Οδοντιατρική, Υγεία

Περιοδοντίτιδα

Η

περιοδοντίτιδα

είναι μια νόσος, η οποία εμφανίζεται στους ιστούς γύρω από τα

δόντια

. Η θεραπεία της ανήκει στο πεδίο της περιοδοντολογίας, που είναι ο κλάδος της οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία των νόσων των περιοδοντικών ιστών, δηλαδή των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια.

Η περιοδοντίτιδα πλήττει συνήθως τους ενήλικες που είναι άνω 30 ετών αν και παρουσιάζεται συχνά και σε νεαρότερες ηλικίες όπου μπορεί να συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως διάφορες νόσοι (αιματολογικές νόσοι, ορμονικές διαταραχές, ανοσολογικές διαταραχές κ.α.,), λήψη ορισμένων φαρμακευτικών ουσιών ή εγκυμοσύνη. Το κάπνισμα είναι ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγων για τους περιοδοντικούς ιστούς. Η βασική αιτία, όμως, είναι η ύπαρξη οδοντικής μικροβιακής πλάκας λόγω αναποτελεσματικής στοματικής υγιεινής και μη τακτικών ελέγχων από τον οδοντίατρο.

Τα βασικά συμπτώματα της περιοδοντίτιδας είναι η διόγκωση και η ερυθρότητα των ούλων, η αιμορραγία και η κακοσμία. Η φλεγμονή με την πάροδο του χρόνου προχωρά στο οστό που στηρίζει τα δόντια με αποτέλεσμα την απορρόφησή του και την εκδήλωση κινητικότητας των δοντιών. Έτσι μπορεί τελικά να επέλθει μέχρι και απώλεια των δοντιών εάν η κατάσταση αυτή μείνει ανεξέλεγκτη.

Είναι αναγκαίο κάθε 6 μήνες περίπου να γίνεται επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών και σε περιπτώσεις πιο έντονης περιοδοντικής βλάβης πρέπει να γίνεται ακόμα συχνότερα. Ο οδοντίατρος μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και αποτελεσματικής περιοδοντικής θεραπείας μπορεί να εμποδίσει την περαιτέρω εξέλιξη της νόσου και να αποκαταστήσει την υγεία των ιστών. Η θεραπεία πραγματοποιείται με απλή τοπική αναισθησία και ολοκληρώνεται μέσα σε 2 έως 4 επισκέψεις, με άμεσα αποτελέσματα. Το υγιές περιοδόντιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε προσθετική αποκατάσταση πρόκειται να ακολουθήσει στο στόμα του οδοντιατρικού ασθενούς, καθώς οι περιοδοντικοί ιστοί είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίζεται το κάθε χαμόγελο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την περιοδοντίτιδα και τους τρόπους θεραπείας της επισκεφθείτε τη σελίδα www.beakou.gr.