Γυναικολογία, Υγεία

Iνομυώματα: Τι είναι, οι κίνδυνοι και πως αντιμετωπίζονται;

Τα ινομυώματα αποτελούν καλοήθεις όγκους της μήτρας που φέρουν υπερπλαστικά και ινώδη μυϊκά στοιχεία και συνήθως περιβάλλονται από μία ψευδοκάψα. Τα αίτια που τα προκαλούν δεν είναι επακριβώς γνωστά αλλά πιστεύουμε ότι γενετικοί προδιαθεσικοί παράγοντες μπορεί να παίξουν κάποιο ρόλο. Η δραματική αύξησης της συχνότητας στις μέρες μας και η εμφάνιση συχνά και σε νεώτερες γυναίκες απ’ ότι στο παρελθόν, ίσως στοιχειοθετεί το ρόλο περιβαλλοντικών ή διατροφικών παραγόντων στη δημιουργία τους.

Στατιστικά η εμφάνιση ινομυωμάτων αγγίζει το 40% σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Τοπογραφικά τα ινομυώματα μπορούν να δημιουργηθούν είτε:

α) κάτω ή έξω από το εξωτερικό περίβλημα της μήτρας (ορογόνος) και καλούνται υπορογόνια ή ενίοτε μισχωτά
β) εντός της μυϊκής στιβάδας του οργάνου και λέγονται τοιχωματικά
ή
γ) εντός (εν μέρει η ολικά) της κοιλότητας της μήτρας (ενδομήτριο) και ονομάζονται υποβλεννογόνια.

Συχνότατα βέβαια η πλειονότητα των ασθενών παρουσιάζει περισσότερα του ενός ή συνδυασμούς παθολογιών (μικτά ινομυώματα).

Τι είναι τα Ινομυώματα και πως αναπτύσσονταιΣπάνια μπορούν να εξαλλαγούν σε κακοήθεις όγκους της μήτρας που λέγονται «σαρκώματα», σε ποσοστό κάτω του 1,5%, ιδιαίτερα σε μάζες που αναπτύσσονται σε εμμηνοπαυσιακή ηλικία ή με πολύ μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης, αλλά γενικά αυτό είναι ιδιαίτερα σπάνιο.

Τα χαρακτηριστικά των ινομυωμάτων που τους προσδίδουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη σύγχρονη εποχή είναι η γενετική τους καταβολή καθώς και η εξάρτησή τους από τα οιστρογόνα.

Γίνεται σαφές δηλαδή ότι οι γυναίκες που αναπτύσσουν ινομυώματα φέρουν γονίδια που προσδιορίζουν την ανάπτυξή τους ,τα οποία έχουν μάλλον οικογενειακό χαρακτήρα, τα κουβαλάνε συνεπώς από τις οικογένειες των γονέων τους ή συγγενών τους, ενώ η ανάπτυξη των ινομυωμάτων αυτών εξαρτάται από τα επίπεδα των γυναικείων ορμονών (οιστρογόνων) που τους παρέχονται από τις ωοθήκες , που είναι τα κατεξοχήν ορμονοπαραγωγικά όργανα της γυναίκας.

Εξάλλου, επειδή οιστρογόνα παράγονται και στο γυναικείο λίπος, με μετατροπή που ονομάζεται «αρωματοποίηση», καθίσταται προφανές ότι οι παχουλές γυναίκες, με μεγάλο ποσοστό λιπώδους ιστού, αυξάνουν τη πιθανότητα εμφάνισης πυρήνων ινομυωμάτων ή την μεγαλύτερη εκατοστιαία μεγέθυνση αυτών.