Λίγα λόγια για τον καρκίνο ωοθηκών
Στον καρκίνο ωοθηκών, ο όγκος είναι κακοήθης στην μία ή και στις δύο ωοθήκες και διαχωρίζεται σε δύο τύπους. Τον επιθηλιακό καρκίνο στις ωοθήκες και τον μη επιθηλιακό. Ο επιθηλιακός καρκίνος στις ωοθήκες είναι ο συχνότερος και προκύπτει από την εξαλλαγή των φυσιολογικών κυττάρων σε καρκινικά.
Καρκίνος ωοθηκών: Αίτια
Οι αιτίες εμφάνισης καρκίνου στις ωοθήκες είναι άγνωστες. Υπάρχουν όμως κάποιοι επιβαρυντικοί παράγοντες που αξίζει να τους αναφέρουμε καθώς αυτοί αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες, η γυναίκα να εκδηλώσει καρκίνο ωοθηκών. Μερικοί από αυτούς είναι η ηλικία, οι ορμόνες και η κληρονομικότητα, αφού σε ένα ποσοστό περίπου 10% οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο στις ωοθήκες είχαν συγγενή α’ βαθμού με καρκίνο.
Καρκίνος ωοθηκών: Συμπτώματα
Επειδή τα παραπάνω συμπτώματα είναι κοινά για πολλές ασθένειες η οριστική διάγνωση τίθεται μόνο με ειδικές εξετάσεις στον γυναικολόγο.
Διάγνωση
Άλλες εξετάσεις που θα βοηθήσουν πολύ στην διάγνωση είναι το κοιλιακό υπερηχογράφημα, το διακολπικό υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία. Για τον εντοπισμό της έκτασης του καρκίνου και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας πρέπει να βρεθεί το στάδιο που ο καρκίνος των ωοθηκών έχει φτάσει.
Καρκίνος στις ωοθήκες: Τα στάδια
Στάδιο ΙΙ – Εντοπίζεται σε μία ή και στις δύο ωοθήκες και έχει εξαπλωθεί και σε άλλα κοντινά όργανα
Στάδιο ΙΙΙ – Παρατηρείται εξάπλωση στα εσωτερικά τοιχώματα της κοιλιάς και της λεκάνης
Στάδιο IV – Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο συκώτι, στους πνεύμονες ή σε μακρινούς λεμφαδένες. Το στάδιο 4 αποτελεί και το τελικό στάδιο.
Δυστυχώς ο καρκίνος των ωοθηκών είναι επιθετικός καρκίνος και η γυναίκα τον διαπιστώνει τις περισσότερες φορές, αργά. Το ποσοστό επιβίωσης ανέρχεται στο 40-50%. Αν η θεραπεία είναι επιθετική τότε υπάρχει περίπτωση οι γυναίκες με προχωρημένο καρκίνο ωοθηκών να ζήσουν περισσότερα χρόνια.
Αντιμετώπιση
Η συνήθης τακτική για τον επιθηλιακό καρκίνο είναι χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Ο μη επιθηλιακός καρκίνος και οι οριακοί όγκοι αντιμετωπίζονται τις περισσότερες φορές μόνο με χειρουργική επέμβαση.