Οφθαλμολογία

Γλαύκωμα

Αικατερίνη Δημάκη M.D, PhD Αικατερίνη Δημάκη M.D, PhD – Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέλος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας

Website: www.dimaki.gr      Email: dimaki61@gmail.com


Το

γλαύκωμα

είναι μια πάθηση του ματιού, που αναφέρεται χαρακτηριστικά ως ο σιωπηλός κλέφτης της όρασης. Το οπτικό νεύρο ατροφεί προοδευτικά και το αποτέλεσμα πολλές φορές είναι η τύφλωση. Παγκοσμίως υπάρχουν 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι τυφλοί εξαιτίας του γλαυκώματος.

Η κύρια αιτία του γλαυκώματος είναι η αυξημένη ενδοφθάλμια

πίεση

, δεν είναι όμως η μόνη. Η ηλικία, το επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό, η φυλή, η υψηλή μυωπία, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο λεπτός κερατοειδής και οι αγγειακές παθήσεις είναι παράγοντες που προδιαθέτουν για γλαύκωμα. Επίσης, διάφορες παθήσεις των ματιών, όπως τραυματισμός, ενδοφθάλμιος όγκος και χρήση κορτιζονούχων κολλυρίων μπορεί να οδηγήσουν σε δευτεροπαθές γλαύκωμα.

Στα πρώιμα στάδια το γλαύκωμα είναι ασυμπτωματικό και εκεί ακριβώς οφείλεται η επικινδυνότητά του. Αργότερα προκαλεί διαταραχές του οπτικού πεδίου και στα τελικά στάδια και μείωση της όρασης.

Η θεραπεία του γλαυκώματος είναι φαρμακευτική με σταγόνες, Laser και χειρουργική επέμβαση. Η πρώτη επιλογή είναι πάντα τα κολλύρια (η φαρμακολογία σήμερα παρέχει πλήθος αποτελεσματικών ουσιών) και αν η ενδοφθάλμια πίεση δε ρυθμίζεται και το γλαύκωμα εξελίσσεται, τότε προχωράμε στις άλλες δύο θεραπευτικές λύσεις.

Πρέπει να τονιστεί ότι ποτέ μια μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης με αυξημένη τιμή δεν αρκεί για να «βαπτίζεται» ο ασθενής γλαυκωματικός και να του χορηγείται αντιγλαυκωματική αγωγή για το υπόλοιπο της ζωής του. Πάντα πρέπει εκτός από την ενδοφθάλμια πίεση να λαμβάνονται υπόψιν τα αποτελέσματα των εξετάσεων (οπτικό πεδίο, O.C.T., H.R.T., παχυμετρία κερατοειδούς) και η συνύπαρξη ή όχι των άλλων προδιαθεσικών παραγόντων που προαναφέρθηκαν.

Εργασία από το University College London of Opthalmology με 5650 συμμετέχοντες άνδρες και γυναίκες έδειξε ότι ήπια φυσική άσκηση συνδέεται με μείωση κατά 25% του κινδύνου ανάπτυξης γλαυκώματος. Δεν είναι ακόμα γνωστά τα ακριβή αίτια, αλλά υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στην καθιστική ζωή και τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο γλαυκώματος.

Ένα ενεργό lifestyle βοηθά στη μείωση του κινδύνου του γλαυκώματος αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας και μετά την ηλικία των 40 ετών η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης είναι απαραίτητη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γλαύκωμα, επισκεφθείτε το http://www.dimaki.gr/glaukoma.htm.