Οδοντιατρική, Υγεία

Οδοντινική υπερευαισθησία

<b>Στέλλα Μπεάκου</b> - Οδοντίατρος

Στέλλα Μπεάκου - Οδοντίατρος

Γενικές πληροφορίες Η οδοντίατρος Στέλλα Μπεάκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Μαράσλειο λύκειο Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών το 1986 και έκτοτε ασκεί γενική οδοντιατρική στο ιδιωτικό της ιατρείο,με ιδιαίτερα μεγάλη κλινική εμπειρία. Έχει παρακολουθήσει...

Website: www.beakou.gr E-mail: stella@beakou.gr Τηλέφωνο: 210 77 13 222

Ευαίσθητα χαρακτηρίζονται τα

δόντια

που λόγω της αποκαλυμμένης οδοντίνης αντιδρούν με μικρής διάρκειας οξύ πόνο σε διάφορα ερεθίσματα. Αυτά είναι θερμικά, χημικά, οσμωτικού τύπου χωρίς να συνυπάρχει απαραίτητα άλλη παθολογική αιτία στο δόντι.

Αφορά στο 40% των ενηλίκων και κυρίως τις γυναίκες 30-40 ετών. Επίσης, και το 70% των ατόμων που κάνουν λεύκανση ιδίως χωρίς τον έλεγχο του οδοντίατρου. Η οδοντίνη είναι ένα στρώμα σκληρού ιστού  που βρίσκεται κάτω από την αδαμαντίνη (την εξωτερική οδοντική ουσία, η οποία αποτελείται από κρυστάλλους υδροξυαπατίτη). Περιβάλλει τον πολφό και αποτελείται από οδοντινοσωληνάρια που εκτείνονται από τον πολφό μέχρι το σημείο αδαμαντινοοδοντινικής ένωσης.

Με τα διάφορα ερεθίσματα, η

αδαμαντίνη

αποτρίβεται και η

οδοντίνη

εκτίθεται στα εξωτερικά ερεθίσματα. Οι βλάβες που δημιουργούνται είναι αθροιστικές και οδηγούν σε ευαισθησία των δοντιών. Οι βλάβες είναι σφηνοειδούς σχήματος και αφορούν κυρίως στους κυνόδοντες και προγόμφιους.

Όταν αποκαλύπτεται η οδοντίνη διανοίγοντας τα οδοντινοσωληνάρια μέσα στα οποία υπάρχει υγρό ανάλογα με το είδος του ερεθίσματος αυτό μετακινείται μέσα σε αυτά  δημιουργώντας τάση στις απολήξεις των νεύρων του δοντιού. Έχει βρεθεί πως το κρύο και τα ωσμωτικά διαλύματα μετακινούν το υγρό των οδοντινοσωληναρίων προς τα έξω ενώ το θερμό και η πίεση το μετακινούν προς τα μέσα στον πολφό.

Η πρόληψη αφορά:

  1. την καλή στοματική υγιεινή με έμφαση στον τρόπο βουρτσίσματος (όχι οριζόντιες κινήσεις με σκληρή οδοντόβουρτσα)
  2. αποφυγή όξινων τροφών και ποτών. Δε βουρτσίζουμε τα δόντια μας αμέσως αφού καταναλώσουμε μια όξινη τροφή γιατί προκαλείται απώλεια μεταλλικών αλάτων από την αδαμαντίνη. Περιμένουμε λίγη ώρα (ένα τέταρτο) περίπου για να αποκατασταθεί το Ph του σάλιου
  3. αποφυγή χρήσης λευκαντικής οδοντόβουρτσας για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της έντονης αποτριπτικής δράσης της. Γενικά η λεύκανση στο σπίτι πρέπει να γίνεται αυστηρά με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου.

Αντιμετώπιση:

  • Χρήση απευαισθητοποιητικής οδοντόκρεμας με νιτρικό κάλιο και φθόριο. Ανάλογα με τον τύπο της οδοντόκρεμας οι πόνοι εξουδετερώνονται με την παρεμπόδιση της μετάδοσης του ερεθίσματος προς το νευρικό σύστημα (π.χ. νιτρικό κάλιο) είτε κλείνοντας τα στόμια των οδοντινοσωληναρίων (π.χ. χλωριούχο στρόντιο). Η χρήση πρέπει να συνεχίζεται τουλάχιστον 2 εβδομάδες για να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα. Σημειωτέον πως στα σημεία της οδοντίνης που έχουν ευαισθησία, ο αριθμός των ανοικτών στομίων των οδοντινοσωληναρίων είναι 8 φορές μεγαλύτερος από τις μη ευαίσθητες περιοχές.
  • Φθορίωση: τοπική εφαρμογή φθορίου για την εναπόθεση φθοριοαπατίτη στην εκτεθειμένη οδοντίνη. Στο ιατρείο η φθορίωση γίνεται με φθοριούχα gel ή βερνίκια.
  • Με κάλυψη των ευαίσθητων σημείων με πολυμερή υλικά ή διάφορους απευαισθητοποιητικούς παράγοντες.

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στο http://www.beakou.gr/.