Υγεία
Παρωτίδα: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση!
13/05/2018 , 8:15 PMΗ παρωτίδα είναι ένα ζευγάρι σιελογόνων αδένων που παράγουν σάλιο. Συνολικά, υπάρχουν δύο παρωτίδες, μια από κάθε πλευρά του προσώπου.
Τι είναι η παρωτίδα:
Η παρωτίδα αποτελείται από ένα ζευγάρι σιελογόνων αδένων που βρίσκονται στο πρόσωπο. Υπάρχει, δηλαδή, σε κάθε μεριά του προσώπου ένας αδένας και βρίσκονται μπροστά από τα αυτιά. Συνήθως λόγω της ανώμαλης ανάπτυξης μέρους του αδένα δημιουργούνται τα εξογκώματα ή οι όγκοι. Τις περισσότερες φορές οι όγκοι αυτοί είναι καλοήθεις, ενώ τους κακοήθεις όγκους στην παρωτίδα τους συναντάς σπάνια.
Γενικότερα η παρωτίδα είναι μια οξεία λοιμώδης νόσος,σε πολλούς γνωστή και ως μαγουλάδες. Εμφανίζεται κυρίως στις ηλικίες μεταξύ 5-15 ετών και προσβάλει συνηθέστερα τα αγόρια. Αυτή η νόσος είναι ενδημική και έχει επιδημικές εξάρσεις ανά 4 έτη. Παρουσιάζεται κυρίως τις εποχές χειμώνα και άνοιξη και οφείλεται κυρίως σε ειδικό παρομυξοϊό που προσβάλλει κυρίως τον αδενικό και το νευρικό ιστό.
Πώς μπορεί να μεταδοθεί;
Η μετάδοση της παρωτίδας επιτυγχάνεται μέσω των εκκρίσεων του πάσχοντος, όπως σταγονίδια από το στόμα και ορισμένες φορές από αντικείμενα που έχουν πρόσφατα μολυνθεί. Πιο συγκεκριμένα, ο ιός μπορεί ακόμη να απομονωθεί στο σάλιο απο 3 με 7 ημέρες και να φτάσει έως και 9 ημέρες μετά τη διόγκωση των σιελογόνων και την αρχή της νόσου που τότε είναι και μεταδοτική μια ασθένεια. Θετικό αποτελεί το γεγονός ότι η παρωτίδα δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και είναι σπάνιο, για παράδειγμα, μέσα σε μια οικογένεια να νοσήσουν πάνω από δύο άτομα. Τέλος, χρειάζονται περίπου 2 με 3 εβδομάδες για να αμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, δηλαδή το στάδιο επώασης των συμπτωμάτων.
Συμπτώματα Παρωτίδας:
- Οι σιελογόνοι αδένες διογκώνονται και αυτό προκαλεί πόνο και είναι δύσκολο για κάποιον είτε να καταπίνει είτε να μιλά, ειδικά και μετά από την κατάπωση όξινου (πχ. Λεμόνι)
- Μπορεί να παρατηρηθεί μια δυσκαμψία στον αυχένα.
- Δημιουργείται πολλές φορές πυρετός και μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 40ο C.
- Δημιουργείται πόνος στο αυτί.
- Πόνος λεμφικού τραχήλου που μπορεί να φτάσει έως το στέρνο.
Επιπλοκές Παρωτίδας:
Πολλές φορές μπορεί να εμφανιστούν ορισμένες επιπλοκές όπως:
- Μινιγγοεγκεφαλίτιδα, η οποία συναντάται στα παιδιά κυρίως και πιο συγκεκριμένα στα αγόρια έως 3 με 5 φορές περισσότερο. Η μινιγγοεγκεφαλίτιδα εμφανίζεται συνήθως 7 ημέρες πρίν τη διόγκωση των παρωτίδων και περίπου διαρκεί 3-10 ημέρες.
- Παγκρεατίτιδα, δηλαδή εμετούς και πυρετό
- Νευροαισθητήριος, βαρηκοϊα ή/και κώφωση λόγω νευρίτιδας του ακουστικού νεύρου, συνηθέστερα μονόπλευρη και μόνιμη.
Αντιμετώπιση Παρωτίδας:
- Μπορεί κανείς να πάρει αντιπυρετικά.
- Δίαιτα κυρίως ελεύθερη, αλλά να αποφεύγονται τα όξινα και οι χυμοί.
- Παραμονή στο σπίτι για ξεκούραση και ανάρρωση μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα καθώς και η διόγκωση.
- Γενικός εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας.