Ανδρολογία, Γυναικολογία, Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας

Η 15η Ιουνίου έχει ορισθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας. Aποτελεί ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την υπογονιμότητα, τα αίτια αυτής και τους τρόπους πρόληψης. Εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα σύλληψης, με μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά να αναζητούν ιατρική βοήθεια. Ακόμη μικρότερο ποσοστό λαμβάνει την απαιτούμενη θεραπεία για την επίλυση της. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης υπογονιμότητας στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλός.

Σίγουρα, η δυσχερής οικονομική κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια, αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα δημιουργίας οικογένειας. Επιπλέον, και οι γυναίκες και οι άνδρες ρίχνουν μεγάλο βάρος κατά τα πρώιμα χρόνια της ενήλικης ζωής τους, στις σπουδές και τη δημιουργία καριέρας. Πλέον, αποτελεί σύνηθες φαινόμενο η γυναίκα να δημιουργεί οικογένεια περί την ηλικία των 30 χρόνων της. Όμως, σύμφωνα με στατιστικές έρευνες οι γυναίκες μεταξύ 38 και 40 χρονών έχουν ήδη χάσει το 50% της γονιμότητας τους. Αποτέλεσμα; Καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη η διαδικασία σύλληψης μωρού. Αλλά φταίει πάντοτε η γυναικά για την αδυναμία σύλληψης σε ένα ζευγάρι;

Τεστ Υπογονιμότητας στους Άνδρες

 

Συνήθως όταν ένα ζευγάρι δεν μπορεί να συλλάβει παιδί, τότε πάντα το πρώτο μέρος που εξετάζεται είναι η πιθανή υπογονιμότητα της γυναίκας. Όμως, πολλές φορές το πρόβλημα μπορεί να το έχει ο άνδρας, για αυτό και συνίσταται να υπάρχει εξέταση και των δύο. Με μια επίσκεψη στον γιατρό για τη κατάλληλη εξέταση, όπως το σπερμοδιάγραμμα, μπορεί να εξακριβωθεί αν ο άνδρας έχει κάποιο πρόβλημα γονιμότητας και ποιος είναι ο τρόπους αντιμετώπισης.

Τεστ Υπογονιμότητας στις Γυναίκες

 

Οι γυναίκες μπορούν να ελέγξουν την γονιμότητα τους με μια επίσκεψη στον γυναικολόγο τους. Ο ιατρός θα εξετάσει τις ωοθήκες και τη μήτρα της γυναίκα, ενώ θα ζητήσει και το πλήρες ιατρικό ιστορικό. Είναι αλήθεια πως η ηλικία είναι και ο πιο βασικός παράγοντας γονιμότητας ή μη της γυναίκας, καθώς όσο μεγαλώνει τόσο πιο δύσκολα μπορεί να συλλάβει παιδί. Ειδικοί προτείνουν μια γυναίκα να ελέγχει την γονιμότητα της εκ των προτέρων, σε συνδυασμό με τον ετήσιο έλεγχο στον γυναικολόγο. Επιπλέον, συστήνεται η επίσκεψη στον γυναικολόγο ανά 6 μήνες, αν η γυναίκα είναι άνω των 35 χρόνων.