Γενική Χειρουργική, Υγεία
Καρκίνος του μαστού στην τρίτη ηλικία
01/02/2021 , 2:22 PM
Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός
Ο Γιώργος Ανθιμίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Eιδικεύτηκε στη Χειρουργική και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία στην κατεύθυνση της Κλινικής Έρευνας με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ»....
Καρκίνος του μαστού στην τρίτη ηλικία
Σήμερα με την εξέλιξη της επιστήμης και την αναβάθμιση του τρόπου ζωής των δυτικών χωρών, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι φυσικά και διανοητικά ικανότατοι για περισσότερα χρόνια.
Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού αποτελεί πρόκληση για μια γυναίκα οποιασδήποτε ηλικίας. Οι μισές από τις διαγνώσεις καρκίνου του μαστού πραγματοποιούνται σε ασθενείς άνω των 60 ετών, ενώ περισσότερες από το 20% εξ’ αυτών αφορούν γυναίκες άνω των 70 ετών. Παρόλο που ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία, η πιθανότητα θανάτου δεν αυξάνεται ανάλογα. Παρά λοιπόν ορισμένες διαφορές στη θεραπευτική προσέγγιση, οι μεγαλύτερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με την ασθένεια συνήθως θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία, όπως και οι νεότερες ασθενείς.
Προδιαθεσικοί παράγοντες για τον καρκίνο του μαστού
Ηλικία
Από στατιστικές μελέτες προκύπτει πως η ηλικία αποτελεί το σημαντικότερο προδιαθεσικό παράγοντα για τον καρκίνο του μαστού, με την ηλικία πρώτης τεκνοποίησης να ακολουθεί.
Ηλικία πρώτης τεκνοποίησης
Η μη τεκνοποίηση έχει βρεθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του μαστού, ενώ η μικρή ηλικία πρώτης τελειόμηνης κύησης παίζει σημαντικό προστατευτικό ρόλο. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 3,5% για κάθε χρόνο που μεγαλώνει η ηλικία πρώτης τεκνοποίησης.
Αριθμός Τοκετών
Ο αυξημένος αριθμός τοκετών έχει σημαντική προστατευτική επίδραση επί του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Στατιστικά αναφέρεται πως κάθε τελειόμηνη κύηση προσφέρει ελάττωση του κινδύνου κατά 10%.
Ηλικία Εμμηναρχής
Γυναίκες στις οποίες η έμμηνος ρύση ξεκίνησε πριν από την ηλικία των 12 ετών παρουσιάζουν τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού έναντι γυναικών με έναρξη εμμήνου ρύσεως μετά τα 13 έτη.
Ηλικία Εμμηνόπαυσης
Γυναίκες που είχαν έμμηνο ρύση για περισσότερα από 40 χρόνια παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με εκείνες που είχαν λιγότερο από 30 χρόνια
Οικογενειακό ιστορικό
Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σε συγγενή πρώτου βαθμού σχετίζεται με διπλάσιο περίπου κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας
Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού σε ηλικιωμένες ασθενείς μπορεί να παρουσιάζει διαφορές σε σχέση με τις νεότερες. Αυτό συμβαίνει γιατί λαμβάνεται υπόψιν ο αντίκτυπος της θεραπευτικής διαδικασίας στην ποιότητα ζωής των ασθενών προχωρημένης ηλικίας.
Η θεραπεία του πρώιμου καρκίνου του μαστού σε ηλικιωμένες γυναίκες είναι συνήθως σχετικά ήπια. Περίπου το 80% των γυναικών στα 70 τους και το 90% των γυναικών στα 80 τους θα πάσχουν από καρκίνο του μαστού θετικό σε υποδοχείς οιστρογόνων. Αυτό σημαίνει πως σε πολλές περιπτώσεις μπορεί ο καρκίνος του μαστού να αντιμετωπισθεί με ορμονική θεραπεία, με στόχο την αναστολή της επίδρασης των οιστρογόνων και επιβράδυνση της ανάπτυξης της νόσου.
Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις και εφόσον η ασθενής είναι βιολογικά ικανή να χειρουργηθεί, η μαστεκτομή ή η ογκεκτομή αποτελεί την πρώτη επιλογή, καθώς πρόκειται για διαδικασία χαμηλού κινδύνου με πολλαπλά οφέλη για τη βιωσιμότητα και την ποιότητα ζωής της ασθενούς.
Σε πιο νέες ασθενείς έπειτα από τη χειρουργική επέμβαση ακολουθεί συχνά ακτινοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία. Σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας συχνά αυτές οι θεραπείες παραλείπονται, αποφεύγοντας έτσι οι ασθενείς ένα μεγάλο μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας.
Η επιλογή της θεραπευτικής προσέγγισης θα πρέπει να γίνεται από ειδικό & έμπειρο μαστολόγο, ο οποίος θα μπορέσει να αξιολογήσει τα κλινικά χαρακτηριστικά της ασθενούς, καθώς και τους εξατομικευμένους παράγοντες και να προτείνει το πλάνο θεραπείας που θα εξασφαλίσει περισσότερα και πιο ποιοτικά χρόνια διαβίωσης στην ασθενή.
Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ειδικό Χειρουργό – Μαστολόγο Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη.
Σχετικά άρθρα
