Γενική Χειρουργική, Γυναικολογία, Υγεία

Ογκοπλαστική Μαστού: H σύγχρονη τεχνική της χειρουργικής του μαστού

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Γιώργος Ανθιμίδης - Γενικός Χειρουργός

Ο Γιώργος Ανθιμίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Eιδικεύτηκε στη Χειρουργική και έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία στην κατεύθυνση της Κλινικής Έρευνας με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ»....

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια πολύ συχνή κακοήθεια για τις γυναίκες παγκοσμίως. Παλαιότερα, η λύση που προτεινόταν σε μια γυναίκα, αν είχε διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού, ήταν η επέμβαση μαστεκτομής, δηλαδή η αφαίρεση ολόκληρου του μαστού από το θωρακικό τοίχωμα. Με την πάροδο των χρόνων, οι έρευνες έδειξαν ότι δεν είναι πάντα απαραίτητη και κατάλληλη μέθοδος η μαστεκτομή για την θεραπεία και έτσι ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται επεμβάσεις που διατηρούσαν τον μαστό.

Τι οδήγησε στην ογκοπλαστικήχειρουγική;

Δεδομένου ότι το αποτέλεσμα στον μαστό είναι ορατό μετά από οποιαδήποτε επέμβαση και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις αφαίρεσης όγκου δεν είναι πάντα αισθητικά καλό, είτε λόγω της θέσης του όγκου είτε λόγω της σχέσης μεγέθους όγκου/μαστού, εμφανίστηκε η ανάγκη ανάπτυξης μιας νέας τεχνικής, της ογκοπλαστικής χειρουργικής. Η ογκοπλαστική μαστού είναι λοπόν ουσιαστικά ένα «τρίτο μονοπάτι» ανάμεσα στις ακρωτηριαστικές μαστεκτομές και τις συντηρητικές εκτομές τμήματος του μαστού με αφαίρεση μόνο της βλάβης, οι οποίες, όμως, οδηγούν σε δυσάρεστα πολλές φορές αισθητικά αποτελέσματα.

Ποια είναι τα οφέλη της επέμβασης;

Με την ογκοπλαστική χειρουργική μαστού, επιτυγχάνεται ο συνδυασμός των αρχών της χειρουργικής ογκολογίας και της πλαστικής χειρουργικής, δηλαδή ο χειρουργός μπορεί κατά την επέμβαση να αφαιρέσει επαρκώς τον όγκο από τον μαστό και στη συνέχεια να προχωρήσει στην αποκατάσταση του σχήματος του πάσχοντος μαστού αλλά και στην διαμόρφωση του άλλου μαστού. Με αυτόν τον τρόπο, είναι εφικτό ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη θέση του όγκου χωρίς να διακινδυνεύεται η ασφάλεια της επαρκούς αφαίρεσης της βλάβης.

Επέμβαση ογκοπλαστικής χειρουργικής μαστού

Κατά την ογκοπλαστική χειρουργική επέμβαση, αφαιρείται ο όγκος από τον μαστό και στη συνέχεια μετακινείται στην περιοχή αυτή ίσο τμήμα ιστού από ένα άλλο σημείο του ίδιου μαστού. Σε περίπτωση που έχει προηγηθεί επέμβαση μαστεκτομής, ο χειρουργός θα προχωρήσει στην αντικατάσταση του όγκου που έχει αφαιρεθεί με τμήμα ιστού από άλλο μέρος του σώματος.

Αφού ολοκληρωθεί η επέμβαση στον μαστό που είχε τον όγκο, μπορούν να γίνουν μικρές παρεμβάσεις και στον άλλον μαστό, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία και να προκύπτει ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα για την ασθενή.

Πλέον, η αισθητική των μαστών μετά από μια επέμβαση για την αφαίρεση όγκου έχει μεγάλη βαρύτητα και ο χειρουργός μαστού πρέπει να είναι ενημερωμένος και εκπαιδευμένος για να παρέχει στην ασθενή ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα που θα βοηθήσει και στην ψυχολογία της μετά το χειρουργείο, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία κάθε γυναίκας.