Ανδρολογία, Υγεία

Τί πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του προστάτη;

καρκίνος του προστάτη

Αλέξανδρος Λέκας M.D, PhD, FEBU Αλέξανδρος Λέκας M.D, PhD, FEBU – Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Fellow of the European Board of Urology

Μετεκπαιδευθείς στην Γερμανία Ammerland Klinik - Πανεπιστήμιο Gottingen

Website: www.lekas-urology.com      Email: info@lekas-urology.com


Ο καρκίνος του προστάτη είναι η συνηθέστερη κακοήθεια του άνδρα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κακοήθεια αποτελεί και τη 2η αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο νοσούν περίπου 4000 άνδρες, με συνηθέστερη ηλικία εμφάνισης του καρκίνου μετά τα 50 έτη.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (90% των περιστατικών), ο ασθενής εμφανίζει αδενοκαρκίνωμα που είναι και ο συνηθέστερος τύπος καρκίνου του προστάτη και εντοπίζεται κυρίως στην περιφερική ζώνη του αδένα.

Υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες για τον καρκίνο του προστάτη;

 

Ο πιο ισχυρός προδιαθεσικός παράγοντας ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη είναι το οικογενειακό ιστορικό.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει διπλάσια πιθανότητα για έναν άνδρα να εμφανίσει τη νόσο αν έχει συγγενή 1ου βαθμού, ο οποίος πάσχει από καρκίνο του προστάτη, ενώ τα ποσοστά αυξάνονται αν πάσχουν δύο συγγενείς 1ου βαθμού.

Επιπλέον της οικογενειακής προδιάθεσης, άλλοι σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση αυτού του τύπου καρκίνου είναι η ηλικία (άνδρες άνω των 50ετών) και η διατροφή (κατανάλωση μεγάλης ποσότητας λιπαρών).

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του προστάτη;

 

Ο ειδικός χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος που θα επισκεφτείτε, θα βασιστεί σε 3 εξετάσεις για να προβεί σε διάγνωση. Οι εξετάσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:

  1. Εξέταση για PSA – Άνδρες με όγκο στον προστάτη έχουν συνήθως αυξημένη τιμή PSA
  2. Δακτυλική εξέταση προστάτη
  3. Βιοψία προστάτη

Άλλες εξετάσεις που μπορεί να γίνουν επιπροσθέτως των ανωτέρω είναι το σπινθηρογράφημα οστών, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία καρκίνου του προστάτη

 

Για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη υπάρχουν ποικίλες θεραπείες.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις διαγνωστικές εξετάσεις και την κλινική περίπτωση του κάθε ασθενούς, μπορεί ο γιατρός σας να σας προτείνει την προσεκτική και τακτική παρακολούθηση της νόσου.

Αν, όμως, ο γιατρός θεωρεί ότι πρέπει να επέμβει και να θεραπεύσει τον καρκίνο, τότε οι διαθέσιμες μέθοδοι αντιμετώπισης είναι:

  • Χειρουργική επέμβαση (ριζική προστατεκτομή)
  • Ακτινοθεραπεία (Εξωτερική ακτινοβολία, Βραχυθεραπεία, Υψηλής δόσης βραχυθεραπεία)
  • Ορμονοθεραπεία
  • Νεότερες Θεραπείες (Κρυοθεραπεία, υπέρηχοι HIFU, Χημειοθεραπεία, Γονιδιακή θεραπεία, Αναστολείς της αγγειογένεσης, Ανοσοδιέγερση)

Αν αισθανθείτε οποιαδήποτε ενόχληση ή δυσλειτουργία στο ουροποιητικό σας σύστημα, επισκεφτείτε έγκαιρα ένα, ειδικό ουρολόγο για να σας εξετάσει και να σας προτείνει την κατάλληλη αγωγή.