμα, άλλες εμφανίζουν πολλαπλά ινομυώματα, ενώ το μέγεθος τους κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά έως και σε ογκώδεις μάζες.

Οι γιατροί σημειώνουν πως δεν γνωρίζουν τους λόγους εμφάνισης των ινομυωμάτων αλλά η κλινική εμπειρία και έρευνες έχουν αποδείξει πως τα ινομυώματα μήτρας εμφανίζονται όταν υπάρχουν γενετικές αλλαγές και αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών, οιστρογόνο & προγεστερόνη. Επίσης, άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση ινομυωμάτων είναι η κληρονομικότητα, η φυλή (οι γυναίκες μαύρων φυλών εμφανίζουν συχνότερα ινομυώματα), η κατανάλωση αλκοόλ, η διατροφή με κόκκινο κρέας, καθώς και η ελλιπής λήψη πράσινων λαχανικών και φρούτων.

Ποια είναι τα συμπτώματα των ινομυωμάτων;

Τρεις στις τέσσερις γυναίκες παρουσιάζουν ινομυώματα αλλά συχνά δε το γνωρίζουν, είτε γιατί είναι ασυμπτωματικά, είτε επειδή αγνοούν τα συμπτώματα, όταν αυτά παρουσιάζονται. Επίσης, τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα τον αριθμό τους, το μέγεθος τους αλλά και το σημείο που βρίσκονται.

Τα πιο κοινά και συνήθη συμπτώματα των ινομυωμάτων είναι η βαριά εμμηνόρροια και ο έντονος πόνος κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσης, καθώς και η αίσθηση πίεσης, ή πρηξίματος χαμηλά στην κοιλιά. Άλλα συμπτώματα των ινομυωμάτων είναι:

  • Παρατεταμένες περίοδοι έμμηνου ρύσης (συνήθως πάνω από επτά ημέρες)
  • Συχνοουρία
  • Δυσκολία στην εκκένωση της ουροδόχου κύστης
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κόπωση και πόνοι στα πόδια & τη μέση
  • Φουσκώματα
  • Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής

Εάν, λοιπόν, αντιμετωπίζετε κάποια από τα ανωτέρω συμπτώματα, τα οποία δεν υποχωρούν με το πέρας του χρόνου, τότε σας συνιστούμε να επισκεφθείτε άμεσα τον γυναικολόγο σας για κλινική εξέταση της πάθησης και να ενημερωθείτε για τους τρόπους αντιμετώπισης της.