Παθολογία, Υγεία
Υψηλή Χοληστερίνη: Τι είναι και ποια τα συμπτώματα της;
31/07/2018 , 8:37 AMΗ χοληστερίνη, ή χοληστερόλη, είναι μια κηρώδης ουσία, η οποία παράγεται από το ίδιο το σώμα και βρίσκεται στα λίπη (λιπίδια) του αίματος. Η χοληστερίνη μπορεί να είναι και καλή και κακή. Στα φυσιολογικά της επίπεδα, είναι μια πολύ σημαντική και αναγκαία ουσία για τον οργανισμό, καθώς με τη λειτουργία της κρατά τα κύτταρα υγιή. Παρ’ όλα αυτά αν η συγκέντρωση στο αίμα είναι πολύ υψηλή, τότε μπορεί να αποτελέσει ένα σιωπηρό κίνδυνο και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών παθήσεων.
Η χοληστερίνη έχει τέσσερις βασικές λειτουργίες, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε. Αυτές είναι:
- Συμβάλλει στη δομή των τοιχωμάτων των κυττάρων
- Παράγει πεπτικά χολικά οξέα στο έντερο
- Επιτρέπει στο σώμα να παράγει βιταμίνη D
- Είναι χρήσιμη στην παραγωγή ορισμένων ορμονών στο σώμα
Σε περίπτωση υψηλής χοληστερίνης, μπορεί να εμφανιστούν λιπώδη κατάλοιπα στα αιμοφόρα αγγεία σας. Αυτά τα κατάλοιπα καθιστούν δύσκολη την μεταφορά του αίματος, διαμέσου των αρτηριών, με τη καρδιά να μη λαμβάνει το οξυγονωμένο αίμα που χρειάζεται. Αποτέλεσμα; Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής. Αντίστοιχα και η μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι δύο τύποι της χοληστερίνης είναι:
- LDL – Χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη. Η λεγόμενη κακή χοληστερίνη.
- HDL – Υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη Η λεγόμενη καλή χοληστερίνη.
Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να είναι κληρονομική, αλλά συχνότερα είναι αποτέλεσμα ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής.
Ποια είναι τα συμπτώματα της Υψηλής Χοληστερίνης;
Παρ’ όλο που η ύπαρξη υψηλών επιπέδων χοληστερίνης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άλλες παθήσεις, η ίδια δε παρουσιάζει συμπτώματα. Οι εξετάσεις αίματος είναι η μόνη μέθοδος ανίχνευσης της υψηλής χοληστερίνης. Για αυτό συνίσταται να κάνετε συχνά τακτικές εξετάσεις προς αποφυγή απειλών καρδιακής προσβολής ή κάποιου εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ο γιατρός σας θα σας συστήσει πότε απαιτείται να κάνετε εξέταση χοληστερίνης. Σημειώνουμε πως η επανεξέταση, συνήθως, πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια. Αν, όμως, παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα τότε η μέτρηση μπορεί να πραγματοποιείται πιο συχνά. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα συχνότερων εξετάσεων και μετρήσεων σε περίπτωση που έχετε οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερίνης, καρδιακής πάθησης ή εάν καπνίζετε, έχετε διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.
Σχετικά άρθρα
