Πλαστική Χειρουργική, Πρόσωπο, Υγεία, Ωτορινολαρυγγολογία

Μύτη & Ομορφιά: Πόσο σημαντική είναι η μύτη στη διαμόρφωση της εξωτερικής μας εμφάνισης;

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη - MD, PhD Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Ειρήνη Λ. Μάντζαρη - MD, PhD Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Η ιατρός Ειρήνη Μάντζαρη γεννήθηκε στην Καλαμάτα Μεσσηνίας και αποφοίτησε από το 4ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας. Εισήχθη το 1998 με Πανελλήνιες εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε από αυτήν το 2004. Συμμετέχοντας στο ερευνητικό  έργο και στα...

Σε έναν σύντομο ορισμό της μύτης θα αναφέραμε πως πρόκειται για το σημείο του προσώπου που επιτελεί τις πολύτιμες λειτουργίες της αναπνοής και της όσφρησης.

Είναι όμως η μύτη μας μόνο αυτό;

Η απάντηση είναι: όχι.

Ως κεντρικό σημείο του προσώπου, η μύτη συμβάλλει ιδιαίτερα στη διαμόρφωση της γοητευτικής του εμφάνισης. Το σχήμα, το μέγεθος και τα επιμέρους χαρακτηριστικά της διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αναδεικνύονται τόσο η ίδια η μύτη όσο και τα υπόλοιπα στοιχεία του προσώπου.

 

Πώς βελτιώνεται η εξωτερική εμφάνιση της μύτης;

Η ουσιαστική και μόνιμη βελτίωση του σχήματος ή του μεγέθους της μύτης είναι εφικτή μόνο χειρουργικά και η επέμβαση εκλογής ονομάζεται Λειτουργική Ρινοπλαστική. Πρόκειται για την αισθητική, αλλά και λειτουργική αναθεώρηση της μύτης, με στόχους αφενός ένα πιο γοητευτικό πρόσωπο και αφετέρου ελεύθερη και ποιοτική αναπνοή, μέρα και νύχτα.

Στον παρακάτω πίνακα συνοψίζονται όλα τα αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα της μύτης, τα οποία διορθώνονται κατά τη διάρκεια της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής:

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
 Λειτουργικά Προβλήματα  Αισθητικά Προβλήματα
 

●        Σκολίωση του ρινικού διαφράγματος

●        Υπερτροφία των ρινικών κογχών

●        Παρουσία ρινικών πολυπόδων και χρονία ιγμορίτιδα

●        Δυσλειτουργία ρινικών βαλβίδων

 

●        Ύβος (καμπούρα)

●        Λοξή (Στραβή) μύτη

●        Πεσμένη προς το στόμα κορυφή

●        Πλατιά (φαρδιά) κορυφή

●        Υπερ-προβάλλουσα κορυφή (μακριά μύτη)

 

Τι θα πρέπει να γνωρίζω για τη Λειτουργική Ρινοπλαστική;

✔ Πραγματοποιείται κατά κανόνα υπό γενική αναισθησία και διαρκεί κατά μέσο όρο 1,5 – 2,5 ώρες. Η διάρκεια της επέμβασης αλλά και το είδος της αναισθησίας εξαρτώνται από τα προβλήματα τα οποία πρόκειται να διορθωθούν.

✔ Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια κιόλας ημέρα ή την επόμενη ημέρα το πρωί.

✔ Είναι μία ανώδυνη διαδικασία.

✔ Το αποτέλεσμα της Λειτουργικής Ρινοπλαστικής είναι μόνιμο.

✔ Μετά την επέμβαση τοποθετείται ένας διακριτικός εξωτερικός νάρθηκας στην μύτη, ο οποίος θα πρέπει να διατηρηθεί για περίπου 8- 10 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και τις περισσότερες από τις καθημερινές του δραστηριότητες. Η βαριά χειρωνακτική εργασία και η έντονη γυμναστική με βάρη θα πρέπει να αποφεύγονται για 10-15 ημέρες.

✔ Ένα από τα σημαντικότερα στάδια της διαδικασίας είναι το προεγχειρητικό ραντεβού με το Ρινοχειρουργό σας. Η σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας μεταξύ ασθενούς και χειρουργού αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της επέμβασης. Σιγουρευθείτε πως είστε αναλυτικοί και ρεαλιστές σχετικά με τις προσδοκίες σας. Ο χειρουργός σας στη συνέχεια θα σας εξηγήσει τι θεωρεί ότι πρέπει να διορθωθεί στη δική σας περίπτωση μέσα από τη δική του/της αισθητική ματιά ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα και θα σας δείξει φωτογραφίες άλλων ασθενών που έχουν ήδη υποβληθεί στην επέμβαση. Έτσι θα μπορείτε να έχετε και πρακτικά ρεαλιστική εικόνα για το πώς φαίνεται μια μύτη στα διάφορα στάδια μετά το χειρουργείο. Να θυμάστε πως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και συνεπώς καμία μύτη δεν είναι και δεν πρέπει να είναι απόλυτα όμοια με κάποια άλλη. Ο Ρινοχειρουργός που θα επιλέξετε θα πρέπει να αντιλαμβάνεται και να είναι σε θέση να σας εξηγήσει ποιες από τις προσδοκίες σας μπορούν να πραγματοποιηθούν, ώστε να επιτευχθεί το πιο όμορφο και λειτουργικά σωστό αποτέλεσμα.

 

Επιλογή του κατάλληλου Ρινοχειρουργού

Η Λειτουργική Ρινοπλαστική είναι μία ασφαλής διαδικασία με εξαιρετικά αποτελέσματα εφόσον εκτελεσθεί σωστά. Πρόκειται για μία αρκετά απαιτητική επέμβαση από τεχνικής άποψης καθώς προϋποθέτει εξειδικευμένη γνώση για την εξωτερική αλλά και εσωτερική δομή της ρινός. Ένας έμπειρος και με άρτια αντίληψη της αισθητικής Ρινοχειρουργός μπορεί να χειριστεί με τον κατάλληλο τρόπο τη μύτη και να επιτύχει ένα φυσικό, όμορφο και λειτουργικό αποτέλεσμα.

Καλή σας επιτυχία!