Οφθαλμολογία

Τραυματισμός ματιού

Αικατερίνη Δημάκη M.D, PhD Αικατερίνη Δημάκη M.D, PhD – Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μέλος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας

Website: www.dimaki.gr      Email: dimaki61@gmail.com


Ο

τραυματισμός

στο

μάτι

είναι συχνό περιστατικό. Στις ΗΠΑ συμβαίνουν ετησίως 2,4  εκατομμύρια οφθαλμικοί τραυματισμοί, ενώ υπολογίζεται ότι 1 εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν χάσει κάποιο ποσοστό της όρασής τους εξαιτίας κάποιου τραυματισμού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό ο τραυματισμός να συμβεί στο χώρο  εργασίας (εργοστάσια, εργοτάξια). Στην πραγματικότητα, όμως, σχεδόν τα μισά (44.7%) συμβαίνουν στο σπίτι. Πιθανές αιτίες είναι καθαριστικά υγρά (χλωρίνη, καθαριστικό φούρνου), πιτσίλισμα στη  διάρκεια του μαγειρέματος καυτού λαδιού, ανοίγματος σαμπάνιας, προσπάθειας να τρυπήσουμε ένα σκληρό τοίχο ή οποιαδήποτε σκληρή επιφάνεια με τρυπάνι, σίδερα για τα μαλλιά, πτώση από χαλαρά κιγκλιδώματα ή εξαιτίας χαλιών, κηπουρικές εργασίες. Επίσης ποσοστό 40% των τραυματισμών σχετίζεται με κάποια αθλητική ή ψυχαγωγική δραστηριότητα.

Το 80% των ατόμων που υπέστησαν κάποιο τραυματισμό δεν φορούσαν προστατευτικά γυαλιά. Σε περίπτωση τραυματισμού του ματιού σας απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ακόμη και αν ο τραυματισμός φαίνεται μικρός. Ένας σοβαρός τραυματισμός δεν είναι πάντα εμφανής. Καθυστερώντας την ιατρική εξέταση είναι δυνατόν η βλάβη να χειροτερεύσει και να καταλήξει σε μεγάλη απώλεια όρασης.

Μερικά σημεία που θα μας βοηθήσουν να διακρίνουμε ένα σοβαρό τραυματισμό είναι τα κάτωθι:

1.πόνος ή διαταραχή της όρασης

2.σχίσιμο των βλεφάρων

3.μειωμένη κινητικότητα του ενός ματιού σε σχέση με το άλλο

4.το ένα μάτι εξέχει σε σχέση με το άλλο

5.μη συνηθισμένο μέγεθος κόρης του ενός ματιού

6.αίμα στο μάτι

7.ξένο σώμα στο μάτι

Τι πρέπει να κάνετε σε οποιοδήποτε οφθαλμικό τραυματισμό

Μην αγγίζετε, τρίβετε ή ασκείτε πίεση στο μάτι.

Μην προσπαθείτε να μετακινήσετε το σώμα που βρίσκεται μέσα στο μάτι.

Μην εφαρμόζετε αλοιφή στο μάτι.

Απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρό σας.

Σε πιο ειδικές περιπτώσεις ακολουθείστε τις κάτωθι οδηγίες

1.Εάν το μάτι έχει κοπεί ή τρυπηθεί, τοποθετήστε μία καθαρή γάζα και αποφύγετε να δώσετε  ασπιρίνη ή άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη γιατί είναι δυνατόν να αυξήσουν την αιμορραγία.

2.Εάν υπάρχει ξένο σώμα ανοιγοκλείστε μερικές φορές το μάτι και αφήστε τα δάκρυα να  παρασύρουν το ξένο σώμα ενώ στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί κλείστε το μάτι και  απευθυνθείτε σε οφθαλμίατρο. Μην προσπαθείτε να αφαιρέσετε μόνοι σας το ξένο σώμα.

3.Σε περίπτωση χημικού εγκαύματος ξεπλύνετε άμεσα με καθαρό νερό το μάτι σας και ζητήστε  άμεση ιατρική βοήθεια.

4.Σε κλειστό χτύπημα του ματιού τοποθετήστε μία κρύα κομπρέσα για τη μείωση του πόνου και  του οιδήματος. Αναζητήστε ιατρική βοήθεια γιατί συμβαίνει πολλές φορές ένα ήπιο χτύπημα να  προκαλέσει σοβαρή βλάβη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τραυματισμό ματιού, επισκεφθείτε το http://www.dimaki.gr/.