Δερματολογία, Υγεία

Καρκίνος του δέρματος: πρόληψη με χαρτογράφηση σπίλων

Σπίλος είναι το επιστημονικό όνομα που χρησιμοποιείται για την “ελιά”. Με τον όρο χαρτογράφηση σπίλων περιγράφεται η ψηφιακή βιντεοδερματοσκόπηση. Οι δυνατότητες που προσφέρει το ψηφιακό σύστημα είναι η μεγαλύτερη ψηφιακή ανάλυση των διαφόρων βλαβών και η φωτογραφική καταγραφή τους. Έτσι, κατά την επανεξέταση είναι εύκολη η σύγκριση της μορφής του εξεταζόμενου σπίλου και ο ακριβής εντοπισμός των αλλαγών στη δερματοσκοπική εικόνα.

Η δερματοσκόπηση είναι μια δερματολογική τεχνική κλινικής εξέτασης των διαφόρων στοιχείων του δέρματος με τη βοήθεια ενός ειδικού φακού, του δερματοσκοπίου χειρός. Με αυτήν εντοπίζονται τα ειδικά χαρακτηριστικά ενός μελανώματος ή μιας καλοήθους βλάβης. Η δερματοσκόπηση αποτελεί την πλέον αξιόπιστη μέθοδο για τη διάγνωση μελανωμάτων και άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος.

Όλοι όσοι εμφανίζουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση μελανώματος πρέπει να κάνουν χαρτογράφηση. Βασικοί παράγοντες είναι ο αυξημένος αριθμός σπίλων ανά άτομο, ο αυξημένος αριθμός άτυπων-δυσπλαστικών σπίλων, το ιστορικό μελανώματος ή άλλου καρκίνου του δέρματος και η χρήση solarium. Επιπλέον παράγοντες κινδύνου που πρέπει να οδηγούν σε τακτική δερματολογική-δερματοσκοπική εξέταση είναι ο ανοιχτόχρωμος φωτότυπος δέρματος (ξανθά/κόκκινα μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια, λευκό δέρμα που καίγεται εύκολα στον ήλιο), η ύπαρξη εφηλίδων (φακίδων) σε μεγάλη έκταση, συγκεκριμένες συνήθειες έκθεσης στον ήλιο (εποχιακή υπερέκθεση με περιορισμένη ηλιοπροστασία, σοβαρά ηλιακά εγκαύματα πριν την ηλικία των 18 ετών) και η προηγούμενη διάγνωση καρκίνου του δέρματος διαφορετικού από το μελάνωμα.

Η διαδικασία της χαρτογράφησης δεν αναφέρεται σε όλες τις ελιές, ωστόσο ο δερματολόγος οφείλει να τις εξετάζει όλες δερματοσκοπικά. Eίναι ανώδυνη και απόλυτα ασφαλής από τη νεογνική περίοδο της ζωής μέχρι οποιαδήποτε ηλικία. Είναι επίσης απόλυτα ασφαλής και για εγκύους.

Η χρόνος της διαδικασίας εξαρτάται από τον αριθμό των βλαβών που πρέπει να εξεταστούν. Μπορεί να διαρκέσει έως 30’-40’ λεπτά σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Συνήθως όμως είναι μια γρήγορη και ευχάριστη διαδικασία για το εξεταζόμενο άτομο.

Το πότε πρέπει να γίνεται χαρτογράφηση εξαρτάται από το περιστατικό. Πλέον το πρώτο ραντεβού της επανεξέτασης ορίζεται στους 3 μήνες, επειδή μια βλάβη ύποπτη για μελάνωμα εντός 3 μηνών συνήθως έχει δώσει δερματοσκοπικά σημεία κακοήθους αλλαγής. Στη συνέχεια η συχνότητα της επανεξέτασης κυμαίνεται μεταξύ 3 έως 12 μηνών ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, αριθμός άτυπων σπίλων ανά άτομο και άλλα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χαρτογράφηση, επισκεφτείτε τη σελίδα http://dermasano.gr/index.php/el/.