Γυναικολογία, Υγεία

Κολπίτιδα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η κολπίτιδα είναι ένα από τα πιο συνήθη γυναικολογικά προβλήματα που θα ταλαιπωρήσουν την πλειονότητα των γυναικών σε κάποια φάση της ζωής τους.

Τα συμπτώματα της κολπίτιδας είναι πόνος ή τσούξιμο κατά την ούρηση, φαγούρα και άλλα. Κατά κύριο λόγο εμφανίζονται όταν διαταράσσεται η ισορροπία του pH στον κόλπο λόγω της εμμηνόπαυσης, του άγχους, της εγκυμοσύνης, των στενών ρούχων αλλά και ορισμένων φαρμάκων, όπως των αντιβιοτικών ή όταν υπάρχει μείωση της άμυνας του οργανισμού ή των οιστρογόνων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν πρόκειται μόνο για κολπίτιδα αλλά και για αιδοιοκολπίτιδα (φλεγμονή του αιδοίου) ή συνοδεύεται από τραχηλίτιδα (φλεγμονή του τραχήλου). Το καλοκαίρι παρατηρείται έξαρση στις κολπίτιδες λόγω ζέστης και υγρασίας, ενώ έχουν αυξημένη συχνότητα και κατά την εγκυμοσύνη.

Τα συμπτώματα της κολπίτιδας περιλαμβάνουν κνησμό και ερεθισμό του κόλπου και του αιδοίου, ερυθρότητα στα τοιχώματα και έκκριση λευκών παχύρρευστων υγρών από τον κόλπο. Τα υγρά περίεργο χρώμα και οσμή ενώ κάποιες φορές υπάρχει και λίγο αίμα.

Κάποια από τα συχνότερα αίτια της κολπίτιδας ακολουθούν παρακάτω:

 1. Μύκητες (η συχνότερη αιτία)
 2. Τριχομονάδες (Trichomonas vaginalis)
 3. Βακτηρίδια (Gardnerella Vaginalis)
 4. Χλαμύδια
 5. Μυκόπλασμα (ουρεόπλασμα hominis)
 6. Ιοί, όπως ο HPV και ο έρπης γεννητικών οργάνων
 7. Ατροφική κολπίτιδα (εφηβεία – εμμηνόπαυση)

Οι τρεις συχνότερες παθήσεις που σχετίζονται με την κολπική υπερέκκριση είναι η βακτηριδιακή κολπίτιδα, η τριχομοναδική κολπίτιδα και η μυκητίαση (καντιτίαση).

Για την πρόληψη της κολπίτιδας υπάρχουν ορισμένοι γενικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι γυναίκες.

 • Σχολαστική τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.
 • Αποφυγή εσωτερικών κολπικών πλύσεων με αντισηπτικά.
 • Χρήση ταμπόν σε όσο το δυνατόν μικρότερη συχνότητα.
 • Μετά τα μπάνια στη θάλασσα, αλλαγή τουλάχιστον του κάτω μέρος του μαγιώ, καθώς η υγρασία που παραμένει ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων.
 • Χρήση πάντοτε πετσέτας ή ψάθας κατά την παραμονή στην παραλία.
 • Ντύσιμο με βαμβακερά ρούχα.
 • Εμπλουτισμός του καθημερινού διαιτολογίου με γιαούρτι και γάλα, τα οποία αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Β που προστατεύουν τη φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού.