Ορθοπαιδική

Οίδημα στο γόνατο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οίδημα στο γόνατο
[:]

Το οίδημα στο γόνατο αποτελεί την πιο συχνή πάθηση μετά από ένα τραυματισμό. Το γόνατο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αρθρώσεις που στηρίζουν το ανθρώπινο σώμα. Ενώνει το μηριαίο οστό και την κνήμη, και μας επιτρέπει να κάνουμε καθημερινές κινήσεις όπως να σηκωνόμαστε και να περπατάμε.

Χαρακτηρίζεται ως η πιο ταλαιπωρημένη άρθρωση καθώς δέχεται συχνά κραδασμούς. Ακόμη και ένα βήμα προκαλεί κραδασμούς ισχύος 2-3 φορές ίσης του σωματικού μας βάρους. Φυσικό συμπέρασμα αυτού είναι πως ο τραυματισμός του γονάτου δεν είναι «πολυτέλεια» μόνο των αθλητών.

Αίτια οιδήματος στο γόνατο

Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν οίδημα στο γόνατο είναι διάφορες και η καθεμία να οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες.

  • Εξάρθρωση επιγονατίδας: Η κατάσταση κατά την οποία η επιγονατίδα μετατοπίζεται εντελώς από την φυσιολογική της θέση. Φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως σε αθλητές.
  • Κάκωση γονάτου: Ή αλλιώς διάστρεμμα γονάτου. Προκαλείται από απότομες κινήσεις μιας άρθρωσης, όπως κατά τη διάρκεια στροφής του σώματος προς μία κατεύθυνση ενώ τα πόδια παραμένουν «κολλημένα» στο έδαφος. Τέτοιου είδους τραυματισμό εμφανίζουν κυρίως άτομα που ασχολούνται επαγγελματικά με τον αθλητισμό.
  • Ρήξη μηνίσκου: Ο μηνίσκος είναι ένα απαραίτητο όργανο του γονάτου που συμβάλλει στην απορρόφηση των κραδασμών και την καλύτερη κατανομή του βάρους. Όταν πραγματοποιηθεί κίνηση με χαρακτηριστικά στροφής ενώ τα γόνατα βρίσκονται σε λυγισμένη θέση,  τότε ο μηνίσκος μπορεί να υποστεί ρήξη. Στο ενδεχόμενο ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, ρήξη μηνίσκου μπορεί να προκληθεί και λόγω της φθοράς που έχει υποστεί αυτός με το πέρασμα του χρόνου. Ακτινογραφία γονάτου
  • Τενοντίτιδα: Αφορά τον τραυματισμό των τενόντων στο γόνατο που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση των οστών της άρθρωσης αυτής. Γνωστή και ως «γόνατο του άλτη», αφού οι αθλητές κατά κύριο λόγο καταπονούν τους τένοντες αυτούς.
  • Θυλακίτιδα γονάτου: Υποδερμικά των αρθρώσεων, υπάρχει ένα σάκος με υγρό. Σκοπός του είναι να μειώνει την τριβή μεταξύ οστών και ιστών. Όταν ο σάκος αυτός υποστεί λοίμωξη, τότε έχουμε θυλακίτιδα γονάτου. Η επανάληψη κινήσεων, όπως το γονάτισμα, αποτελούν τον κύριο λόγο δημιουργίας λοίμωξης αλλά και διάδοσης της πάθησης, ως « γόνατο της υπηρέτριας».
  • Οστεοαρθρίτιδα γονάτου: Η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας. Σύμφωνα με έρευνες, το 75% του ηλικιακού κοινού 65 ετών και άνω θα εμφανίσει αυτό το είδος πάθησης. Με την εξέλιξη της, ο ασθενής θα παρατηρήσει παραμόρφωση στις αρθρώσεις του. Κι άλλα είδη αρθρίτιδας όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νεανική αρθρίτιδα μπορούν να ταιριάξουν στην παραπάνω κλινική εικόνα.

Άλλοι παράγοντες

Αναλόγως με τα αίτια του τραυματισμού η συμπτωματολογία μπορεί να διαφέρει. Εκτός από οίδημα μπορεί να παρατηρήσετε στο γόνατό σας και δυσκαμψία, ευαισθησία, πόνο ή/και τοπική άνοδο της θερμοκρασίας.

Σημαντικός παράγοντας προσδιορισμού της αιτίας αποτελεί και πόσο μεγάλο είναι το χρονικό διάστημα που ο ασθενής έχει παρατηρήσει οίδημα σε αυτήν την περιοχή.

Προκειμένου να γίνει η σωστή διάγνωση το καλύτερο θα ήταν να επισκεφτείτε έναν ειδήμων θεράπων.

Αντιμετώπιση οιδήματος στο γόνατο

Σύμφωνα με την εικόνα του τραυματισμού σας αλλά και του ιστορικού σας, ο θεράπων ιατρός θα επιλέξει την καταλληλότερη θεραπεία για εσάς. Η προσέγγισή του μπορεί να είναι:

Ο θεράπων ιατρός θα επιλέξει την καταλληλότερη θεραπεία για εσάς

  • Μη Επεμβατική: Ο γιατρός θα προσαρμόσει ένα ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπειών σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Η θεραπεία θα περιλαμβάνει ασκήσεις και την χρήση ειδικών μηχανημάτων για την αποκατάσταση της κίνησης του ποδιού.Ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο το οίδημα στο γόνατο να μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς τη λήψη τέτοιων μέτρων. Ξεκούραση, λήψη αναλγητικών φαρμάκων, κρύες κομπρέσες και χρήση επιδέσμων συμπίεσης αποτελούν ικανή θεραπεία.
  • Επεμβατική: Σε περιπτώσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρήξη μηνίσκου, κατάγματος κ.ά, τότε η θεραπεία θα είναι επεμβατική για την αποκατάσταση του γονάτου. Ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τα στάδια της εγχείρησης, καθώς και για την περίοδο πριν και μετά από αυτήν.