Οδοντιατρική, Υγεία

Οδοντική Ευαισθησία: Από τι προκαλείται και τρόποι πρόληψης

Νιώθετε οξύ πόνο όταν πίνετε κάποιο ζεστό αφέψημα; Μήπως αισθάνεστε τον ίδιο πόνο όταν δαγκώνετε ένα παγωτό ή εισπνέετε κρύο αέρα; Τότε, πιθανώς, πάσχετε από οδοντική ευαισθησία.

Η οδοντική ευαισθησία αποτελεί ένα σύνηθες και κοινό οδοντιατρικό πρόβλημα το οποίο προκαλείται όταν το σμάλτο, το οποίο προστατεύει τα δόντια μας, γίνεται λεπτότερο ή όταν υποχωρούν τα ούλα. Και στις δύο περιπτώσεις, εκτίθεται το εσωτερικό και πιο μαλακό μέρος του δοντιού, η οδοντίνη και μειώνεται σημαντικά η προστασία, που παρέχουν το σμάλτο και τα ούλα, στα δόντια και την ρίζα τους.

Τι προκαλεί την οδοντική ευαισθησία;

 

Η αλήθεια είναι πως αυτό που πραγματικά θα έπρεπε να αναρωτιόμαστε είναι «Τι ΔΕΝ προκαλεί οδοντική ευαισθησία;” καθώς τα δόντια μας είναι αρκετά ευαίσθητα. Ας εξετάσουμε μερικές από τις αιτίες:

  • Το συχνό και σκληρό βούρτσισμα των δοντιών.
  • Η βρώση όξινων φαγητών / Η πόση όξινων ποτών.
  • Το τρίξιμο των δοντιών.
  • Η φθορά & καταστροφή των δοντιών που εκθέτει την οδοντίνη.
  • Οδοντικές θεραπείες, όπως η λεύκανση (Δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά θα αντιμετωπίσετε ευαισθησία για μικρό χρονικό διάστημα).
  • Υποχώρηση των ούλων, συνήθως λόγω ηλικίας σε ανθρώπους άνω των 40 χρόνων.

Τρόποι Πρόληψης

 

Το πρώτο βήμα αντιμετώπισης του προβλήματος, είναι να επισκεφθείτε τον προσωπικό σας οδοντίατρό για μια κλινική εξέταση. Ο οδοντίατρος, θα μπορέσει να αξιολογήσει σωστά το πρόβλημα και να σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της οδοντικής ευαισθησίας.

Η αλλαγή της στοματικής σας υγιεινής , όμως, θα αποτελέσει την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης, καθημερινά αλλά και μακροπρόθεσμα:

Μη βουρτσίζετε πολύ δυνατά ή πολύ συχνά τα δόντια σας. Ιδανικά βουρτσίζετε τα δόντια σας ως δύο φορές την ημέρα με αργές, σταθερές και απαλές κινήσεις.

Προτιμήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα και βουρτσίζετε τα δόντια σας σε μοίρα 45 μοιρών, για μεγαλύτερη προστασία του σμάλτου.

Χρησιμοποιείστε ειδική οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια. Οι οδοντόκρεμες αυτές περιέχουν χημικά ειδικά σχεδιασμένα για την προστασία της οδοντίνης.

Αποφύγετε τα όξινα φαγητά & ποτά. Τα ζαχαρωτά, οι καραμέλες & τα αναψυκτικά  θα πρέπει να βγουν από το διατροφολόγιο σας.

Extra tip: Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον 30 λεπτά μετά από κάθε όξινη τροφή. Με αυτό τον τρόπο δίνετε χρόνο στο σάλιο να απομακρύνει τα οξέα, τα οποία με το βούρτσισμα θα απομακρύνουν πιο γρήγορα το σμάλτο, εντείνοντας το πρόβλημα.