Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης, “Είναι η ζωή σου. Είναι το μέλλον σου!”

Η Παγκόσμια Ημέρα

Αντισύλληψης

γιορτάζεται την 26η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση ως προς το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίσει πότε εκείνη θέλει να φέρει στον κόσμο το παιδί της και όχι να γίνει από σύμπτωση, με αποτέλεσμα την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης μέσω της έκτρωσης. Μέσα από την εξάπλωση της λέξης και την γνώση σχετικά με την αντισύλληψη και το ασφαλές σεξ, ώστε κάθε νέα γενιά ενηλίκων θα μπορεί να αποφασίζει συνειδητά για μία προγραμματισμένη εγκυμοσύνη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης υποστηρίζεται από ένα συνασπισμό των 11 διεθνών Μη – Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), κυβερνητικών οργανώσεων και επιστημονικών και ιατρικών εταιρειών που ενδιαφέρονται για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Η χρήση αντισυλληπτικής μεθόδου κρίνεται επίσης απαραίτητη στη σημερινή εποχή που υπάρχει και η κατάλληλη ενημέρωση αλλά και μέθοδοι αποφυγής των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Tο θέμα στην παγκόσμια εκστρατεία είναι: “Είναι η ζωή σου. Είναι το μέλλον σου!”, με εστίαση στην ενδυνάμωση των νεαρών ανθρώπων να σκεφτούν το μέλλον και να βάλουν την αντισύλληψη στα μελλοντικά τους σχέδια, προκειμένου να αποφευχθεί μια απρογραμμάτιστη

εγκυμοσύνη

ή κάποιο

σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα

(ΣΜΝ). Διαφορετικές μέθοδοι αντισύλληψης ταιριάζουν σε διαφορετικούς ανθρώπους, γι’ αυτό είναι μια καλή ιδέα να εξετάσουμε τις διάφορες επιλογές και να μάθουμε σχετικά με την αποτελεσματικότητα, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά πριν από τη λήψη μιας απόφασης για συγκεκριμένο τρόπο αντισύλληψης.

Στην Ελλάδα, οι αριθμοί των εκτρώσεων από νεαρές κοπέλες όλο και αυξάνονται, ενώ ο δείκτης γονιμότητας παραμένει χαμηλός. Κάθε χρόνο καταγράφονται 150.000 εκτρώσεις.

Σήμερα, στην Ευρώπη, εκτός της Ελλάδος, η πιο δημοφιλής και ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης είναι το αντισυλληπτικό χάπι, που θεωρείται η πιο κατάλληλη αντισυλληπτική προστασία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σήμερα 75.000.000 κυήσεις σ’ όλο τον κόσμο θεωρούνται ανεπιθύμητες, από τις οποίες 45.000.000 οδηγούνται στην έκτρωση, ενώ 20.000.000 γίνονται κάτω από μη ασφαλείς συνθήκες. Μάλιστα, 585.000 γυναίκες κάθε χρόνο πεθαίνουν από επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, ενώ οι μισοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν διαθέσιμες και επαρκείς υπηρεσίες με μέσα αντισύλληψης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το http://www.askitis.gr/.