Ορθοπαιδική, Υγεία

Μεταμόσχευση μηνίσκου

Ιωάννης Τσώλος - Χειρουργός – Ορθοπεδικός

Ιωάννης Τσώλος - Χειρουργός – Ορθοπεδικός

Ο Ιωάννης Τσώλος είναι Ορθοπαιδικός χειρουργός ιατρός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική ώμου και γόνατος καθώς και στην αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων. Μέλος Esska 2000 Romanian society of microsurgery Μετεκπαίδευση Humanitas Hospital Milano Ιατρικό Κέντρο Ερευνών Πανεπιστήμιο Strasburg France Διετέλεσε μέλος...

Η νέα μέθοδος αποκατάστασης στις περιπτώσεις ρήξης του μηνίσκου είναι η

μεταμόσχευση μηνίσκου

. Η συγκεκριμένη μέθοδος επιλέγεται όταν είναι αδύνατη ή όταν έχει γίνει σε προηγούμενο χρόνο υφολική μηνισκεκτομή, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πρώιμων οστεοαρθριτικών. Δείτε παρακάτω αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με τη μεταμόσχευση μηνίσκου.

Η απουσία ενός μεγάλου τμήματος του μηνίσκου σε νέους ασθενείς, έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του γόνατος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρχικά την αδυναμία συμμετοχής του ατόμου σε έντονες δραστηριότητες (για παράδειγμα αθλητικές δραστηριότητες ή βαριά εργασία) και στη συνέχεια τη μακροπρόθεσμη εκφύλιση της άρθρωσης και τη γένεση της οστεοαρθρίτιδας. Για να αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς την υποκατάσταση-μεταμόσχευση του μηνίσκου.

Παρά το ότι οι πρώτες περιπτώσεις με τη μεταμόσχευση πτωματικών αλλομοσχευμάτων μηνίσκου είχαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, οι τεχνικές δυσκολίες που εμφανίστηκαν αλλά κυρίως και ο κίνδυνος μεταδοτικών νοσημάτων, έχουν οδηγήσει τη σύγχρονη πρακτική στο να στραφεί στην εμφύτευση συνθετικών μοσχευμάτων μηνίσκου.

Στη μεταμόσχευση μηνίσκου, ο συνθετικός μηνίσκος λειτουργεί σαν ικρίωμα, αποτελείται δηλαδή από ένα υλικό που είναι βιοαπορροφήσιμο με ειδική κυψελοειδή διάταξη, η οποία επιτρέπει την εισροή αίματος στο εσωτερικό του δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπλασης ενός νέου μηνισκικού ιστού.

Αφού γίνει αφαίρεση του κατεστραμμένου τμήματος του μηνίσκου, τοποθετείται με μεγάλη ακρίβεια το συνθετικό ικρίωμα και γίνεται η συρραφή του με τη χρήση κάποιων ειδικών τεχνικών.

Με το πέρας του χρόνου ένας νέος ιστός θα αναπτυχθεί δια μέσου του ικριώματος και σταδιακά θα το αντικαταστήσει. Το ικρίωμα απορροφάται από τον οργανισμό και στη θέση του πια υπάρχει o νέος μηνίσκος.

Η αποκατάσταση μετά τη χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης συνθετικού μηνίσκου χρειάζεται επαρκή χρόνο, διότι η ανάπτυξη ιστού μέσα στο ικρίωμα αποτελεί μια διαδικασία που ολοκληρώνεται αργά.

Η πλήρης φόρτιση στο χειρουργημένο κάτω άκρο επιτρέπεται να γίνει μετά από 8 με 10 εβδομάδες ακολουθώντας ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεταμόσχευση μηνίσκου στην ιστοσελίδα http://www.tsolos.gr/.