Πλαστική Χειρουργική, Σώμα, Υγεία

Κοιλιοπλαστική

Η

κοιλιοπλαστική

είναι μια αισθητική επέμβαση που πραγματοποιείται για την επίτευξη επίπεδης και λείας κοιλιάς.

Εξ αιτίας των τοκετών, της κακής διατροφής και της απώλειας βάρους, το δέρμα και οι μύες της κοιλιάς δε μπορούν να διατηρήσουν την ελαστικότητα τους και συνήθως δεν είναι εφικτό να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάστασή τους παρά την εντατική άσκηση και τη διατροφή. Στις περιπτώσεις αυτές, η διόρθωση της χαλάρωσης του δέρματος της κοιλιάς γίνεται με την αφαίρεσή του και με το τέντωμα των μυών μέσω της κοιλιοπλαστικής. Έτσι όχι μόνο γίνεται επίπεδη η

κοιλιά

, αλλά λεπταίνει και η μέση.

H έκβαση της επέμβασης είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο και αυτό εξαρτάται από την κατασκευή του σώματος, το δέρμα, και την ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου σχετικά με την επούλωση του τραύματος. Ιδανικοί υποψήφιοι είναι οι ενήλικες που διαθέτουν σχετικά καλή αναλογία βάρους προς ύψος, που το δέρμα της κοιλιάς τους έχει χαλαρώσει και δεν βελτιώνεται με διατροφή και γυμναστική.

Πολλές γυναίκες επιλέγουν να υποβληθούν σε κοιλιοπλαστική μετά από τοκετό, οπότε οι κοιλιακοί μύες είναι χαλαροί και το δέρμα της κοιλιάς τείνει να κρεμάσει. Για την επιτυχία της επέμβασης σημασία έχουν το ιατρικό ιστορικό και οι ρεαλιστικές προσδοκίες του υποψηφίου όσο αφορά το αποτέλεσμα από την επέμβαση.

Αιτίες χαλάρωσης των κοιλιακών μυών και του δέρματος είναι:

• τοκετός

• απώλεια βάρους

• γήρανση

• αίτια κληρονομικά

Τεχνικές κοιλιοπλαστικής

Κανονική

Γίνεται τομή που ξεκινάει από το ένα ισχίο και φτάνει ως το άλλο πάνω από το εφήβαιο. Γύρω από τον ομφαλό γίνεται δεύτερη κυκλική τομή για την αποκοπή του από το γειτονικό δέρμα. Γίνεται αποκόλληση του δέρματος από το κοιλιακό τοίχωμα και η περιτονία και οι μύες θα τεντωθούν με ειδικά ράμματα.
Αφαιρούνται το περιττό δέρμα και λίπος και το υπόλοιπο δέρμα ράβεται με εσωτερικά ράμματα και κόλλα ιστών. Ο ομφαλός ράβεται στο δέρμα σε νέα θέση μέσω μιας μικρής τομής. Συμπληρωματικά μπορεί να γίνει λιποαναρρόφηση στα πλαϊνά. Τοποθετούνται είτε παροχετεύσεις κενού ή κόλλα ιστών χωρίς παροχετεύσεις και κατάλληλη επίδεση, ενώ εφαρμόζεται μια ειδική ζώνη στην κοιλιά. Η διάρκεια της επέμβασης είναι από 2 έως 4 ώρες.

Μίνι κοιλιοπλαστική

Γίνεται με μικρότερη τομή από την κανονική κοιλιοπλαστική. Το δέρμα και το λίπος του κάτω μέρους της κοιλιάς αποκολλάται σε μικρότερο βαθμό και η έκταση της επέμβασης είναι μέχρι τον ομφαλό.Ο ομφαλός κάποιες φορές κινητοποιείται μαζί με το δέρμα αφού αποκοπεί από τους μύες (τροποποιημένη μίνι κοιλιοπλαστική).Οι μύες κάτω από τον ομφαλό ενισχύονται με ράμματα. Το δέρμα τεντώνεται μαζί με τον ομφαλό και το περιττό αφαιρείται μαζί με το λίπος του. Συνήθως τοποθετείται μια μικρή παροχέτευση τύπου πενρόουζ και η σύγκλειση του δέρματος γίνεται με κόλλα ιστών. Μπορεί να συνδυαστεί με

λιποαναρρόφηση

και απευθύνεται σε γυναίκες με μικρή χαλάρωση δέρματος συνήθως κάτωθεν του ομφαλού. Η διάρκειά της είναι μικρότερη από 2 ώρες.

Εκτεταμένη κοιλιοπλαστική

Πρόκειται για κανονική πλαστική κοιλίας με συνδυασμό πλάγιου λίφτινγκ των πλαγιών περιοχών των μηρών. Η τομή συνεχίζει στο πλάι έως εκεί που αρχίζουν οι γλουτοί. Τα αποτελέσματά της προσομοιάζουν με αυτά της κανονικής κοιλιοπλαστικής, αλλά παράλληλα τεντώνει και το πλαϊνό δέρμα των μηρών, των λαγονίων και της μέσης.

Υψηλή πλαγίας τάσης κοιλιοπλαστική

Κανονική κοιλιοπλαστική που διαρκεί λίγο παραπάνω σε χρόνο. Με αυτή τη μέθοδο, εκτός από την κάθετη ενίσχυση των μυών επιτυγχάνεται καλύτερο οριζόντιο τέντωμα στην κοιλιά και στη μέση.

Κυκλική κοιλιοπλαστική

Εκτεταμένη κοιλιοπλαστική με παράλληλη ανόρθωση των γλουτών. Η τομή ακολουθεί διαδρομή γύρω από το σώμα και η πλαστική αυτή ονομάζεται και σωματικό

λίφτινγκ

. Είναι κατάλληλη για άτομα που έχουν χάσει πολύ βάρος μετά από επέμβαση ή με διατροφή και διατηρούν σταθερά τα κιλά τους για αρκετό διάστημα.

Ανάρρωση

Οι χειρουργημένοι διανυκτερεύουν ένα ή δύο βράδια στην κλινική αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν σαν Day Clinic Patients. Μετά από 48ώρες αφαιρούνται οι παροχετεύσεις εάν έχουν τοποθετηθεί. Χορηγείται αντιβίωση για προληπτικούς λόγους καθώς και ήπια παυσίπονα τύπου Depon.

Ο χρόνος ανάρρωσης είναι συνήθως μια εβδομάδα, όμως η επάνοδος σε κανονικές δραστηριότητες γίνεται μετά από 10-15 ημέρες. Τις πρώτες ημέρες υπάρχει μια ενόχληση, αλλά όχι γνήσιος πόνος. Η ειδική ζώνη είναι απαραίτητη για το διάστημα ενός μήνα που βοηθάει σε πιο ταχεία ανάρρωση και μείωση του πρηξίματος. Η ουλή βελτιώνεται με τη χρήση κρέμας ειδικής για επούλωση.

Δείτε την επέμβαση σε βίντεο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κοιλιοπλαστική επισκεφθείτε τη σελίδα http://www.kapositas.gr/.