Δερματολογία, Υγεία
Κλινική δερματολογία
12/04/2016 , 10:56 AMΔημήτριος Κ. Σγούρος - Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος
Ο Δημήτριος Κ. Σγούρος σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην οποία εισήχθη το 1997 και αποφοίτησε στις αρχές του 2004. (Βαθμός κτήσεως πτυχίου: 7,4) Στη συνέχεια εργάστηκε ως ιατρός σε διάφορες θέσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αρχικά υπηρέτησε...
Η Κλινική Δερματολογία είναι ο κλάδος που ασχολείται με τη διάγνωση και θεραπεία των δερματικών νοσημάτων και των εξαρτημάτων του (νύχια, τρίχες). Ο
δερματολόγος
καλείται να διαγνώσει εκτός από τις δερματικές νόσους και τα δερματικά συμπτώματα που είναι απότοκα άλλων εσωτερικών νοσημάτων.
Το
δέρμα
αποτελεί το σημείο προστασίας και επικοινωνίας με το εξωτερικό περιβάλλον, όπως επίσης και το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Επομένως, η διατήρηση της υγείας του είναι εξέχουσας σημασίας.
Ο ρόλος του δερματολόγου έγκειται στην αντιμετώπιση των δερματοπαθειών που ενδεχομένως έχουν μόλις εμφανιστεί (όπως οξεία αλλεργική
δερματίτιδα
) είτε είναι χρόνιες (όπως ψωρίαση). Πλέον διατίθεται μια μεγάλη γκάμα θεραπευτικών σχημάτων όλων των τύπων. Συγκεκριμένα, υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης με τοπική αγωγή, που ενδείκνυται για παράδειγμα για τη δερματίτιδα άκρων χειρών, και η δυνατότητα θεραπείας με χορήγηση νεότερων συστηματικών φαρμάκων όπως οι βιολογικοί παράγοντες, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για βαριάς μορφής ψωρίαση. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας γίνεται με συνεκτίμηση της γενικότερης κατάστασης του ασθενούς.
H πρόοδος της επιστήμης ως προς την ανακάλυψη νέων θεραπειών και τη διάγνωση των δερματικών νοσημάτων ενισχύει την άποψη πως είναι λάθος η θεώρηση ότι οι χρόνιες δερματοπάθειες δεν περνούν, οπότε και ο δερματολόγος δεν μπορεί να προσφέρει πολλά. Καθημερινά ανακαλύπτονται νέες θεραπείες που μπορούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς μια δύσκολη ονυχομυκητίαση ή ένα χρόνιο έκζεμα. Επίσης, άγνωστες πτυχές της παθογένειας των νοσημάτων όπως η ψωρίαση ή η λεύκη έρχονται στο φως.
Επιπλέον, τα χρόνια νοσήματα του δέρματος συνδέονται άμεσα με την ποιότητα ζωής του ατόμου και την ψυχολογία. Ειδικοί ψυχομετρικοί δείκτες έχουν βρεθεί, για παράδειγμα ο DLQI (Dermatology Life Quality Index – Δερματολογικός Δείκτης Ποιότητας Ζωής), που ρυθμίζουν τις επιλογές μας στα διάφορα θεραπευτικά σχήματα ανάλογα με τη βαρύτητα της δερματοπάθειας και την ηλικία.
Η αναφορά στο δέρμα δεν πρέπει να παραλείπει την αναφορά στα εξαρτήματά του, τις τρίχες και τα νύχια. Μια σμηγματορροϊκή δερματίτιδα τριχωτού κεφαλής (πιτυρίδα) ή μια ονυχοδυστροφία ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ έντονο stress, επομένως η θεραπεία τους είναι ευθύνη του δερματολόγου.
Το δέρμα και τα εξαρτήματά του συχνά είναι δείγματα εσωτερικών νοσημάτων που δεν έχουν εκδηλώσει ακόμα τα τυπικά συμπτώματα. Παραδείγματος χάριν, μια χρόνια τριχόπτωση ή μια επιμένουσα ακμή σε μια νεαρή γυναίκα μπορεί να είναι δείγματα απορρύθμισης μιας θυρεοειδοπάθειας ή άλλων ορμονικών διαταραχών αντίστοιχα και συχνά ο Δερματολόγος είναι ο πρώτος ιατρός που παροτρύνει τον ασθενή να διερευνήσει περαιτέρω ένα φαινομενικά απλό πρόβλημα.
Εν τέλει, είναι απαραίτητο να τονιστεί η σπουδαιότητα της γενικότερης καλής υγείας του δέρματoς. Το υγιές δέρμα είναι καθρέφτης όχι μόνο της συνολικής ευρωστίας του ατόμου, αλλά και της ομορφιάς. Ο ρόλος του δερματολόγου δεν περιορίζεται μόνο στην απλή αντιμετώπιση διαφόρων δερματοπαθειών, αλλά σε μια ολιστική προσέγγιση με πολύ σημαντική παράμετρο την πρόληψη.
Η προστασία και η φροντίδα του δέρματος που μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως με τη χρήση αντιηλιακών σκευασμάτων, είναι απαραίτητες όχι μόνο για την πρόληψη μιας δερματικής κακοήθειας, αλλά για τη θεραπεία μιας ενδεχόμενης φωτοευαισθησίας και καθυστέρησης της φωτογήρανσης του δέρματός.
Μην αμελείτε να επισκέπτεστε τακτικά το δερματολόγο σας!