Γυναικολογία, Υγεία

Παρακολούθηση Εγκυμοσύνης

Πατραμάνης Παναγιώτης - Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Πατραμάνης Παναγιώτης - Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

O Ιατρός Γυναικολόγος - Μαιευτήρας Πατραμάνης - Γεωργαλής Παναγιώτης Dr - Medifem, κάτοχος Διδακτορικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρεί σύγχρονο ιδιωτικό ιατρείο στη Γλυφάδα. Η επιστημονική ομάδα του ιατρείου, με την πολύχρονη εμπειρία, εγγυάται ασφάλεια, αποτελεσματικότητα, ποιότητα και ηθική. Λειτουργεί με υπερσύγχρονες...

Website: www.medifem.gr E-mail: info@medifem.gr Τηλέφωνο: 210 96 80 883

Το θετικό τεστ εγκυμοσύνης γέμισε εσάς και τον σύντροφο σας χαρά! Χαρά αλλά και άγχος για την όμορφη περιπέτεια που είναι η εγκυμοσύνη, μια περιπέτεια 40 εβδομάδων! Οι απορίες πολλές, το ίδιο και οι ανησυχίες σας. «Τι πρέπει να κάνω; Ποιο είναι το σωστό για μένα και το μωρό μου;». Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια μιας γυναίκας είναι ο μαιευτήρας-γυναικολόγος, με τις συμβουλές και την συνεργασία του οποίου η μέλλουσα μητέρα θα κρατήσει ένα υγιές μωράκι στην αγκαλιά της.

Αρχικά, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση και η έγκυος γυναίκα δεν είναι «ασθενής». Ο σκοπός των πολλαπλών επισκέψεων στον γυναικολόγο για την παρακολούθηση μιας κύησης, είναι να αναγνωριστούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά διάφορες καταστάσεις (που αφορούν σε πιθανή προϋπάρχουσα παθολογία της γυναίκας ή όχι) οι οποίες μπορεί να επιπλέξουν μια εγκυμοσύνη.

Έτσι λοιπόν, η πρώτη επίσκεψη στον ιατρό θα πρέπει να γίνεται στις 6-8 εβδομάδες από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου. Σε αυτήν την επίσκεψη θα γίνει:

 • προσεκτική λήψη του ιστορικού σας (τόσο του ατομικού, όσο και του οικογενειακού ή του μαιευτικού – αν υπάρχει)
 • λεπτομερής φυσική εξέταση και προσδιορισμός του βάρους και της αρτηριακής πίεσης
 • υπερηχογράφημα αρχόμενης κύησης για να προσδιοριστούν:
  • α) το ότι η κύηση είναι ενδομήτρια
  • β) η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου
  • γ) η ηλικία της κύησης και η πιθανή ημερομηνία τοκετού και
  • δ) η ύπαρξη περισσοτέρων του ενός εμβρύων (πολύδυμη κύηση)
 • πλήρης εργαστηριακός προγεννητικός έλεγχος.

Η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης συνήθως γίνεται μία φορά τον μήνα μέχρι τις 32 εβδομάδες, μετά κάθε 15 ημέρες μέχρι τις 38 εβδομάδες και κατόπιν κάθε εβδομάδα μέχρι τον τοκετό. Σε περιπτώσεις που υπάρχει κύηση υψηλού κινδύνου, όπως και σε περιπτώσεις δίδυμης εγκυμοσύνης, επιβάλλεται η παρακολούθηση αυτή να είναι συχνότερη.

Κατά τη διάρκεια της κύησης θα πρέπει να γίνουν τρία βασικά υπερηχογραφήματα:

 • Η αυχενική διαφάνεια τον 3ο μήνα (11-14 εβδομάδα) που έχει σαν στόχο τον αποκλεισμό χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου (σε συνδυασμό με βιοχημικές αιματολογικές εξετάσεις της μητέρας). Γίνεται επίσης και μέτρηση του μήκους του τραχήλου για τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και μέτρηση της ροής του αίματος στις αρτηρίες της μήτρας για την πρόβλεψη ανάπτυξης προεκλαμψίας της εγκύου.
 • Το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου τον 5ο μήνα (21-24 εβδομάδα) κατά το οποίο γίνεται λεπτομερής εξέταση της ανατομίας του εμβρύου κατά συστήματα (εγκέφαλος, καρδιά, νεφροί, πνεύμονες, άκρα, πρόσωπο, σπονδυλική στήλη, κ.ά.), προσδιορισμός του φύλου και του βάρους και αξιολόγηση της ποσότητας του αμνιακού υγρού καθώς και της θέσης του πλακούντα.
 • Εξέταση Doppler τον 8ο μήνα (32-34 εβδομάδα) κατά την οποία γίνεται μέτρηση της αιματικής ροής σε μερικά αγγεία του μωρού όπως στην ομφαλική αρτηρία που μεταφέρει αίμα από τον πλακούντα στο μωρό, στην μέση εγκεφαλική αρτηρία στον εγκέφαλό του και στο φλεβώδη πόρο (ένα αγγείο στο ήπαρ). Αυτές οι μετρήσεις σε συνδυασμό με την ποσότητα του αμνιακού υγρού, τις μετρήσεις μεγέθους και τις κινήσεις του εμβρύου καθώς και της ποιότητας του πλακούντα μας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την ενδομήτρια υγεία του.

Συγχαρητήρια λοιπόν για την εγκυμοσύνη σας! Σε λίγο καιρό θα παίξετε τον σημαντικότερο ρόλο της ζωής σας, αυτόν της μητέρας. Θα πρέπει να ζήσετε αυτή την ξεχωριστή διαδρομή με χαρά και υπερηφάνεια. Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας και ακολουθείστε τις οδηγίες του για μια ευχάριστη και ασφαλή εγκυμοσύνη για σας και το μωρό σας.