Ορθοπαιδική, Υγεία

Κότσι: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το βλαισό μέγα δάκτυλο

Το κότσι, γνωστό στον τομέα της ιατρικής ως βλαισός μέγας δάκτυλος, αποτελεί ίσως την πιο συχνή παραμόρφωση των κάτω άκρων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού, το οποίο αποκτά κλίση προς τα υπόλοιπα δάκτυλα πιέζοντάς τα. Παράλληλα, το πρώτο μετατάρσιο κλίνει προς την αντίθετη πλευρά αυτής του δακτύλου, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εξόγκωμα, κότσι, στο πλάι του ποδιού.

Διαμόρφωση οστού σε πόδι με κότσι

Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού αποτελεί σημαντικό παράγοντα της καλής ισορροπίας και του βαδίσματος. Πέραν της αντιαισθητικής εμφάνισης του ποδιού, το κότσι επηρεάζει τη λειτουργία του δαχτύλου, ενώ προκαλεί πόνο και δυσκολία στην εύρεση υποδήματος.

Σύμφωνα με έρευνες τα άτομα που εμφανίζουν βλαισό μέγα δακτύλου είναι 9 στα 10, γυναίκες.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης κοτσιού;

 

Κατόπιν καταγραφής ιστορικού, η πλειοψηφία των ατόμων που εμφανίζουν κότσι, παρουσιάζουν την παραμόρφωση αυτή λόγω:

Κληρονομικότητας: Ειδικά σε περιπτώσεις που το δάχτυλο αρχίζει να έχει κλίση σε μικρές ηλικίες, τότε θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι υφίσταται κληρονομικός παράγοντας.

Του είδους υποδημάτων: Δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου το κότσι εμφανίζεται λόγο τρόπου ζωής και συγκεκριμένα λόγω του είδους υποδήματος που χρησιμοποιεί ο ασθενής. Ειδικότερα τα τακούνια, λόγω της διαμόρφωσής τους, δεν εφαρμόζουν σωστά στο πόδι, πιέζοντας τα δάχτυλα του ποδιού σε περίεργες θέσεις.

Κότσι από τα τακούνια

Η καθημερινή και κατά τα χρόνια χρήση τους, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του εξογκώματος αυτού.

Πώς αντιμετωπίζεται το κότσι;

 

Η θεραπεία είναι επεμβατική, ενώ παρά τα όσα λέγονται το κότσι δεν αντιμετωπίζεται με laser.

Υπάρχουν πάνω από 120 διαφορετικές επεμβάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν, με την καταλληλότερη να επιλέγεται από τον ειδήμων ιατρό αφού γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

Μπορώ να αποφύγω την επέμβαση;

 

Αν το κότσι βρίσκεται σε πρώιμα στάδια, τότε μπορείτε να ακολουθήσετε μια σειρά ενεργειών, ικανών να επαναφέρουν το πόδι και να αποφευχθεί η επέμβαση.

 

  • Περιποιηθείτε τα πόδια σας (ποδόλουτρα, χρήση ενυδατικών και ειδικών κρεμών).
  •  Χρήση αναπαυτικών (φαρδιών) παπουτσιών για κάποιο χρονικό διάστημα.
  •  Χρήση ειδικών επιθεμάτων στην περιοχή του κοτσιού.
  •  Χρήση διαχωριστικών δαχτύλων.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την επέμβαση;

 

Κατά την εισαγωγή του ασθενή στο νοσοκομείο υποβάλλεται στις απαραίτητες εξετάσεις (καρδιογράφημα, γενικές εξετάσεις αίματος – ούρων, ακτινογραφία θώρακος). Στη συνέχεια οδηγείται στο χειρουργείο όπου θα του χορηγηθεί τοπική αναισθησία.

Η διάρκεια εγχείρησης για το κότσι κυμαίνεται από 20 λεπτά μέχρι 1 ώρα. Καθώς ο ασθενής μπορεί να περπατάει κιόλας 2 ώρες μετά την επέμβαση, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα παπούτσια, δεν είναι απαραίτητη η εισαγωγή του στο νοσοκομείο.

Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την πλήρη αποκατάσταση του ποδιού  μετρά 4 – 6 εβδομάδες. Με το πέρας αυτού του διαστήματος, μπορείτε να επανέλθετε ακόμη και στις αθλητικές σας δραστηριότητες.

Βρείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τη Χειρουργική Μεγάλου Βλαισού δακτύλου