Οφθαλμολογία

Καταρράκτης και βιταμίνη C

Αικατερίνη Δημάκη M.D, PhD Αικατερίνη Δημάκη M.D, PhD – Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέλος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας

Website: www.dimaki.gr      Email: dimaki61@gmail.com


Ο

καταρράκτης

μπορεί να μειωθεί με τη λήψη της βιταμίνης C. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Opthalmology αναφέρει ότι η δίαιτα και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν περισσότερο από γενετικούς παράγοντες την ανάπτυξη καταρράκτη.

Ο καταρράκτης αναπτύσσεται με την ηλικία. Θολώνει το φακό του ματιού μειώνοντας την όραση. Είναι η νούμερο ένα αιτία τύφλωσης παγκοσμίως παρά το γεγονός ότι η επέμβαση καταρράκτη είναι πλέον διαδικασία ρουτίνας. Αποτέλεσμα έρευνας σε 19 Πολιτείες των ΗΠΑ αναφέρει ότι το 29.2% των Αμερικανών παρουσιάζει καταρράκτη ενώ στην ηλικία των 85 ετών το 54% παρουσιάζει καταρράκτη.

Ερευνητές από το King’s College London ερεύνησαν το ρόλο της διατροφής συγκρινόμενο με τους γενετικούς παράγοντες. Συνέλεξαν δεδομένα από 1000 ζευγάρια διδύμων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την πρόσληψη των βιταμινών A, B, C, D, Ε, χαλκού, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Οι ερευνητές εκτίμησαν την πρόοδο του καταρράκτη σημειώνοντας τη θολερότητα του φακού όταν οι συμμετέχοντες ήταν 60 ετών ενώ οι μετρήσεις επαναλήφθηκαν 10 χρόνια αργότερα σε 324 ζευγάρια.

Η πρώτη μέτρηση συνέδεσε την υψηλή πρόσληψη βιταμίνης C με 20% περίπου χαμηλότερο κίνδυνο καταρράκτη. Η εκτίμηση μετά δεκαετίας αποκάλυψε ένα χαμηλότερο δείκτη προόδου του καταρράκτη στις γυναίκες των οποίων η δίαιτα ήταν πλούσια σε

βιταμίνη C

. Γενετικοί παράγοντες ήταν υπεύθυνοι για 35% στη διαφορά προόδου του καταρράκτη ενώ περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η δίαιτα ευθύνονται για το 65% δηλώνοντας ότι οι γενετικοί παράγοντες στην ανάπτυξη του καταρράκτη μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικοί από ότι πίστευαν παλιότερα.

Η ιδιότητα της βιταμίνης C να εμποδίζει την πρόοδο του καταρράκτη μπορεί να αποδοθεί στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Η μελέτη εστιάστηκε στην κατανάλωση βιταμίνης μέσω τροφών και όχι διαιτητικών συμπληρωμάτων. Ο Dr. Christofer Hammond καθηγητής Οφθαλμολογίας στο King’s College London αναφέρει: το πιο σπουδαίο είναι ότι η πρόσληψη της βιταμίνης C φαίνεται να προστατεύει ενάντια στην πρόοδο του καταρράκτη. Ενώ δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την ανάπτυξη του καταρράκτη μπορούμε να τον καθυστερήσουμε με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον καταρράκτη.