Παθολογία, Υγεία

Μπορεί κάποιος να θεωρείται παχύσαρκος ενώ έχει φυσιολογικό βάρος σώματος;

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD - Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD - Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Ο Χειρουργός Χαράλαμπος Κων. Σπυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας όπου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με “Άριστα”. Εισήχθη, λαμβάνοντας μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, πρώτος, από το νομό Ηλείας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου...

Η παχυσαρκία ορίζεται ως η εναπόθεση υπερβολικής ποσότητας λίπους στο σώμα. Φυσικά, η πάθηση αυτή σχετίζεται με τα κιλά του ατόμου, όμως δεν ορίζεται μόνο από αυτά. Αυτό σημαίνει πως παρόλο που κάποιος μπορεί να έχει φυσιολογικό βάρος, αν το ποσοστό λίπους στο σώμα του είναι αρκετά υψηλό, τότε μπορεί να θεωρηθεί παχύσαρκος. Η συγκεκριμένη κατάσταση έχει ορισθεί ως παχυσαρκία κανονικού βάρους και μπορεί να έχει τις ίδιες σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία με την κλασικά οριζόμενη παχυσαρκία.

Προκειμένου να καθορίσουμε αν έχουμε φυσιολογικά κιλά για το ύψος μας χρησιμοποιούμε το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος ωστόσο δε λαμβάνει υπόψιν το ποσοστό σωματικού λίπους. Για παράδειγμα, ένα άτομο με φυσιολογικό ΔΜΣ, μπορεί να έχει παράλληλα υψηλά ποσοστά λίπους στο σώμα του και ενδεχομένως να παρουσιάσει σχετιζόμενα προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να καθορίσουν το ποσοστό εκείνο του σωματικού λίπους που θα κάνει τα άτομα φυσιολογικού βάρους να θεωρούνται παχύσαρκα, όπως επίσης και το κατά πόσον οι κατευθυντήριες γραμμές πρέπει να είναι διαφορετικές ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του ατόμου.

Όπως και στην περίπτωση της παχυσαρκίας, έτσι και στην παχυσαρκία κανονικού βάρους αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας. Τα πιο συχνά προβλήματα είναι:

  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Διαβήτης τύπου 2
  • Υπερχοληστερολαιμία με αυξημένο επίπεδο τριγλυκεριδίων αλλά και χαμηλό επίπεδο λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL, ή «καλής») χοληστερόλης
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Μεταβολικό σύνδρομο

Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα λύσει κάθε απορία σας σχετικά με το ποσοστό του σωματικού λίπους σας και μπορεί να θελήσει να το μετρήσει και να προτείνει πρόσθετες εξετάσεις για να διαγνώσει αν κινδυνεύετε από κάποια πάθηση σχετική με την παχυσαρκία. Επίσης, θα σας κατευθύνει σε έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής, ώστε να ξεκινήσετε να τρώτε πιο υγιεινά και να γίνετε πιο δραστήριοι, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα της συγκεκριμένης πάθησης. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι αναγκαία και η στοχευμένη χειρουργική παρέμβαση.