Ορθοπαιδική, Υγεία

Συνδεσμοπλαστική για ρήξη χιαστού

Ιωάννης Τσώλος - Χειρουργός – Ορθοπεδικός

Ιωάννης Τσώλος - Χειρουργός – Ορθοπεδικός

Ο Ιωάννης Τσώλος είναι Ορθοπαιδικός χειρουργός ιατρός με εξειδίκευση στην αρθροσκοπική χειρουργική ώμου και γόνατος καθώς και στην αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων. Μέλος Esska 2000 Romanian society of microsurgery Μετεκπαίδευση Humanitas Hospital Milano Ιατρικό Κέντρο Ερευνών Πανεπιστήμιο Strasburg France Διετέλεσε μέλος...

Η

ρήξη χιαστού

συνδέσμου είναι από τους συχνότερους τραυματισμούς, ως αποτέλεσμα αθλητικής κάκωσης, πτώσεων ή τροχαίων ατυχημάτων.

Συμπτώματα

Συνήθως η ρήξη χιαστού είναι αποτέλεσμα απότομης στροφικής κάκωσης. Οι ασθενείς νιώθουν ξαφνικό έντονο άλγος στο γόνατό τους ή ακούν έναν ξαφνικό θόρυβο, που ακολουθείται από πρήξιμο και πόνο.

Κάποιοι ασθενείς, μπορούν να έχουν μια καθημερινή λειτουργικότητα, χωρίς την παρουσία του πρόσθιου χιαστού, όμως εάν δεν απέχουν από αθλητικές δραστηριότητες, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα δευτεροπαθούς βλάβης στους μηνίσκους και το χόνδρο. Οι βλάβες αυτές μπορούν να προκαλέσουν εκφυλιστικού τύπου αρθρίτιδα στο

γόνατο

. Συνεπώς, η πλειονότητα των ασθενών με ανεπάρκεια χιαστού. αποφασίζει τη χειρουργική αντιμετώπιση της βλάβης.

Για να γίνει το χειρουργείο:

  • Το πρήξιμο στο γόνατο θα πρέπει να έχει απορροφηθεί ή ελαχιστοποιηθεί
  • Το εύρος κίνησης του πάσχοντος γόνατος θα πρέπει να είναι περίπου το ίδιο με το άλλο γόνατο.
  • Ο τετρακέφαλος μηριαίος μύς δεν θα πρέπει να παρουσιάζει ατροφία και θα πρέπει να παρουσιάζει καλή μυϊκή ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα μπορεί να σηκώσει το πάσχον σκέλος τεντωμένο, χωρίς περιορισμό.

Συνήθως τα ανωτέρω απαιτούν διάστημα περίπου 3-4 εβδομάδων, μεταξύ της ημερομηνίας τραυματισμού και της χειρουργικής επέμβασης.

Η συνδεσμοπλαστική είναι πλήρως αρθροσκοπική και δε διαρκεί περισσότερο από 60-75 λεπτά. Γίνεται μικρή τομή στην πρόσθια έσω επιφάνεια της κνήμης (περίπου 2-3 εκ.) για τη λήψη των μοσχευμάτων, τη διεκβολή αυτών, διαμέσου των οστικών καναλιών και την καθήλωσή τους.
Ακολουθεί επισκόπηση του κομμένου συνδέσμου και στη συνέχεια εκτελείται λήψη αυτόλογων μοσχευμάτων ή χρησιμοποιούνται αλλομοσχεύματα.
Διανοίγονται οστικά κανάλια, με τους κατάλληλους οδηγούς στη διάμετρο των μοσχευμάτων. Ακολουθεί διεκβολή των μοσχευμάτων και καθήλωσή τους στο μηρό και στην κνήμη σε ισομετρικό σημείο με βιοαπορροφήσιμα υλικά.

Τα κυριότερα αυτομοσχεύματα που χρησιμοποιούνται στη συνδεσμοπλαστική είναι:

• Οπίσθιοι μηριαίοι

• Τετρακέφαλος μηριαίος

• Επιγονατιδικός τένοντας.

Η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες γίνεται μετά από:

1 μήνας: Βάδιση χωρίς πατερίτσες

1,5 μήνες: Διακοπή εφαρμογής του νάρθηκα

3 μήνες: Χαλαρό τρέξιμο στην ευθεία

6 μήνες: Σταδιακή επιστροφή στα σπορ με χρήση απλής επιγονατιδας.

Ο νέος σύνδεσμος χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί, και η επιστροφή στον αθλητισμό πριν από τον καθορισμένο από τον θεράποντα ιατρό χρόνο, αυξάνει τις πιθανότητες για νέα ρήξη χιαστού. Το νέο μόσχευμα χρειάζεται περίπου 6 μήνες για την αναγέννησή του, εκτός εάν έχει ενισχυθεί με βιοσυνθετικό.

Μετά από επέμβαση για ρήξη χιαστού, οι χειρουργημένοι πρέπει να φορούν νάρθηκα για περίπου 4-6 εβδομάδες μετεγχειρητικά και πατερίτσες για 2 εβδομάδες.

Η οδήγηση επιτρέπεται μετά από:

1 εβδομάδα για αριστερό γόνατο (αυτόματο αυτοκίνητο)

4 εβδομάδες για αριστερό γόνατο (χειροκίνητο)

4 εβδομάδες για δεξιό γόνατο (αυτόματο ή χειροκίνητο).

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το http://www.tsolos.gr/.