Δερματολογία, Υγεία
Παιδιατρική δερματολογία
04/02/2016 , 8:58 AMΗ παιδιατρική δερματολογία αποτελεί τμήμα της Δερματολογίας -Αφροδισιολογίας με αντικείμενο τη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση δερματοπαθειών και δερματικών εκδηλώσεων συστηματικών νοσημάτων που εμφανίζονται από τη γέννηση του παιδιού μέχρι και τα πρώτα χρόνια της εφηβείας.
Όλα τα νοσήματα του δέρματος που είναι πολύ συχνά στα παιδιά πχ η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να εμφανιστούν και στην ενήλικη ζωή με διαφορετική συχνότητα όμως. Επίσης κάποιες δερματοπάθειες έχουν διαφορετικό τρόπο ή ανατομική θέση εκδήλωσης στις μικρές ηλικίες. Κλασικό παράδειγμα οι μυρμηκιές που οφείλονται στον HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων). Στα παιδιά συχνά εμφανίζονται στο πρόσωπο, ενώ στους ενήλικες αυτή η εκδήλωση είναι σπάνια. Τέλος, κάποιες δερματοπάθειες μπορεί να αλλάζουν κλινική εικόνα κατά την ανάπτυξη του παιδιού, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η οποία έχει άλλη εικόνα στα βρέφη, άλλη στα νήπια και άλλη στους εφήβους.
Οι θεραπείες παιδιών και ενηλίκων είναι παρόμοιες αλλά όχι ίδιες. Καταρχάς είναι διαφορετικές οι δοσολογίες των φαρμάκων σε παιδιά και ενήλικες. Επιπλέον λόγω της διαφορετικής συμπεριφοράς κάποιων δερματοπαθειών σε παιδιά και ενήλικες είναι αναγκαία η επιλογή διαφορετικών θεραπειών. Τυπικό παράδειγμα είναι τα αιμαγγειώματα της νεογνικής-βρεφικής ηλικίας, τα οποία όταν είναι μεγάλα ή εμφανίζουν επιπλοκές αντιμετωπίζονται με συστηματική χορήγηση προπρανολόλης με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αυτή η θεραπεία έχει αποτέλεσμα μόνο κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Στους ενήλικες ένα δύσμορφο αιμαγγείωμα αντιμετωπίζεται μόνο με Laser χωρίς όμως την επιτυχία της βρεφικής ηλικίας.
Το δέρμα ενός μωρού είναι πιο ευαίσθητο από το δέρμα ενός εφήβου ή ενός ενήλικα, απαιτεί επομένως και διαφορετικό χειρισμό.
Όταν ένα μωρό ή ένα νήπιο έχει ξηρό δέρμα ή τάση για ξηρότητα, το δέρμα του εμφανίζει αυξημένη απώλεια νερού, η οποία φέρνει το φαύλο κύκλο του «κνησμού (φαγούρα) – ξυσίματος» που συχνά καταλήγει σε δερματικούς ερεθισμούς. Επομένως η ανάγκη για χρήση ειδικών ενυδατικών σκευασμάτων είναι αναγκαία για την ομαλή ανάπτυξη.
Επίσης, η σωστή ηλιοπροστασία ενός παιδιού ή ενός εφήβου είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας. Έχει αποδειχθεί πως τα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα πριν την ηλικία των 18 ετών αυξάνουν πολύ τις πιθανότητες εμφάνισης ενός δερματικού καρκίνου (μελανώματος) στην ενήλικη ζωή. Επίσης παρατηρείται μια όχι αμελητέα αύξηση της συχνότητας του μελανώματος από την εφηβική ηλικία (νεανικό μελάνωμα). Μαζί με αυτά δεν πρέπει να παραμελείται ο έλεγχος των συγγενών ή επίκτητων σπίλων σε άτομα μικρής ηλικίας.
Είναι εν μέρει αληθές πως κάποιες δερματοπάθειες που διαγιγνώσκονται πρώτη φορά στην παιδική ηλικία θα «συντροφεύουν» για πάντα το παιδί.
Στις δυτικές κοινωνίες για παράδειγμα η ατοπική δερματίτιδα έχει αυξημένα ποσοστά εμφάνισης. Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια τάση του δέρματος να είναι ευαίσθητο σε εξωτερικά ερεθίσματα (αλλεργιογόνα). Από την άλλη κατά την παιδική ηλικία μπορεί μέσω δερματικών εκδηλώσεων (μαλλιά, νύχια) να τεθεί διάγνωση σε μια πιο σπάνια κατηγορία χρονίων νοσημάτων, των γενοδερματοπαθειών. Επομένως, ο ρόλος της Παιδιατρικής Δερματολογίας δεν περιορίζεται μόνο στα δερματικά νοσήματα, αλλά συμβάλλει και στη διάγνωση και αντιμετώπιση πιο σπάνιων ζητημάτων.
Συχνά νεαροί ενήλικες ανατρέχουν στην παδιατρική δερματολογία για ζητήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν σωστά σε μικρότερη ηλικία. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κοινή Ακμή που αποτελεί παγκοσμίως το συχνότερο νόσημα των εφήβων. Συχνά υποτιμάται η επίπτωση της στο δέρμα και την ψυχολογία των εφήβων. Όταν αντιμετωπίζεται συνολικά και σωστά μια ακμή και όχι με περιστασιακή χρήση σκευασμάτων, αφενός μειώνεται το άγχος της εικόνας που νιώθουν έντονα οι έφηβοι, αφετέρου προστατεύεται το πρόσωπο ή η ράχη από δύσμορφες ουλές (σημάδια ακμής) που θα προβληματίσουν σίγουρα μετά την εφηβεία.
Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με την παιδιατρική δερματολογία, επισκεφτείτε το http://dermasano.gr/index.php/el/.
Σχετικά άρθρα
