
Μελάνωμα: Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία
Γιώργος Ανθιμίδης – Γενικός Χειρουργός
Ο Γιώργος Ανθιμίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Eιδικεύτηκε στη Χειρουργική και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία στην κατεύθυνση της Κλινικής Έρευνας με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ»….
Το μελάνωμα είναι ένας επικίνδυνος τύπος δερματικού όγκου που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα.
Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή νόσο, καθώς μπορεί εύκολα να κάνει μετάσταση στους λεμφαδένες αλλά και σε κάθε όργανο του σώματός μας μέσω του λεμφαγγειακού και γενικότερα του κυκλοφορικού συστήματος.
Αίτια Μελανώματος
Βασικός παράγοντας που αυξάνει την πιθανότητα να προσβληθεί ένα άτομο από μελάνωμα είναι η υπεριώδης (UV) ακτινοβολία του ηλίου.
Άλλοι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για τη νόσο είναι οι ακόλουθοι:
- Ανοιχτόχρωμο δέρμα
- Τοποθεσία κατοικίας
- Οικογενειακό ιστορικό μελανώματος
- Δυσπλαστικοί σπίλοι
- Μεγάλοι σπίλοι
Συμπτώματα Μελανώματος
Τα συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν στον γιατρό μας προς διερεύνηση πιθανής εμφάνισης μελανώματος είναι τα εξής:
- Αύξηση του μεγέθους ενός σπίλου
- Αλλαγή στο χρώμα
- Παραμόρφωση
- Φλεγμονή στην περιοχή
- Εμφάνιση νέας μελαχρωματικής κηλίδας
Λόγω της εύκολης μετάστασης του μελανώματος στα υπόλοιπα όργανα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις ενδείξεις που αναφέρθηκαν, ώστε να επισκεφτούμε έγκαιρα έναν ειδικό ιατρό σε περίπτωση που αντιληφθούμε κάποια αλλαγή στους σπίλους μας.
Διάγνωση Μελανώματος
Για την οριστική διάγνωση του μελανώματος, αφαιρείται ο όγκος και πραγματοποιείται βιοψία.
Στη συνέχεια, καθορίζεται το στάδιο και η έκταση του όγκου, ώστε να συσταθεί και η κατάλληλη θεραπεία για τον ασθενή.
Θεραπεία Μελανώματος
Η θεραπεία μελανώματος που προτείνεται για τους περισσότερους ασθενείς που θα διαγνωσθούν με μελάνωμα είναι η χειρουργική επέμβαση.
Κατά την επέμβαση αυτή, το μελάνωμα μαζί με ένα μέρος υγιούς δέρματος αφαιρείται και σε ορισμένες περιπτώσεις τοποθετείται στη θέση του αφαιρεθέντος δέρματος ένα μόσχευμα.
Επίσης συχνά γίνεται και χειρουργική διερεύνηση – αφαίρεση των λεμφαδένων της περιοχής της βλάβης.
Αν το μελάνωμα έχει προχωρήσει σε βάθος ή σε όρια, μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής να ακολουθήσει υποστηρικτική θεραπεία με χημειοθεραπεία, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της υποτροπής μετά την αφαίρεση.
Νέα θεραπεία Μελανώματος
Με την εξέλιξη της ιατρικής, μια νέα θεραπεία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του μελανώματος είναι η βιοθεραπεία.
Κατά τη βιοθεραπεία χρησιμοποιούνται φαρμακευτικές ουσίες με σκοπό είτε την ανίχνευση και καταστροφή των καρκινικών κυττάρων από αυτές είτε να ενισχυθεί το αμυντικό σύστημα του οργανισμού και να αντιμετωπίσει όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί ο ίδιος το μελάνωμα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνει ο ασθενής και ακτινοθεραπεία , η οποία καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και τα εμποδίζει να πολλαπλασιάζονται.
Μάλιστα, ακόμα και μετά τη θεραπεία του μελανώματος, ο ασθενής θα πρέπει να επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον γιατρό του για παρακολούθηση, καθώς υπάρχουν αρκετά αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει νέο μελάνωμα.