Υγεία
Οστεοπόρωση: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
15/10/2018 , 10:21 AMΟστεοπόρωση ονομάζεται η σκελετική πάθηση με χαρακτηριστικά τόσο την αποδυνάμωση και την ευθραυστότητα των οστών, όσο και τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.
Τα κατάγματα, μπορούν να καταδείξουν την αρχή της οστεοπόρωσης σε πολλούς ασθενείς. Με αφορμή κάποιο τραυματισμό, ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει και την οστεοπόρωση.
Σε ποιες περιοχές είναι πιο συνηθισμένα τα κατάγματα;
- Kαρποί
- Σπονδυλική στήλη
- Γοφοί
Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης;
Ουσιαστικά, τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης δεν είναι εμφανή μόνο σε περίπτωση που η ασθένεια έχει προχωρήσει. Για τον λόγο αυτό, η διάγνωση γίνεται συνήθως όταν προκαλείται κάταγμα για κάποιο λόγο όπως πτώση, στραμπούληγμα ή χτύπημα. Όμως, υπάρχουν δύο ορατά στοιχεία τα οποία προδίδουν την ασθένεια.
Αρχικά, η αλλαγή της στάσης του σώματος αποτελεί ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της οστεοπόρωσης. Όταν τα οστά της σπονδυλικής στήλης αδυνατούν να υποστηρίξουν σωστά το βάρος του σώματος παρατηρούνται αλλαγές στη στάση του, όπως η κάμψη του αυχένα ή των ώμων προς τα εμπρός. Οι αλλαγές στη στάση του σώματος υποδεικνύουν τη σταδιακή αποδυνάμωση του σκελετού.
Ακόμη ένα σύμπτωμα είναι η απώλεια ύψους. Όσο απίθανο κι αν φαίνεται, η απώλεια ύψους παρατηρείται σε άτομα που εμφανίζουν την ασθένεια και προκαλείται όταν η σπονδυλική στήλη κάμπτεται ή συμπιέζεται από αδυναμία ή κατάγματα στους σπονδύλους.
Πως αντιμετωπίζεται η οστεοπόρωση;
Η αντιμετώπιση της ασθένειας πραγματοποιείται με ποικίλους τρόπους. Ένας εύκολος και άμεσος τρόπος αντιμετώπισης είναι η καθημερινή, ήπια άσκηση με βάρη με στόχο την ανάπτυξη οστικής μάζας.
Ακόμη, η λήψη ασβεστίου από τα τρόφιμα αλλά και η λήψη βιταμίνης D από συμπληρώματα διατροφής είναι ένας ακόμη τρόπος τόσο αποφυγής όσο και καταπολέμησης της ασθένειας. Γενικότερα, η τακτική σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την οστεοπόρωση.
Βέβαια, η ανάπτυξη και η δημιουργία πολλών φαρμάκων συμβάλλουν στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να επιβραδύνουν την οστική απώλεια. Αν και η οστική μάζα συνήθως δεν επιστρέφει στο φυσιολογικό μετά τη θεραπεία, ο κίνδυνος κατάγματος μπορεί να μειωθεί δραματικά.
Στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης περιλαμβάνονται
- Mιφωσφονικά όπως παμιδρονάτη, αλενδρονάτη, ριζεδρονάτη και άλλα
- Οιστρογόνα και φάρμακα που επηρεάζουν τους υποδοχείς για τα οιστρογόνα
- Ραλοξιφένη (SERMS)
- Καλσιτονίνη
- Τεριπαρατίδη (οστεοπαραγωγικά φάρμακα)
- Ρανελικό στρόντιο.
Γενικότερα, καθώς η πρόληψη της ασθένειας είναι προτιμότερη από την αντιμετώπισή της, επιτυγχάνεται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή, απουσία καπνίσματος, μικρή ποσότητα αλκοόλ και σωματική άσκηση.
Σχετικά άρθρα
