Ανδρολογία, Ουρολογία, Υγεία

Κρουστικά Κύματα χαμηλής έντασης

Το σύνδρομο του ουρολογικού χρόνιου πυελικού άλγους (ΣΟΧΠΑ) συνιστά μια ετερογενή και πλειομορφική νοσολογική οντότητα που ταλαιπωρεί ένα σημαντικό ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού. Στη διαγνωστική «ομπρέλα» του ΣΟΧΠΑ εμπίπτουν όλοι οι ασθενείς που έχουν κατά καιρούς διαγνωστεί με χρόνια μη μικροβιακή προστατίτιδα ή προστατωδυνία.

Συμπτώματα συνδρόμου χρόνιου πυελικού άλγους & χρόνιας προστατίτιδας

Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο χρόνιος πόνος στις δομές της πυέλου, τουλάχιστον επί 3 μήνες κατά το τελευταίο 6μηνο, χωρίς να ανευρίσκεται συγκεκριμένη αιτία. Πολύ συχνά οι ασθενείς αναφέρουν συμπτώματα ούρησης, διαταραχές στύσης, επώδυνη εκσπερμάτιση, μειωμένη ερωτική επιθυμία, άγχος, κατάθλιψη, εντερικές διαταραχές, και γενική επιδείνωση της ποιότητας ζωής τους.

Η αντιμετώπιση απαιτεί υπομονή και εξειδίκευση

Η αντιμετώπιση του ΣΟΧΠΑ είναι ομολογουμένως δύσκολη και οφείλει να είναι πολυδιάστατη. Κανένα φάρμακο ή αποσπασματική θεραπευτική παρέμβαση δε μπορεί να επιφέρει πλήρη ίαση στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών. Βασική θεραπευτική αρχή είναι η ορθή αναγνώριση του κλινικού φαινοτύπου του ασθενή και στη συνέχεια η προσαρμοσμένη σε αυτόν μορφοποίηση του μοντέλου θεραπείας.

Η προσέγγιση ασθενών με ΣΟΧΠΑ απαιτεί υπομονή και εξειδίκευση και πρέπει να διενεργείται από εξειδικευμένους Ουρολόγους που να διαθέτουν εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο και να πλαισιώνονται από ομάδα θεραπευτών ικανών να διαχειριστούν τις ειδικές πτυχές του κλινικού συνδρόμου, όπως η πυελική φυσιοθεραπεία.

Ευεργετικές ιδιότητες θεραπείας με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης

Η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης (low intensity shockwave therapy, LiST) αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη προσθήκη στο θεραπευτικό οπλοστάσιο του Ουρολόγου.

Τα κρουστικά κύματα είναι ακουστικά κύματα που εκδηλώνουν ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες όταν εφαρμόζονται στους ανθρώπινους ιστούς. Έχουν δράση αντιφλεγμονώδη, αναλγητική, μυοχαλαρωτική, ενώ παράλληλα προάγουν την επούλωση και ανάπλαση των ιστών, καθώς και τη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων (νεοαγγειογένεση).

Η θεραπεία με κρουστικά κύματα μπορεί να προσφέρει σημαντικό όφελος

Μια πολύ πρόσφατη μετα-ανάλυση όλων των μελετών που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα σε ασθενείς με ΣΟΧΠΑ/χρόνια μη μικροβιακή προστατίτιδα έδειξε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα του πόνου, των συμπτωμάτων ούρησης αλλά και της στυτικής λειτουργίας (Yuan P, Neurourol Urodyn 2019). Επίσης φάνηκε να βελτιώνεται σημαντικά η συνολική ποιότητα ζωής των ασθενών για χρονικό διάστημα 3 μηνών από τη θεραπεία.

Η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της θεραπείας φαίνεται να φθίνει σε βάθος διετίας ωστόσο ακόμη το θέμα δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς. Συμπερασματικά, η θεραπεία με κρουστικά κύματα μπορεί να προσφέρει σημαντικό όφελος σε ασθενείς με ΣΟΧΠΑ/χρόνια μη μικροβιακή προστατίτιδα που ανθίστανται στη συμβατική θεραπεία και ιδιάιτερα σε όσους παρουσιάζουν συνοδό στυτική δυσλειτουργία.

Καλέστε τον χειρουργό ουρολόγο – ανδρολόγο Dr. Ι.Ζούμπο στο 2310 915 999 για να κλείσετε ραντεβού