Παθολογία, Υγεία

Παλινδρόμηση οξέος και παράγοντες κινδύνου

Η παλινδρόμηση οξέος, η αλλιώς γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα γαστρικά οξέα επιστρέφουν πίσω στον οισοφάγο. Ο οισοφάγος είναι ο μυομεμβρανώδης σωλήνας ο οποίος εκτείνεται από τον λαιμό έως το στομάχι, και μέσω του οποίου «ταξιδεύουν» οι τροφές.

Το στομάχι περιέχει υδροχλωρικό οξύ, ένα πολύ ισχυρό οξύ που βοηθά στη διάσπαση τροφίμων αλλά και που προστατεύει από παθογόνους παράγοντες, όπως είναι τα βακτήρια. Το στομάχι είναι προσαρμοσμένο και ανθεκτικό σε αυτό το οξύ, όχι όμως και ο οισοφάγος. Όταν ο γαστροοισοφαγικός σφιγκτήρας, ο οποίος λειτουργεί κανονικά σαν μια βαλβίδα που αφήνει να περάσει η τροφή στο στομάχι αλλά όχι πίσω στον οισοφάγο, αποτύχει, τότε τα περιεχόμενα του στομάχου, μαζί με τα γαστρικά οξέα, επιστρέφουν στον οισοφάγο. Τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος είναι αισθητά, όπως η καούρα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

 

Η παλινδρόμηση οξέος επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, τις περισσότερες φορές για άγνωστους λόγους. Πολύ συχνά οφείλεται στον τρόπο ζωής του παθόντα, ενώ άλλες φορές οφείλεται σε παράγοντες που δε μπορούν προβλεφθούν και να αποφευχθούν.

Οι πιο συνήθεις παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Η παχυσαρκία
  • Το κάπνισμα (ενεργητικό και παθητικό)
  • Τα χαμηλά επίπεδα γυμναστικής
  • Η λήψη φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για το άσθμα, αντιισταμινικά, παυσίπονα, καταπραϋντικά, αντικαταθλιπτικά

Άλλος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος είναι η εγκυμοσύνη, λόγω της επιπλέον πίεσης στα εσωτερικά όργανα της εγκυμονούσας.

Επιπλέον, οι διατροφικές συνήθειες που συνδέονται συχνά με την παλινδρόμηση οξέος είναι:

  • Η καφεΐνη
  • Το αλκοόλ
  • Η υψηλή πρόσληψη άλατος
  • Μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες
  • Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού
  • Η κατανάλωση σοκολάτας, ανθρακούχων ποτών και όξινων χυμών

Η παλινδρόμηση οξέος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Η συνεχής έκθεση του οισοφάγου στα γαστρικά υγρά όχι μόνο τον βλάπτει αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε προβλήματα όπως η οισοφαγίτιδα ή η πάθηση Οισοφάγος Barrett.