Γενική Χειρουργική, Υγεία

Περιεδρικά συρίγγια: Κίνδυνος ακράτειας τέλος

Όθων Μιχαήλ MD, MSc, PhD - Γενικός Χειρουργός

Όθων Μιχαήλ MD, MSc, PhD - Γενικός Χειρουργός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Είναι παντρεμένος με την Δικηγόρο Αθηνών Ρομίνα Καραγιάννη. Είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό «Άριστα» καθώς και κάτοχος τίτλου Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Λαπαροσκοπική, Ελάχιστα Επεμβατική και Ρομποτική Χειρουργική. Είναι Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Παλαιού...

Τα περιεδρικά συρίγγια είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετούς ασθενείς και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για την νέα Ενδοσκοπική μέθοδο VAAFT μίλησε ο Γενικός Χειρουργός Όθωνας Μιχαήλ στην εκπομπή ΟΛΟ ΥΓΕΙΑ

Υπολογίζεται οτι ένα ποσοστό περίπου 10% θα αναπτύξει λόγω κάποιας παθολογικής αιτίας ένα περιεδρικό συρίγγιο και απο εκεί και πέρα θα ξεκινήσει η αναζήτηση της πιο ασφαλούς και ανεπίπλεκτης θεραπείας. Το περιεδρικό συρίγγιο αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα που εκτός απο την καθημερινή ταλαιπωρία του ασθενούς λόγω της εκροής υγρών στην περιοχή των γλουτών, έχει και την ιδιαιτερότητα της ανατομικής θέσης μέσα ή πολύ κοντά στους σφικτήρες της περιοχής.

Είναι κατανοητό λοιπόν οτι μια βλάβη που μπορεί να υποστεί ο σφιγκτηριακός μηχανισμός προκαλεί μεγάλα και σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα του ασθενούς. Η παρουσία ενός περιεδρικού συριγγίου, εκτός απο την σωστή και μεθοδική διερεύνηση που πρέπει να κάνει ο έμπειρος χειρουργός, προκαλεί δύο σημαντικές σκέψεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την διατήρηση και προφύλαξη των σφιγκτήρων της περιοχής και η δεύτερη με την μείωση των δυστυχώς αρκετά υψηλών ποσοστών υποτροπής της νόσου.

Η θεραπεία με τα πιο ασφαλή αποτελέσματα για την προφύλαξη των σφιγκτήρων, όσο περίπλοκα και να είναι τα συρίγγια, είναι η ενδοσκοπική θεραπεία VAAFT που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία απο τον Γενικό Χειρουργό Όθων Μιχαήλ στο Ιατρικό Κέντρο Παλαιού Φαλήρου στο τμήμα της ορθοπρωκτικής χειρουργικής. Η Ενδοσκοπική Θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων VAAFT εξασφαλίζει την ακεραιότητα των σφιγκτήρων του πρωκτού, συνεπώς δεν προκαλείται ακράτεια και παράλληλα μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα υποτροπής. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της διαδικασίας χαρτογράφησης όλων των συριγγίων, ακόμα και κρυφών, που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.

Στην μέθοδο VAFFT η χαρτογράφηση διενεργείται μέσω μιας λεπτής κάμερας που εισέρχεται μέσα στον αυλό του συριγγίου, προσφέροντας στον χειρουργό την πλήρη αποκάλυψη της βλάβης, ακόμα και δύσκολων διακλαδώσεων που σε μεγάλο βαθμό αποτελούν λόγο υποτροπής. Κάτι που φυσικά οι άλλες μέθοδοι της αντιμετώπισης του περιεδρικού συριγγίου δεν εξασφαλίζουν.

Επίσης επειδή η διαδικασία γίνεται μέσα απο τον αυλό του συριγγίου δεν υπάρχει καμμία επαφή με τους σφιγκτήρες της περιοχής και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ακράτειας. Μετά την πλήρη χαρτογράφηση και αναγνώριση της βλάβης, το συρίγγιο και οι πιθανές διακλαδώσεις που θα ανευρεθούν καταστρέφονται με τη χρήση LASER. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και απόλυτα ασφαλής καθώς δεν υπάρχει κίνδυνος ακράτειας. Πραγματοποιείται σε λίγα λεπτά υπο τοπική αναισθησία για μικρά συρίγγια ή υπο μέθη σε πιο περίπλοκα, και δεν χρειάζεται η παραμονή του ασθενούς για νοσηλεία.

Η μέθοδος εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ελλάδα περίπου ένα χρόνο και ο δείκτης ικανοποίησης των ασθενών είναι ιδιαίτερα υψηλός

Η μέθοδος θεραπείας VAAFT με χρήση LASER δεν έχει πόνο, δεν έχει τραύμα για περιποίηση και απο την επόμενη ημέρα οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς.