Γυναικολογία, Υγεία

Καρκίνος των Ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών, λεγόμενος και ως «σιωπηλός δολοφόνος», είναι ένας κακοήθης όγκος που προσβάλει την μια ή και τις δύο ωοθήκες της γυναίκας. Δυστυχώς, καθώς οι ωοθήκες βρίσκονται βαθιά μέσα στο σώμα της γυναίκας, δεν υπάρχουν σαφή συμπτώματα κατά το πρώιμο στάδιο του καρκίνου. Έτσι, γίνεται αντιληπτός ή κατά τη διάρκεια κάποια τυχαίας κλινικής εξέτασης της πυέλου της γυναίκας ή αφού έχει κάνει μετάσταση σε άλλα σημεία του σώματος. Δεν είναι τόσο συχνός, όσο ο καρκίνος του ενδομήτριου ή του τραχήλου της μήτρας, αλλά είναι σίγουρα ο πιο θανατηφόρος.

Τύποι του Καρκίνου των Ωοθηκών

 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι του καρκίνου των ωοθηκών και ορίζονται από τον τύπο του κυττάρου από το οποίο ξεκινούν. Οι ωοθήκες αποτελούνται από 3 κατηγορίες κυττάρων τα οποία εξελίσσονται στους εξής 3 κύριους τύπους:

  • Επιθηλιακός όγκος. Οφείλεται στην μη φυσιολογική ανάπτυξη και εξάπλωση των κυττάρων που βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια των ωοθηκών. Είναι η πιο συνήθης και η πιο επικίνδυνη μορφή όγκου και αποτελεί περίπου το 90% των περιπτώσεων .
  • Όγκος των γεννητικών οργάνων. Αναπτύσσεται στα κύτταρα που παράγουν τα αυγά/ ωάρια. Συχνά είναι ένας καλοήθης και σπάνιος όγκος.
  • Ορμονικός όγκος. Αναπτύσσεται στα κύτταρα που παράγουν τις ορμόνες, οιστρογόνο και προγεστερόνη.

Ποια είναι τα Συμπτώματα;

 

Όπως προαναφέραμε, δυστυχώς, είναι αρκετά δύσκολο να γίνουν αντιληπτά τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών και πολλές γυναίκες συχνά τα παραβλέπουν. Αυτό συμβαίνει διότι τα συμπτώματα είναι αρκετά συχνά με κοινές ασθένειες και δεν φαίνονται ανησυχητικά.

  • Κοιλιακό φούσκωμα, πρήξιμο και πόνος
  • Δυσκολία στο φαγητό ή
  • Άμεσο αίσθημα πληρότητας μετά το φαγητό
  • Αυξημένη ανάγκη για ούρηση

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η κούραση, η δυσπεψία, η καούρα, η δυσκοιλιότητα, ο πόνος στην πλάτη ακόμη και η επώδυνη σεξουαλική επαφή.

Αν αναγνωρίσετε ένα ή και περισσότερα από τα κάτωθι συμπτώματα, επισκεφθείτε άμεσα τον γυναικολόγο σας για κλινική εξέταση. Αν ο καρκίνος των ωοθηκών εντοπιστεί νωρίς μπορεί να περιοριστεί και να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Και μην ξεχνάτε: Μην αμελείτε τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο καθώς μπορεί να αποτρέψει μοιραίες καταστάσεις!