Οφθαλμολογία

Κινούμενες κηλίδες στο μάτι

Αικατερίνη Δημάκη M.D, PhD Αικατερίνη Δημάκη M.D, PhD – Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέλος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας

Website: www.dimaki.gr      Email: dimaki61@gmail.com


Κοιτάξτε σε μπλέ καθαρό ουρανό και θα δείτε μικροσκοπικές κηλίδες κινουμένου φωτός. Δεν τις φαντάζεστε. Δημιουργούνται από τα δικά σας λευκά αιμοσφαίρια και ονομάζονται blue field entopic phenomenon. Οι

κηλίδες

αυτές είναι ορατές για ένα δευτερόλεπτο ή λιγότερο. Το αίμα κυλάει στα

μάτια

σας μέσω των τριχοειδών αγγείων του αμφιβληστροειδή (ιστός στο πίσω μέρος του ματιού που λειτουργεί σαν δέκτης του φωτός).

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος απορροφούν το μπλε φως. Τα λευκά αιμοσφαίρια ρέουν μέσω των τριχοειδών λιγότερο συχνά από τα ερυθροκύτταρα και αφήνουν το μπλε φως να φτάσει στον αμφιβληστροειδή, ο οποίος με τη σειρά του στέλνει ένα σήμα αυξημένης φωτεινότητας στον εγκέφαλο το οποίο γίνεται αντιληπτό σαν μικροσκοπικές κηλίδες άσπρου κινουμένου φωτός, όταν κοιτάζουμε σε καθαρό ουρανό ή σε μεγάλη μονοχρωματική επιφάνεια. Οι κηλίδες αυτές μπορεί να μοιάζουν σαν σκουλήκια καθώς τα μεγαλύτερα λευκοκύτταρα επιμηκύνονται για να περάσουν μέσα από τα τριχοειδικά αγγεία. Μπορεί επίσης να δείτε μία σκούρα ουρά με την κηλίδα, το οποίο είναι μία δέσμη ερυθρών αιμοσφαιρίων πίσω από την αργή κίνηση των λευκοκυττάρων. Αυτά τα ‘φαντάσματα του μπλέ ουρανού΄ εξαφανίζονται μετά από ένα δευτερόλεπτο ή λιγότερο.

ΜΗ ΣΥΓΧΕΕΤΕ το normal blue field entopic phenomenon (BFEP) με μυοψίες (μυγάκια) ή φωτοψίες που είναι δυνατόν να επηρεάζουν την όρασή σας και να δείχνουν ένα σοβαρό οφθαλμολογικό πρόβλημα. Τα BFEP lights έχουν όλα το ίδιο μέγεθος και εάν το μάτι σταματήσει να κινείται οι κηλίδες συνεχίζουν να κινούνται. Αντίθετα οι μυοψίες διαφέρουν σε μέγεθος και φωτεινότητα και εάν το μάτι σταματήσει να κινείται καταλαγιάζουν ενώ εάν το μάτι κινείται ακολουθούν πολύ αργά. Οι φωτοψίες μοιάζουν με φωτεινές γραμμές ή αστέρια, μπορούν να έχουν διάρκεια από 10 μέχρι 20 λεπτά και μπορούν να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται για μερικές εβδομάδες ή μήνες.

Εάν σημειώσετε αλλαγή στην όρασή σας ή έχετε μία ξαφνική προσβολή μυοψιών ή φωτοψιών απευθυνθείτε σε οφθαλμίατρο γιατί μπορεί να είναι ένδειξη αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς.

Περισσότερες πληροφορίες για τις κηλίδες http://www.dimaki.gr/.